Boris Markoja mednarodni šahovski mojster

Mladi Prekmurec je dosegel izjemen uspeh

Prlekija-on.net, ponedeljek, 30. januar 2017 ob 12:532
Boris Markoja

Boris Markoja

Osemnajstletni šahist Boris Markoja iz Turnišča si je na nedavnem mednarodnem šahovskem turnirju »Zadar Open 2016« pridobil naslov mednarodni šahovski mojster in postal šele drugi Prekmurec s tem naslovom. Poleg že osvojenih treh norm v preteklih letih je Boris Markoja na mednarodnem šahovskem turnirju »Zadar Open 2016«, ki je potekal od 11. do 17. decembra 2016 v Zadru, dosegel še potrebno število ratinških točk in presegel mejo 2.400 ratinških točk ter si pridobil prestižni naslov mednarodni šahovski mojster.

Kljub mladosti je Boris Markoja postal šele drugi Prekmurec, ki se lahko pohvali z naslovom mednarodni šahovski mojster, ki ga običajno dosegajo šahisti v starejših letih. S tem uspehom in ostalimi odmevnimi dosežki Boris Markoja predstavlja vzor za mlade in pomembno prispeva k popularizaciji šaha pri nas. "Izredno smo ponosni na Borisove izjemne dosežke in na Občinskem prazniku smo mu slavnostno podelili naziv »športnik leta v mladinski konkurenci«. Boris s svojim zgledom kaže mladim, kaj vse se da doseč, če si zastaviš cilje in za njih tudi trdo delaš," je o uspehu mladega šahista povedala mag. Vesna Jerala Zver, županja Občine Turnišče. Odličnega šahista in dijaka Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, na njegovi poti seveda še posebej podpirajo, oče Stanislav, mama Slava, brat Uroš in dekle Urška.

Borisova šahovska pot se je začela pri šestih letih, ko je takrat še kot majhen deček opazoval šahovsko igro med družinskimi člani. Kmalu za tem je tudi sam osvojil premikanje šahovskih figur, se naučil osnov, npr. matiranja z damo ali s trdnjavo in tudi osnovnega odpiranja. "Moje zanimanje za šah je raslo, še posebej, ker sem nekako sledil bratu Urošu, ki se je takrat dokaj ambiciozno, že ukvarjal s šahom in je obiskoval srednjo šahovsko šolo. Kaj hitro sem se naučil šahovske notacije (kako se označujejo določene figure s kraticami in kako se označi točno določeno polje, na katero figuro postaviš op.p.) in tako sem tudi sam lahko prebiral variante, ki so se jih učili v šahovski šoli. Še vedno pa je bilo moje največje veselje samo igranje in tako skorajda ni bilo dneva, ko ne bi odigral partijo šaha", nam je svoje šahovske začetek predstavil perspektivni šahist.

V klubu (ŠD Radenska Pomgrad) so že takrat organizirali mladinske šahovske turnirje, katerih se je tudi Boris začel udeleževati. Njegovo nadarjenost je opazil mojstrski kandidat Mitja Kovač, ki je najverjetneje začutil Borisov potencial in ga je povabil, če bi začel hoditi v njegovo šahovsko šolo oz. na treninge. Najprej je malce okleval, saj je njegova prvotna skrb v tistem času bil mladostniški nogomet, ampak je nato po prigovarjanju staršev vseeno pristal. In takrat se je začela njegova prava šahovska pot. "Z veseljem sem se udeleževal treningov in mesečnih turnirjev, kjer sem preizkusil prenekatero novost, ki sem jo spoznal pri treniranju. Zanimivo, vzpon moje igre ni temeljil na poznavanju otvoritev, kot veliko, tako imenovanih šahovskih trenerjev, po moji oceni zmotno misli, da je treba graditi tu, ampak predvsem na poznavanju srednje igre in pa končnic. Otvoritve so bile v mojem poznavanju le toliko, da sem se lahko normalno razvil nato pa je odločila igra oz. enostavno, kdo igra boljši šah. Tako pravim še dandanes: šahovska partija se nikoli ne dobi samo z otvoritvijo, vedno je treba pokazati še veliko mero znanja! Moje šahovsko znanje se je kopičilo in začel sem se udeleževati tudi regijskih tekmovanj", pove Boris, ki je leta 2006, ko je bil star osem let, tako prvič osvojil regijsko prvenstvo, ter si zagotovil svoj prvi nastop na državnem prvenstvu v standardnem šahu, takrat sicer v kategoriji fantov do 10 let, saj do 8 let prvenstva še ni bilo. Na tem tekmovanju, je osvojil 13. mesto od 28 nastopajočih z rezultatom 4,5/9 (50%). Ker je bil najmlajši udeleženec na tem tekmovanju, je to bil kar soliden dosežek.

S tem se je ljubezen do šaha samo še krepila in že naslednje leto se mu je uspelo uvrstiti na še eno državno prvenstvo, ki je, tako kot prejšnje leto, zopet potekalo v Murski Soboti. Ker je takrat, še vedno pod vodstvom Mitje Kovača, napredoval v znanju je v konkurenci do 10 let, kot mlajši v tej kategoriji dosegel odličen in hkrati malce nehvaležen rezultat, 4. mesto in tako za las zgrešil uvrstitev na Evropsko mladinsko prvenstvo. Iz devetih partij je osvojil šest točk. "Leto 2008 pa se bo v moji šahovski karieri zapisalo kot leto, kjer se je moja šahovska pot uradno začela. Osvojil sem svoj prvi naslov državnega prvaka v standardnem šahu v kategoriji fantov do 10 let. Ta mi je omogočil udeležbo na Svetovnem mladinskem šahovskem prvenstvu v Vietnamu. Gre za izkušnjo, ki je bila vsekakor fascinantna. Moja prva želja na tem prvenstvu je bila narediti čim boljši rezultat. Začelo se je kot v sanjah. Zmagal sem prve tri partije in tako v 4. kolu pristal že na 2. deski, kjer sem igral z Indijcem Ghosh Diptayanom, sedaj že velemojstrom. Rezultat je bil remi in to mi je dalo še nekaj dodatnega zagona. Prvi del turnirja sem končal z rezultatom 5,5/7, s katerim sem si delil 3-10 mesto. Nato pa je sledila ogromna kriza, ki je pustila velik neizbrisen pečat in izgubil sem 4 partije zaporedoma, šahisti pravimo, da sem naredil »audi« in tako na koncu osvojil 48. mesto od 112 igralcev, kar je ne glede na vse vseeno soliden rezultat, saj sem bil blizu sanjskega dosežka..."

Mladi šahist pove, da mu je leto 2009 prineslo nove izzive. Na državnem prvenstvu je takrat osvojil 4. mesto. Takrat je njegov šahovski razvoj prevzel FIDE mojster Denis Gjuran, ki mu je šahovsko znanje definitivno povzpel na nek nov nivo. "Naj omenim, da me je prav on naučil otvoritve, ki mi je še dandanes, torej po slabih osmih letih še vedno najljubša (pospešena zmajevka). Evropsko mladinsko prvenstvo, katerega sem se udeležil, je potekalo v Italiji. Rezultat je bil soliden, dosegel sem 4,5/9, vsekakor pa bi ta rezultat lahko bil še boljši, saj sem imel kar nekaj smole. Takrat sem igral tudi, s sedaj že zelo močnim velemojstrom Jan-Krzysztof Duda (ELO 2684) in z njim remiziral. Leta 2010 je moj šahovski razvoj prevzel velemojster Georg Mohr. Z njegovim prihodom se je zame odprl pravi svet šaha, začel se je nov pristop k študiju in pridobivanje šahovskega znanja. Moje delo na področju šaha je dobilo drugo dimenzijo. Treningi so prerasli na nek nov nivo in tudi rezultati so postali odmevnejši. To leto sem osvojil naslov državnega prvaka do 12 let v standardnem in pospešenem šahu, poleti pa še 3. mesto na Prvenstvu EU v Cmureku, kar je bil definitivno odličen dosežek. Udeležil sem se Svetovnega  mladinskega prvenstvo v Grčiji. Rezultat je bil zopet soliden, dosegel sem 5/9, že v prvem kolu pa sem v zelo lepi partiji premagal Volodymir-a Vetoshka, ki je bil za dobrih 300 ratinških točk močnejši igralec. Tega leta sem bil vključen tudi v Šahovsko izobraževanje ŠZS, ki je bilo namenjeno mladim perspektivnim igralcem in ki je mojemu razvoju definitivno pripomoglo v obilici", nam je razlagal mladi Markoja.

Že naslednje leto (2011) je dosegel nekaj lepih mednarodnih uspehov. Najprej je na turnirju v srbskem Paračinu dosegel naziv MK, prvič pa je premagal tudi IM in FM, kar je bilo nekaj posebnega. Z dobrimi rezultati je nadaljeval tudi na Graz Opnu, kjer je prav tako premagal IM in remiziral z odličnim slovenskim trenerjem, lani preminulim, Zlatkom Bašagičem. Istega leta je imel možnost udeležbe tudi na Svetovnem mladinskem prvenstvu v Braziliji. "Leta 2012 sem nadaljeval s treniranjem pod okriljem Georga Mohra in šahovskega izobraževanja, postal sem državni prvak v kategoriji do 14 let, osnovnošolski državni prvak in se udeležil EP v Pragi ter SP v Mariboru. Moj standard igre in hkrati rating sta se zviševala. Začel sem intenzivneje trenirati samostojno in moja šahovska pot se je začela strmo dvigati. Že naslednje leto (2013) sem najprej dosegel naslov osnovnošolskega državnega prvaka, nato še naslov državnega prvaka v standardnem in pospešenem šahu v kategoriji do 16 let (prvič v starejši kategoriji), na članskem DP pa sem dosegel svoj takratni vrhunec. Dosegel sem 6. mesto, remiziral z dvema GM, premagal dva IM in dosegel svojo 1. normo za mednarodnega mojstra. Po prvenstvu sem bil vpoklican v kadetsko reprezentanco, s katero sem se udeležil Kadetske olimpijade na Kitajskem; v mladinsko reprezentanco, z udeležbo na evropskem ekipnem prvenstvu v Mariboru; najbolj pa me je presenetil in razveselil poziv v člansko reprezentanco Slovenije, ki se je udeležila Mitropa Cup (Srednjeevropski pokal) v Nemčiji. Udeležil pa sem se tudi Svetovnega mladinskega prvenstva v ZAE, kjer sem dosegel svoj najboljši rezultat na mladinskih velikih tekmovanjih in sicer 6/9".

Tudi leto 2014 je Borisu prineslo nekaj novih odličnih rezultatov in nekaj sprememb na področju šahovskega izobraževanja s strani ŠZS. Zaposlili so tako imenovanega republiškega trenerja velemojstra Mateja Šebenika, s katerim so imeli možnost treningov obetavni mladinci. To leto je Markoja najprej osvojil naslov državnega prvaka do 16 let, poleti pa je v Bad Gleichenbergu osvojil še svojo 2. normo za mednarodnega mojstra, z ratingom pa je prečkal mejo ELO 2300 in tako pridobil naziv FIDE mojstra, kar je tretji najvišji šahovski naziv. Ob tem mu je bil v veliko pomoč poleg Mohra, ki je njegov razvoj nekako koordiniral, že omenjeni Matej Šebenik, ki je še dodatno učvrstil Borisov otvoritveni repertoar, tako da je njegovo šahovsko znanje lahko prišlo do še večjega izraza. Tako je prav z otvoritvijo, ki se je naučil od Šebenika, in s pomočjo njegovih analiz, prvič premagal tudi velemojstra, in sicer Miloša Perunoviča (ELO 2608).

"V začetku leta 2015 sem v Gradcu osvojil še svojo tretjo in s tem zadnjo potrebno normo za mednarodnega mojstra, teden dni kasneje pa še naslov državnega prvaka do 18 let. Že drugič sem bil vpoklican tudi v člansko reprezentanco za nastop na Mitropi, ter se kot zdaj že standardna 1. deska mladinske reprezentance udeležil tudi Evropskega mladinskega ekipnega prvenstva. Poleti sem v Novem Sadu osvojil svoj največji posamičen uspeh in Evropskem mladinskem prvenstvu v pospešenem šahu osvojil naziv podprvaka. Moje treniranje je po priporočilu samega Georga Mohra prevzel hrvaški velemojster Zdenko Kožul, katerega odlika je predvsem to, da redkokdaj remizira, posebej pa brez borbe. Prav te borbenosti pa je bilo pri meni premalo za preboj na višjo raven. Začeli so se še intenzivnejši treningi predvsem v obliki samostojnega dela in v obliki treningov z Zdenkom, kateri so mi poleg borbenosti prinesli še ogromno novega, uporabnega znanja", je dejal Boris, za katerega se je tudi leto 2016 začelo zelo uspešno.

Poleg klubskih prvenstev in lig, ki jih igra v tujini, je lani odigral tudi člansko državno prvenstvo, kjer je med drugim premagal tudi legendo slovenskega in svetovnega šaha Aleksandra Beljavskega. Poleg tega je lani dobil še 3. vpoklic v člansko reprezentanco, s katero se je udeležili Mitropa Cup na Češkem, kjer je izboljšal svoj rating za dodatnih 30 točk. Poleti se je z mladinsko reprezentanco udeležili ekipnega EP v Celju, ki je bilo hkrati tudi njegovo zadnje tovrstno prvenstvo v mladinski konkurenci. Njegova moč igre je postala dokaj konstantna in vrhunec je dosegel decembra 2016, ko je na turnirju Zadar Open osvojil zadostno število ratinških točk, prebil mejo 2400 ter tako z uspešnim nastopom izpolnil vse potrebne pogoje in si s tem pridobil naziv mednarodni šahovski mojster (IM). Za povrh je dosegel še svojo 4. normo za mednarodnega mojstra, ki pa ni bila več potrebna. "Menim, da je navedeni dosežek za 18-letnega šahista zelo velik uspeh, vzoren primer za mlade, Pomurje pa je tako z menoj po 28 letih, pridobilo IM. Občina Turnišče, mi je tako tudi konec lanskega leta podelila priznanje za športnika leta v mladinski konkurenci", nam je še povedal fant, o katerem se bo v šahovskih krogih še veliko slišalo.


Več v Kultura in izobraževanje