V cimprani kmečki hiši so ročno luščili bučno seme

Obudili so staro kmečko opravilo, ki vse bolj tone v pozabo

Prlekija-on.net, sobota, 21. januar 2017 ob 15:281
Ročno luščenje bučnih semen

Ročno luščenje bučnih semen

V vasi Lipa v beltinski občini so pred leti s pomočjo evropskih sredstev zgradili staro cimprano panonsko kmečko hišo, ki je krita s slamo in je pravi arhitekturni biser. Stene panonske kmečke hiše so izdelane iz gline, celotna hiša pa je zgrajena iz lesa. V njej je večji prostor s krušno pečjo in manjša priročna kuhinja in ostali prostori. Tako se že nekaj let v njej dogajajo razni kmečki dogodki, saj je hiša namenjena širšemu krogu obiskovalcev iz občine Beltinci in od drugod. To zanimivo kmečko hišo pa si pridejo ogledat tudi turisti, osnovnošolci in gostje iz tujine.

Hiša je pravi arhitekturni biser, kajti pred dobrimi stotimi leti so bilo v tej vasi zgrajene številne kmečke cimprane hiše krite s slamo. Tako že nekaj let v njej Kulturno društvo Lipa pripravlja razne dogodke, med njimi tudi v zimskem času v topli kmečki hiši pripravljajo ročno luščenje bučnega semena, katerega so lansko leto člani pridelali na polju, predvsem z namenom, da bi tako ohranili to lepo staro kmečko opravilo, da bi to kmečko opravilo ohranili za naše zanamce.

Članice društva so namreč nekaj dni pred tem seme z vodo navlažile, da se je potem zmehčalo in je bilo potem lažje za ročno luščenje. Nekateri so si pomagali tudi z manjšimi pripomočki - noži. Tako so se vaščani Lipe zbrali v petek, 20. januarja v večernih urah v topli kmečki hiši, kajti tisti večer je zunaj bilo -10 stopinj Celzija, kar je bilo kot nalašč primerno za luščenje bučnega semena. Tako so ta večer lepo izkoristili in hkrati obudili to nekdanje lepo kmečko opravilo in lep nepozaben kmečki večer. Čas so zavrteli za nekaj desetletij nazaj, ko so to kmečko opravilo opravljali skoraj pri vsaki kmečki hiši, in tako so bučno seme luščili en teden pri eni družini, drugič spet pri drugi družini.

Ta večer je minil prijeten in nepozaben brez radia ali televizije – sproščen, kjer so pozabili na vsakdanje skrbi in težave. Med luščenjem semena so stekli razni pogovori o tem in onem, kaj je novega v vasi, nekateri so ta večer govorili različne vice… To oluščeno bučno seme so že tisti večer dali sušit na krušno in v krušno peč. Posušeno bodo nato odpeljali v oljarno Premoša v Turnišče, kjer bodo iz njega iztisnili dišeče bučno olje, katero bodo letos porabili za razne kulinarične prireditve. Ob koncu prijetnega in nepozabnega kmečkega večera, so v krušni peči pajali kruh in se posladkali z domačim pecivom, katero so pripravile domače gospodinje, vinogradniki pa so iz svojih vinskih zidanic prinesli vinsko kapljico.

To kmečko opravilo vse bolj tone v pozabo, zato se vsako leto v zimskem času v vasi odločijo, da sredi januarja prikažejo to kmečko opravilo. Ob koncu večera so vsi skupaj zapeli nekaj ljudskih pesmi.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje