Prebudili smo se v »ledeni oklep«, šolarji ponekod ostali doma

Ceste so bile ponekod popolnoma neprevozne, avtomobili pa so dobili »ledene oklepe«

Prlekija-on.net, sreda, 1. februar 2017 ob 11:126
Marsikatera pešpot je zjutraj bila poledenela in neprehodna

Marsikatera pešpot je zjutraj bila poledenela in neprehodna

V torek je naše kraje pozno popoldan zajel dež oz. ledeni dež, saj so bile temperature pod ničlo, čez noč pa je vse skupaj še bolj zamrznilo. Tako so bile pohodne površine in ceste poledenele, ceste ponekod tudi popolnoma neprevozne. Avtomobili so ob tem dobili tudi "ledene oklepe", ki jih je bilo potrebno očistiti preden ste se lahko podali na cesto.

Tudi policisti so opozarjali, da so ceste močno poledenele ter da se vozniki od doma odpravijo pravočasno, hitrost vožnje pa prilagodijo razmeram na cesti.

Iz OŠ Cezanjevci so zjutraj sporočili, da bo imel avtobus, ki vozi šolarje, zamudo, saj zaradi poledice ni mogel pobirati šolarjev po stranskih cestah. Avtobus je začel pobirati takoj, ko so bile ceste varne, marsikateri šolar pa je ob tem tudi ostal doma, saj je varnost na prvem mestu. Opozorilo so namestili tudi pred stopnicami OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, saj so zaradi poledenitve bile neprehodne in nevarne. Vsi šolarji so tako morali do šole po pločniku ob dovozni cesti, kjer pa je tudi bilo precej spolzko.

Do šole v Mali Nedelji pa je dostop zaradi poledice bil onemogočen. Zjutraj je v šolo od skupno 157 učencev prišlo le sedem, zato so zaradi varnosti otrok pouk odpovedali. Tudi v vrtcu je bilo podobno, prišlo jih je 5 od 65.

Kot zanimivost, pred natanko tremi leti, na 1. februar, je Slovenijo prav tako zajel ledeni dež in žled.

Na severovzhodu bo še mrzlo
Po vremenskih podatkih Arsa, bo popoldne oblačno, predvsem v jugozahodni in osrednji Sloveniji bo deževalo, občasno pa bodo padavine možne tudi drugod. Meja sneženja bo med 800 in 1300 m nad morjem. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 7, na severovzhodu pa malo pod 0 stopinj C.

V četrtek bo oblačno, na vzhodu pa popoldne deloma jasno. Zapihal bo jugozahodnik. V zahodni in deloma južni Sloveniji bodo občasno manjše padavine, ki se bodo popoldne ali zvečer okrepile in se prehodno lahko občasno pojavljale tudi proti osrednji Sloveniji. Drugod bo večinoma suho. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 5, na severovzhodu do okoli -2, najvišje dnevne pa od 2 do 7 stopinj C.



Več v Narava