Na ogled 34 del kiparja Janeza Boljke

Galerija iz Kostanjevice na Krki gostuje v Murski Soboti

Filip Matko Ficko, petek, 27. januar 2017 ob 08:08
Razstava kiparja Janeza Boljke

Razstava kiparja Janeza Boljke

V času od 26. januarja do 8. marca so v Galeriji Murska Sobota na ogled male plastike slovenskega kiparja, slikarja in grafika Janeza Boljke (rojen 21. junija 1931 v Subotici - umrl 20. avgusta 2013 v Ljubljani). Po 2. svetovni vojni se je iz Subotice s starši preselil v Ljubljano, kjer je leta 1956 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost. Leta 1959 je opravil podiplomski študij kiparstva pri Karlu Putrihu, leta 1961 pa še podiplomski specialistični študij grafike pri Riku Debenjaku. Pozneje se je izpopolnjeval v Evropi in na potovanjih po svetu. Ostal je zvest svojemu mestu Ljubljana, kjer je ustvarjal po končanem šolanju za umetnika vse do svoje smrti. Mestu Ljubljana je zapustil tudi največ svojih javnih del (spomenik žrtvam NOB na Žalah, Atomska Venera v stavbi Smelta, doprsni portret Riharda Jakopiča pred Jakopičevim paviljonom...). Imenujejo ga za začetnika slovenskega nadrealističnega kiparstva, slogovno pa ga uvrščajo med novodobne nadrealiste. Znan je postal po svojih stvaritvah iz železa, sestavljenih z varjenjem odpadnih kosov železa in starega orožja. Znana je tudi serija del sedečih figur, večinoma so to male plastike. V bronu pa je izdelal spomeniško plastiko ter slikovito izvotljene človeške, pa tudi živalske figure (nosorogi, biki, kozorogi, opice...). V šestdesetih letih 20. stoletja je bil med vodilnimi jugoslovanskimi kiparji, ki so ustvarjali skulpture iz železa. Leta 1966 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1988 pa Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Kar 34 njegovih del iz stalne zbirke Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki posreduje ta kulturna ustanova v okviru odličnega sodelovanja z Galerijo Murska Sobota. Poleg dveh nacionalnih je v Sloveniji le še sedem tovrstnih galerij, ki občinstvu reprezentančno prikazujejo slovensko umetnost.

Otvoritev razstave je potekala v četrtek, 26. januarja zvečer, a istega dne dopoldne je v Galeriji Murska Sobota bila tiskovna konferenca, na njej pa sta direktorja obeh galerij, Goran Milovanović iz Kostanjevice na Krki in dr. Robert Inhof iz Murske Sobote, do podrobnosti predstavila razstavo ter delo in lik slovenskega kiparja, slikarja in grafika Janeza Boljke, ki je s svojimi deli sodeloval kar trikrat na tradicionalnem bienalu male plastike v Murski Soboti, kot tudi na srečanju kiparjev (Forma viva) v nekdanji soboški »velikanki« - tovarni Mura.

Gre tudi za tradicionalno sodelovanje med dvema galerijama, kajti lansko leto je v Kostanjevici na Krki s svojo razstavo gostoval soboški umetnik Ignac Meden, letos jeseni pa bo v soboški Galeriji še razstava del kiparja Dušana Tršarja ob njegovi 80-letnici. Tudi on je sodeloval na srečanju kiparjev v tovarni Mura.

Na razstavi del Janeza Boljke so predstavljeni trije njegovi glavni delovni cikli. Prvi je varjenje v železu (prve skulpture Ribnčana - krošnjarja), kjer nekako izstopa tudi avtor sam, kajti Ribnčan izvirne izdelke svojih rok prenaša v svet. Drugi je v okviru številnih variant lika Ivana Cankarja (tudi slikarjev Riharda Jakopiča in Gabrijela Stupice) ter tretji v živalskem svetu, ko skulpture niso več samo v železu, pač pa sledi bron, aluminij in kombinacija zlitin. Omeniti je treba tudi, da je z oblikovalcem Miljenkom Liculom soustvaril likovne rešitve za slovenske evrske kovance. Obiskovalce razstave pa opominjamo na številne odtise pečatnikov na vseh njegovih delih, kajti prav njegova dela so v svetu umetnosti velikokrat »primerna« za ponarejanje.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje