V Križevcih pri Ljutomeru počastili slovenski kulturni praznik

Kulturno društvo Križevci je pripravilo večer z bogato kulturno noto

Bianca Žitnik, ponedeljek, 6. februar 2017 ob 07:48
Kulturna proslava v Križevcih pri Ljutomeru

Kulturna proslava v Križevcih pri Ljutomeru

S proslavo, ki jo je pripravilo Kulturno društvo Križevci, so v nedeljo, 5. februarja, v Križevcih pri Ljutomeru počastili slovenski kulturni praznik. Dovršena scena odra kulturnega doma, ki sta jo pripravila Manca Sušec in Robert Jurak, je obetala tudi dovršeno proslavo.

Slavnostna govornica Vasilija Stolnik – ravnateljica OŠ Križevci je poudarila pomen kulture – komunikacije – odnosov:  temeljev, ki jih gradijo v osnovni šoli. Kot sociologinja kulture je poudarila, da je potrebno sprejemati drugačnost, da ljudje ne smejo imeti predsodkov in da je potrebno znati tudi in predvsem poslušati, ne samo govoriti. Potrebno je predvsem aktivno poslušanje. Med drugim je povedala, da je fizično nasilje na šoli skoraj povsem izkoreninjeno, opaziti pa je še verbalno nasilje, tudi med mlajšimi in na šoli si želijo odpraviti tudi to vrsto nasilja. Zato se strokovno osebje nenehno izobražuje, svoje znanje pa prenaša tudi na otroke in starše. Kultura je pravzaprav proces, ki se dogaja v človeku in odseva človeka.

O kulturnih odnosih in kulturi v širšem pomenu besede pa je v svojem govoru spregovoril mag. Branko Belec, župan občine Križevci. Z veseljem je omenil tudi neke vrste preporod v občini na kulturnem področju. Izrazil je navdušenje nad vse številčnejšimi kulturnimi prireditvami, ki so vse bolj obiskane. To dejstvo je organizatorjem prireditev, katerim se je na tem mestu župan zahvalil, pokazatelj, da delajo dobro. Omenil je, da je zadovoljen, da so društva v občini aktivna, da jih občina pri delu  spodbuja in jim namenja proračunska sredstva ter da je v zadnjih nekaj letih opazen ogromen napredek pri aktivnostih društev. Nadalje je poudaril, da je denar pri vsem tem drugotnega pomena, saj je v delovanje kulturnih društev vloženih veliko ur prostovoljnega dela aktivnih članov društev. V zadnjem času sta bili na območju Občine Križevci ustanovljeni dve novi kulturni društvi, Društvo 29a in KUD Muzika. Župan je povedal, da vsakdo ne more biti poet, pisatelj oz. druge vrste umetnik na najvišjem nivoju. Vsak ne more biti Prešeren, Cankar, Slak ali Avsenik, lahko pa si vsak po najboljši moči prizadeva, da je dober in pošten človek, da ni zavisten in da tudi sosedu privošči le najbolje. Kulturo predstavlja tudi raven oblačenja, način govora, kultura pitja.

Za glasbene točke so poskrbeli duet glasbenika Valterja Klemenčiča in pevke Sare Koler Urbančič ter nastop pesnika Branka Pintariča in violinistke Mirjam Lah, katerih nastop je bil preplet poezije in violine.

»Ne bodi kot drugi,« pa je odlično izbrana pesem Ferija Lainščka s katero je povezovalka Silva Duh zaključila proslavo.


Več v Kultura in izobraževanje