Programov Pop TV in Kanal A z anteno ni več možno spremljati

Pri Teleingu bodo Pro Plus programi tudi v prihodnje del njihove programske sheme, cene pa so zaenkrat nespremenjene

Prlekija-on.net, ponedeljek, 16. januar 2017 ob 17:443
Pop TV in Kanal A z anteno ni več možno spremljati

Pop TV in Kanal A z anteno ni več možno spremljati

S 16. januarjem, je Pro Plus prenehal oddajati najbolj gledani program v Sloveniji Pop TV preko DVB-T platforme. V praksi to pomeni, da omenjenega programa od sedaj ni več možno spremljati preko prizemnega signala, torej strešne ali sobne antene. Ugasnili so tudi oddajanje Kanala A, Kino, Brio in Oto. Po zadnjih podatkih je preko antene televizijo spremljalo še več kot sto tisoč gospodinjstev v Sloveniji.

Uporabniki in ZPS zahtevali pravico do izbire
Operaterji so pojasnili, da bosta oba programa še naprej v njihovi ponudbi, niso pa razkrili, koliko bodo za to morali odšteti Pro Plusu in ali bodo zaradi tega zvišane tudi naročnine za uporabnike. Po poročanju zurnal24.si so vsi večji ponudniki kabelske in IP-televizije že podpisali, da bodo plačevali za programe Pro Plus, ki naj bi letos zahteval 2,93 evra z DDV, za prihodnje leto pa 4,88 evra z DDV na mesec za vsakega naročnika.

Mnogi uporabniki in tudi Zveza potrošnikov Slovenije je ob tem zahtevala, da bi uporabniki imeli pravico do izbire, a iz tega kot kaže ne bo nič. Želeli so, da se programi Pro Plusa ponudijo kot plačljiv paket, a zurnal24.si navaja, da naj bi iz osnutka pogodbe bilo razvidno, da mora operater vse programe Pro Plusa uvrstiti v osnovno programsko shemo oz. pristopni program. Uporabniku tako ne bo preostalo drugega, kot da bo sprejel višjo ceno programskega paketa, če ga bo ponudnik podražil, ali pa se bo programskemu paketu v celoti odpovedal.

Od 16. januarja so tako omenjeni programi na voljo izključno prek tistih ponudnikov kabelske in IP-televizije ter satelitske televizije, ki so se odločili za distribucijo njihovih vsebin v svojem sistemu.

Pri Teleingu Pro Plus programi tudi v prihodnje del njihove programske sheme
Ali se bodo cene pri ponudnikih kabelske in IP-televizije sedaj tudi povišale, še ni znano. Teleing, ki svoje storitve ponuja na območju Spodnjega Podravja in Pomurja, na svoji spletni strani navaja, da bodo Pro Plus programi tudi v prihodnje del njihove programske sheme, cene pa so zaenkrat nespremenjene. O morebitni spremembi smo jih sicer povprašali pred desetimi dnevi, a še do danes nismo prejeli odgovora.

Preko navadnih anten je sedaj možno brezplačno še naprej spremljati programe TVS 1, TVS 2, TVS 3, TV Koper, TV Maribor, Vaš kanal, Planet TV, TV3 Medias, Golica TV, Gold TV, TV Arena, Nova24TV in TV Petelin. O umiku iz prizemne televizije sicer razmišljajo tudi na Planet TV, kjer naj bi operaterjem prav tako pisali, da želijo nadomestilo, a se še zaenkrat niso odločili, da bi izključili prizemni signal.


Več v Gospodarstvo