ŠIC Ljutomer uradno odprt

V Ljutomeru so uradno odprli športno-izobraževalni center

Dejan Razlag, petek, 15. januar 2010 ob 16:54
Otvoritev ŠIC Ljutomer

Otvoritev ŠIC Ljutomer

V petek, 15. januarja so v Ljutomeru uradno odprli športno-izobraževalni center (ŠIC) Ljutomer. Na otvoritvi so bili prisotni številni eminentni gostje, dvorano pa so uradno odprli šolski minister dr. Igor Lukšič, ljutomerski župan Franc Jurša, ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer Zvonko Kustec in direktor družbe Gradis GP Gradnje Ptuj Branko Veselič.

Med številnimi pomembnimi gosti, so bili navzoči športna legenda, telovadec Miroslav Cerar, kegljač Miroslav Steržaj, nekdanja športnica, atletinja Milica Zemljič in nekdanji celjski rokometni trener Miro Požun ter številni nekdanji in bodoči ljutomerski odlični športniki, župani, svetniki in direktorji.

Slavnostni govornik je bil minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič, ki je izrazil veliko zadovoljstvo ob otvoritvi nove športne dvorane, enega največjih in najlepših pokritih športnih objektov v tem delu države. Okoli 4000 kvadratnih metrov površin bodo v dopoldanskem času uporabljali gimnazijci, popoldan pa bo namenjen vadbi rekreativcem in športnikom. Objekt zajema centralno igrišče s tremi vadbenimi polji, namiznoteniško dvorano, dvorano za ples, aerobiko in balet, fitnes, strelišče ter dvorano za borilne veščine. Vrednost investicije znaša okoli 5,6 milijona evrov, občina Ljutomer in šolsko ministrstvo pa bosta petnajst let plačevala najemnino okoli 37 tisoč evrov mesečno.

Ob tej priložnosti so na prireditvi podelili tudi priznanja najboljšim športnikom, športnicam ter športnim društvom Športne zveze Ljutomer za minulo leto 2009.

Med dekleti je prvo mesto pripadlo judoistki Urški Potočnik, drugo mesto je osvojila rokoborka Mihaela Čirič, tretje mesto pa Darja Antolin, odbojkarica in voznica kasačev. Med športniki je prvo mesto pripadlo igralcu pikada Andreju Gorjaku, drugo mesto si je prislužil rokoborec Niko Horvat, tretje pa voznik kasačev Marko Slavič. Med športnimi društvi je naslov najboljšega pripadel judo sekciji TVD Partizan Ljutomer, na drugo mesto se je uvrstil Kasaški klub Ljutomer, tretje pa je pripadlo NK Tehnostroj Veržej.

Naziv najperspektivnejše športnice si je prislužila judoistka Kaja Čeh, na drugo mesto se je uvrstila odbojkarica Urška Smodiš, na tretje pa igralka badmintona Nuša Lašič. Najperspektivnejši športnik je judoist Alen Bolkovič, drugo mesto si je prislužil strelec David Feuš, tretje pa rokoborec Uroš Hlebec. Med šolskimi športnimi društvi je prvo mesto pripadlo OŠ Veržej, drugo OŠ Stročja vas, tretje pa OŠ Ivana Cankarja Ljutomer.

Posebna priznanja Športne zveze Ljutomer za športne dosežke v letu 2009 so dobili plesalec Andi Vuk, atletinja Tina Jureš, igralec namiznega tenisa Jan Žibrat in odbojkar Tomaž Horvat.

V priponkah so cenik, urnik in hišni red ŠIC Ljutomer:

Cenik ŠIC Ljutomer
Urnik ŠIC Ljutomer
Hišni red ŠIC Ljutomer

Govor župana Občine Ljutomer Franca Jurša:
  • Spoštovani minister za šolstvo in šport RS dr. Igor LUKŠIČ
  • minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj dr. Henrik GJERKEŠ
  • poslanci državnega zbora Republike Slovenije,
  • župani, častni občan Občine Ljutomer,
  • članice in člani občinskega sveta,
  • Spoštovani Miroslav Cerar, Miroslav Steržaj in Miro Požun
  • športnice in športniki, delegacija iz pobratenega mesta Užice,
  • vsi prisotni
lepo pozdravljeni v metropoli Prlekije v Ljutomeru v novi športni dvorani.

Ponos in vztrajnost Prlekov sta bila jasno izražena vse od  I. slovenskega tabora v Ljutomeru, preko združevanja v različna društva, tudi športna, nepopustljivost v športu in doseganju visokih rezultatov, kljub težjim pogojem dela.

Gimnazija F. M. Ljutomer deluje v Ljutomeru že od leta 1963. Dijakinje in dijaki dosegajo nadpovprečne rezultate, saj so v šolskem letu 2008/2009 maturo opravili vsi, ki so k njej pristopi. Med njimi je bilo 15 zlatih maturantov na splošni maturi in 4 zlati na poklicni maturi. Ob tem so dosegali odlične rezultate na mnogih drugih področjih.

Glede na to, da je v tej srednji šoli 726 dijakinj in dijakov, ki so imeli športno vzgojo na bornih 300 m² površin nekdanjega Sokolskega doma, pozneje imenovanega Partizana Ljutomer, se je Občina Ljutomer odločila za izgradnjo prepotrebne športne dvorane za sedanje in bodoče generacije. Odločitev ni bila enostavna. Skupaj z Občinskim svetom smo jo zmogli. To je naložba za več kot 50 let na katero smo zelo ponosni.
  • Z izgradnjo Športno-izobraževalnega centra pri Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer smo pričeli v mesecu avgustu leta 2008. Gradnja nove športne dvorane je potekala z zasebnim partnerjem, na osnovi podelitve stavbne pravice. Kot najugodnejši ponudnik je bil izbran GRADIS iz Ptuja;
  • Ministrstvo za šolstvo in šport RS in Občina Ljutomer sta 30. maja 2008 podpisala pismo o nameri za namen koriščenja novega športnega objekta;
  • S tem projektom je pridobljenih 3.935 m2 novih zaprtih športnih površin in bo namenjen tako za dijake Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, kot tudi za popoldansko vadbo in rekreacijo zainteresiranih občanov. V objektu je centralno igrišče s tremi vadbenimi polji, dvorana za namizni tenis, dvorana za ples, aerobiko in balet, fitness prostor, dvorana za borilne veščine in strelišče;
  • Nabave športne opreme smo izvedli s pomočjo sofinanciranja Ministrstva za šolstvo in šport ter Fundacije za šport, kjer smo bili uspešni s kandidaturami na javnih razpisih. Od skupne vrednosti opreme v višini 774.000 EUR smo si pridobili skoraj 600.000 EUR sofinanciranja; Dobavitelja za športno opremo sta bila družba FINGAR iz Rogaške Slatine in ELAN INVENTA iz Begunj;
  • Vlaganja v ta projekt tako do sedaj znašajo skupno 5,6 mio EUR, projekt pa še v celoti ni zaključen, dokončati je namreč potrebno še izgradnjo zunanjih športnih površin, za kar pa si prav tako prizadevamo pridobiti čimveč sofinancerskih sredstev; z zemeljskimi deli smo v lanskem letu že pričeli in jih v letošnjem letu želimo zaključiti; Ob izgradnji športne dvorane smo uredili parkirne prostore in Grossmanovo ulico.
  • Upravljalec objekta je s 1.1.2010 postal Javni zavod za šport, izobraževanje odraslih in mladino, ki že vrsto let upravlja s Športno dvorano pri Osnovni šoli  I.C. Ljutomer, tako da ima s tega področja že dovolj izkušenj; Gimnazija bo lahko dvorano uporabljala z današnjim dnem. 
  • V občini smo v zadnjem mandatu veliko vlagali v infrastrukturo s področja šolstva in športa. Skupna vrednost vlaganj do leta 2011 bo znašala 14,5 mio EUR:
    - dokončali smo izgradnjo olimpijskega bazena z vso spremljajočo infrastrukturo v višini 1,4 mio EUR,
    - pričeli s posegi v Športno-rekreacijskem centru Ljutomer, ki obsega vlaganja na področju hipodroma, bazenskega kompleksa ter nogometnega igrišča, skupna vrednost znaša 3,2 mio EUR,
    - prav tako smo v lanskem letu zgradili OŠ, vrtec in telovadnico v Stročji vasi katero bomo opremili v letu 2010. Vrednost te naložbe bo znašala 4,3 mio EUR.
  • Tako imamo v občini že skupno 6.440 m2 pokritih športnih površin, kar znaša 0,52 m2/ prebivalca. Pred izgradnjo ŠIC-a je bilo teh površin le 0,20 m2/prebivalca, kar je bilo bistveno manj od državnega povprečja.
Upanje in boljša prihodnost za razvoj sta zagotovljena vsem generacijam: predšolskim in šolskim otrokom, dijakom gimnazije FM Ljutomer, društveni dejavnosti, rekreativnim in vrhunskim športnikom. Želim, da naša športna lepotica, na katero smo lahko zelo ponosni dobro služi svojemu namenu in širokemu krogu uporabnikov.  Vsem, ki ste kakorkoli sodelovali pri izgradnji in odločitvi o izgradnji se najlepše zahvaljujem. Prepričan sem, da je odločitev bila prava. HVALA.


Več v Gospodarstvo