Obisk Hiške eksperimentov na OŠ Stročja vas

Hiška eksperimentov je najnovejša aktivnost Hiše eksperimentov, kjer osnovno šolo posameznega kraja sodelavci Hiše eksperimentov za en dan spremenijo v pravi center znanosti

Prlekija-on.net, petek, 20. januar 2017 ob 14:24
Hiška eksperimentov na OŠ Stročja vas

Hiška eksperimentov na OŠ Stročja vas

Čeprav smo že precej globoko zakorakali v prvi mesec novega leta, pa so spomini še zelo živi. In v spominu imamo poseben dan – zadnji dan koledarskega leta na šoli, ko smo gostili Hiško eksperimentov.

Hiška eksperimentov je najnovejša aktivnost Hiše eksperimentov, kjer osnovno šolo posameznega kraja sodelavci Hiše eksperimentov za en dan spremenijo v pravi center znanosti. V več učilnicah se postavijo majhni eksperimenti - poskusi - kjer se lahko radovedneži učijo na lastnih izkušnjah.

Zjutraj smo imeli najprej otvoritev: mladinski pevski zbor je zapel slovensko himno in pozneje še himno Hiške (avtor le-te je Adi Smolar). Ravnateljica je vse skupaj nagovorila, delo je predstavila strokovna sodelavka Hiške, ga. Andreja Perat.

In začelo se je delo. Po razporedu so učenci preizkušali naloge. V dveh učilnicah so lahko poskusili okrog 60 eksperimentov. Tako so na zabaven in zanimiv način spoznavali osnove fizike. Vsi: od 1. do 9. razreda. In vidno uživali.

Učenci so uživali  tudi v dveh znanstvenih dogodivščinah. Pridružili so se tudi otroci vrtca in z zanimanjem opazovali dogajanje.

Do 14. ure je bilo pestro med učenci. Ko niso eksperimentirali, pa so uživali v zabavnih igrah v okviru jelkovanja. Popoldne (do 16. ure) pa so Hiško eksperimentov obiskali tudi nekateri starši. Posamezni učenci so jim z zanimanjem razlagali delovanje eksperimentov in jih spodbujali, da poskusijo. Najbolje kar VSE. In vsi so zelo uživali!

Obisk Hiške eksperimentov so omogočili:
Občina Ljutomer
Avto Rajh
Sintal
Vulkanizerstvo Miran Ščavničar
Transport Koprivnik d.o.o.
Marjana Nemec s.p.
Pomurske mlekarne d.d. Ljutomer
starši učencev.

Osrednja pokrovitelja projekta sta podjetji - Lek d.d. - član skupine Sandoz in Telekom Slovenije d.d.
Vsem iskrena hvala!

Mateja Leskovar Polanič