Učenci OŠ Janka Ribiča so se podali na izmenjavo v Litvo

5 učencev OŠ Janka Ribiča Cezanjevci in dve učiteljici je potovalo v 1700 km oddaljeno litovsko, obmorsko mesto Klaipeda

Prlekija-on.net, nedelja, 5. februar 2017 ob 19:271
Učenci OŠ Janka Ribiča na izmenjavi v Litvi

Učenci OŠ Janka Ribiča na izmenjavi v Litvi

V okviru Erasmus+ projekta Internationale Essenentdecker auf Spurensuche je 5 učencev OŠ Janka Ribiča Cezanjevci in dve učiteljici potovalo v 1700 km oddaljeno litovsko mesto Klaipeda. Z letalom so potovali preko Avstrije, Nemčije, Poljske in Latvije ter z avtobusom iz Rige v Litvo, natančneje v Klaipedo.

Učence so pričakali litovski učenci in njihovi starši, pri katerih so bivali v času od 29.1. do 4.2. 2017. Bili so zelo lepo sprejeti in gostiteljske družine so poskrbele, da so naši učenci v Litvi preživeli nepozaben teden.

Vsak dan smo se srečali v gimnaziji Aukuras, iz katere smo se podali na potep po mestu in si ogledali glavne znamenitosti mesta Klaipeda, obiskali smo tudi turistično šolo in se preizkusili v kuhanju tradicionalnih litovskih zepelinov (seveda so jih vsi z veseljem poskusili). Sreda je bila namenjena izletu v Palango, znano turistično obmorsko mesto. Ustavili smo se tudi v muzeju, kjer smo spekli kruh na tradicionalen litovski način ter si izdelali bombone. Vse smo si lahko vzeli domov za spomin.

Zadnja dva dneva v Klaipedi smo imeli različne delavnice na gimnaziji, sodelovali pri mednarodni konferenci na temo motnje hranjenja ter si z navdušenjem ogledali muzikal o litovski zgodovini, ki so ga izvedli litovski dijaki. V petek, zadnji dan smo vsi skupaj pripravili predstavitev celotnega tedna, zvečer pa so nas učenci sosednje glasbene šole presenetili s koncertom. Litovski dijaki so se od nas poslovili s kratko prireditvijo, kjer ni manjkalo tradicionalnega petja in plesa. Poskusili smo tudi litovske in ostale tradicionalne sladice partnerskih šol, ki so jih učenci pripravili prejšnji dan v gostiteljskih družinah.

Polni novih vtisov smo se podali na pot domov. Hvala novim prijateljem, ki so za nas pripravili enkraten teden. Se že veselimo ponovnega snidenja nekoč in nekje.

Zapisali: Katja Nemec in Nataša Pušenjak


Več v Kultura in izobraževanje