Že petnajst let skrbi za akvarijske ribe

Trenutno štirje akvariji v radenskem DOSOR-ju

Filip Matko Ficko, sobota, 21. januar 2017 ob 12:26
Zlatko Karasanović kot stanovalec DOSOR-ja

Zlatko Karasanović kot stanovalec DOSOR-ja

V mesecu avgustu lansko leto je iz bolnišnice v Rakičanu pri Murski Soboti kot srčni bolnik bil premeščen v DOSOR, Dom starejših občanov Radenci, 54-letni Zlatko Karasanović, po rodu Mariborčan. Za njim je izredno burna življenjska pot, sedaj pa mu največje veselje pomenijo ribe v trenutno štirih akvarijih DOSOR-ja.

Po letu 1994 mu ni bilo »z rožicami postlano«. Opravil je sicer izobrazbo za monterja električnih naprav ter dočakal konec zaposlitve zaradi zapiranja firm kar trikrat (Elektrokovina Maribor, Izlake in Mehanotehnika Izola). Začelo mu je nagajati tudi srce in kot invalid se ni več uspel redno zaposliti.

Znanci so ga povabili v Ameriko, kjer je v državi Texas bival tri mesece v Hustonu, a pravi, da se je raje vrnil v Slovenijo, ker je tam »prehud tempo« življenja. Poldrugi mesec je bil skupini 26-ih Američanov v pomoč v bližnji trgovini z akvarijskimi živalmi ter se spoznal do podrobnosti s skrbjo za akvarijske ribe. Imel je na skrbi kar 88 akvarijev (70 akvarijev v trgovini sami ter 18 akvarijev v skladišču). Zatorej se je temu posvetil tudi po prihodu v DOSOR.

Trenutno skrbi za štiri akvarije: v svoji sobi, v avli, na dementnem oddelku ter na hodniku 2. nadstropja doma. V teh akvarijih je 20 različnih vrst rib, štiri vrste hrane zanje poskrbi DOSOR.


Več v Kultura in izobraževanje