Za sprejetje novele zakona o tujcih sta glasovala tudi oba prleška poslanca

Poslanci so v četrtek s 47 glasovi za in 18 glasovi proti sprejeli novelo zakona o tujcih, ki pa bo morda morala znova na glasovanje

Prlekija-on.net, sobota, 28. januar 2017 ob 14:162
Državni zbor

Državni zbor

Poslanci so v četrtek s 47 glasovi za in 18 glasovi proti sprejeli novelo zakona o tujcih, ki omejuje vstop prebežnikov v državo. Za sprejem novele sta glasovala tudi oba prleška poslanca, Franc Jurša (DeSUS) in Aleksander Kavčič (SMC).

Državni zbor bo o aktivaciji ukrepa sicer odločal na predlog vlade, ta pa bo to predlagala, ko bo ministrstvo za notranje zadeve ocenilo, da bi bila lahko ali sta že zaradi spremenjenih razmer na področju migracij ogrožena javni red ali notranja varnost države, kar bi lahko otežilo delovanje osrednjih državnih institucij in zagotavljanje njenih vitalnih funkcij.

Poseben ukrep v predlogu novele je, da policija tujcu, ki ne izpolnjuje pogojev, ne dovoli vstopa v državo. Tujca, ki se nezakonito zadržuje na območju izvajanja ukrepa, privede do državne meje in ga napoti v državo, iz katere je nezakonito vstopil.

Novela predvideva še, da če bo tujec, ki bo poskušal nezakonito vstopiti na mejnem prehodu ali je že nezakonito vstopil na ozemlje Slovenije iz sosednje države članice EU, izrazil namero podati prošnjo za mednarodno zaščito, bo policija izvedla identifikacijski postopek in ugotavljala njegovo identiteto.

Ne glede na določbe zakona, ki ureja mednarodno zaščito, pa policija to namero zavrže kot nedopustno, če v sosednji državi članici EU, iz katere je tujec vstopil, ni sistemskih pomanjkljivosti glede azilnega postopka in pogojev za sprejem prosilcev, ki bi lahko povzročile nevarnost mučenja, nečloveškega ali poniževalnega ravnanja, in tujca napoti v to državo. O pritožbah bo odločalo ministrstvo za notranje zadeve, a pritožba zoper sklep ne zadrži izvršitve, še predvideva novela.

Novela bo morda morala znova na glasovanje
A za številne sporna novela zakona o tujcih, se kot kaže, seli še v državni svet. Kot poroča RTV Slovenija, je namreč Svetnik Samer Khalil za Radio Slovenija potrdil, da pripravlja zahtevo za glasovanje o vetu, ki jo bo vložil predvidoma v ponedeljek. Zmotila so ga zlasti povsem nasprotujoča si stališča predsednika vlade Mira Cerarja in predsednika državnega zbora Milana Brgleza. Cerar je namreč bil sprejetju naklonjen, medtem ko je Brglez glasoval proti.

Najbolj sporna v noveli je določba o posebnih ukrepih v primerih prošnje za azil, ki je zapisana zgoraj v tretjem odstavku.

Kako so ob tem glasovali vsi poslanci, si lahko ogledate spodaj, v aplikaciji Parlameter.



Več v Politika