Borci NOB: Veliko aktivnosti z malo denarja

Aktivnosti tudi v letošnjem letu ne bo nič manj

Filip Matko Ficko, sobota, 4. februar 2017 ob 18:515
Zbor KO ZB za vrednote NOB Radenci, foto: Marija Erveš

Zbor KO ZB za vrednote NOB Radenci, foto: Marija Erveš

V gostilni Nada v Šratovcih je v soboto, 4. februarja dopoldne, potekal zbor članic in članov Krajevne organizacije borcev za vrednote NOB Radenci, ki ga je v skladu z določili organizacije ter po sklepu Upravnega odbora organizacije sklical predsednik Darjan Mencigar. Udeležencev je bilo,skupno 39, med njimi kot gostje: predsednica Območnega združenja Zveze združenj borcev za vrednote NOB Gornja Radgona Marija Červič, predsednik Območnega združenja veteranov osamosvojitvene vojne Gornja Radgona Nikolaj Brus, predsednik Območnega združenja Zveze slovenskih častnikov Gornja Radgona Štefan Žalodec, župan Občine Radenci Janez Rihtarič in predsednica Turističnega društva Radenci Karmen Žibret Kavčič. Svojo neudeležbo so opravičili člani Združenja šoferjev in avtomehanikov Gornja Radgona ter častni predsednik Drago Štumpf.

V začetku je predsednik Darjan Mencigar opomnil, da je borčevska organizacija za upokojensko in gasilsko zvezo tretja najbolj množična civilnodružbena organizacija v Sloveniji, ki je v svojih 69-ih letih delovanja prehodila pot od organizacije veteranov/borcev NOB do organizacije, ki sedaj združuje državljanke in državljane, ki ohranjajo spomin na vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenk in Slovencev v letih 1941-1945 ter poskušajo te vrednote prenesti v današnji in jutrišnji čas. V Radencih se spominjajo, da so se v vrstah partizanskih enot borili tudi mnogi občani te občine. Vključevali so se največ v letih 1944 in 1945 in ker na domačih tleh desnega brega reke Mure ni delovala nobena partizanska enota, so se vključevali v partizane drugod na Štajerskem, Dolenjskem in Primorskem, še največ jih je sodelovalo v 5. prekomorski brigadi. Nadaljeval je s podrobnim poročilom o delu v letu 2016: »Dne 31. decembra 2016 je naša organizacija štela 78 članic in članov. Za zmeraj so nas zapustili štirje: Viktor Grah (Radenci), Marija Slana (Radenski vrh), Cvetka Kumlanc (Radenci) in Ivan Trstenjak (Boračeva). So pa v organizacijo vstopili štirje novi člani. Bile pa so izvedene aktivnosti: januarja prisotni na slovesnosti v Dražgošah; marca izvedli volilni zbor članov; aprila bili na spominskih slovesnostih na Cvenu, v Gornji Radgoni, v Apačah in Erinox-u v Radencih; maja v Petanjcih, v Murski Soboti, na Poljani; junija pri kuhanju kisle žüpe v Radencih; julija na pohodu osamosvojitvene vojne 1991 od Radenec do Gornje Radgone; avgusta na Graški gori ter na pikniku ZB v Gornji Radgoni; oktobra v Nedelici, na Vaneči in na Kapeli: novembra organizirali koncert partizanskih pesmi Marjetke Popovski v Radencih ter obiskali člana Alojza Štelcerja na Hrvaškem, doma pa še članici Katarino Ivanič in Alojzijo Zver. Povsod smo bili prisotni s praporom, pohvalno pa je tudi sodelovanje z Območnim združenjem Zveze veteranov osamosvojitvene vojne Gornja Radgona, Območnim združenjem Zveze slovenskih častnikov Gornja Radgona, Združenjem šoferjev in avtomehanikov Gornja Radgona ter z osnovnima šolama v občini (OŠ Kapela in OŠ Kajetana Koviča Radenci), kot tudi z Občino Radenci. Za vse naštete aktivnosti smo porabili skupno 1.859,89 evrov.«

Poročilo o delu organizacije s tako malo denarja so pohvalili predvsem gostje, še posebej župan Občine Radenci Janez Rihtarič, ki je ob svojem pozdravu omenil največje uspehe domače občine v minulem letu ter predstavil aktivnosti v letošnjem letu.

Po sprejetju poročil je sledilo še sprejetje programa dela in finančnega načrta za leto 2017 ter sklep o višini članarine, ki se ne bo spremenila, ostane v višini 10,00 evrov. Uvodne točke letošnjega programa so že uresničene (udeležba januarja na spominski slovesnosti pri Treh žebljih - Osankarici na Pohorju ter v Dražgošah in februarski zbor članstva), sledilo pa bo: marca obisk v Monoštru na Madžarskem (obisk groba komandirja Prekmurske čete Alojza Škerjanca Mirka), aprila slovesnost ob Dnevu OF v sodelovanju s podjetjem Erinox Radenci; maja udeležba na slovesnostih v Murski Soboti, na Petanjcih ter na Poljani; julija na Menini planini in na pohodu osamosvojitvene vojne 1991 od Gornje Radgone do Radenec; avgusta na Ptuju v spomin Slovenskogoriške čete in Jožeta Lacka; oktobra na Vanečo ter izvedba komemoracije na Kapelskem vrhu; novembra pogovor z zgodovinarjem dr. Marjanom Žnidaričem in decembra obisk starejših članov.


Več v Kultura in izobraževanje