Pomurci in Štajerci iščejo kralja šnopsa

Vsi najboljši iz petih predtekmovanj se bodo za kralja šnopsa pomerili v finalu, ki bo v petek, 17.2. v Pizzerii in gostilni Kratochwill v Murski Soboti

Prlekija-on.net, ponedeljek, 6. februar 2017 ob 19:573
Kartanje za Kralja šnopsa

Kartanje za Kralja šnopsa

Dolgi in mrzli zimski večeri, zlasti ob vikendih, so za mnoge Prekmurce, Prleke in Štajerce, poleg pikada, fliperja, namiznega nogometa in biljarda, namenjeni predvsem kartaškim (šnops) turnirjem in še nekaterim družabnim igram, ki so dobrodošle za druženje in krajšanje časa. Prav s takšnimi dogodki, predvsem družabnimi igrami in sploh druženji, se ukvarjajo mladi in manj mladi na skrajnjem severovzhodu države, s čimer potrjujejo, da televizija, internet, FB in sploh računalniki niso praktično zastrupili večino ljudi, ki so se bolj kot ne prenehali družiti s prijatelji, sosedi, znanci in celo s svojimi domačimi. Zato v Prekmurju, Prlekiji in Slovenskih Goricah, vsaj v jesensko - zimskem času, obstaja zabava, kjer se družijo predvsem moški, vedno več pa je tudi žensk. Gre za kartanje šnopsa, ki je v Pomurju in na Štajerskem vedno bolj priljubljeno. Na konec tedenskih turnirjih in drugih tekmovanjih, po gostinskih lokalih ter gasilskih, lovskih, ribiških in drugih domovih, se srečuje veliko ljudi, ki se tako ob kartah družijo, zabavajo in si krajšajo dolge noči.

Poleg turnirjev, pa je v nekaterih vaseh ter mestih, to mrzlo zimo v ospredju Vestnikovo tekmovanje za "Kralja šnopsa". Po petih predtekmovanjih (doslej so bila v Gostišču pri Rudiju v Šalovcih; Okrepčevalnici Tropicano v Srednji Bistrici; Gostilni Kančal v Lendavi; Gostilni in piceriji Kostanj v Ptujski Cesti pri Gornji Radgoni; 10.2.2017 bo v Gostilni Ficko v Sv. Juriju na Goričkem), bo še finale v petek, 17.2.2017 v Pizzeriji in gostilni Kratochwill v Murski Soboti. V finalu, kjer bo sicer nastopilo okoli 40 najboljših iz predtekmovanj, po štirih odigranih turnirjih, kjer je povprečno nastopilo nad 50 tekmovalcev in tekmovalk, jih je že 33. Na vseh tekmovanjih, kjer udeleženci morajo za nastop plačati simboličnih osem evrov (za kar prejme: večerjo, špil kart, simpatičen blok ter kuli organizatorja tekmovanja, najboljši pa še vredne nagrade), je vzdušje enkratno. Zadovoljni so organizatorji iz regionalnega tednika Vestnik, gostitelji – lokalni gostilničarji, ter tudi tekmovalci in tekmovalke.

Eni sicer bolj, drugi manj, a se vsi zavedajo, da nekdo mora tudi izgubiti, tako ne beležijo nobenih zapletov, saj je tudi druženje pomembno in koristno, saj običajno zmagovalec plača pijačo poražencu. "Mel san dobre karte, samo on je mel še boukše" in "Nika san nej mogo. Da sva rastalala, je fčasi doubo dva asa. Ge san meo pa dve desetki," sta značilni izjavi dveh tekmovalcev v šnopsu. In potem še tolažilne partije med poraženci, zmagovalci pa naprej do finala posamičnega predtekmovanja in do uvrstitve na finalni turnir, ki bo v noči na 18. februar med približno 300 ljubiteljev šnopsa in prijetnega druženje po različnih krajih Pomurja, dal Vestnikovega "Kralja šnopsa", ali pa "Kraljico šnopsa", saj ne smemo prezreti, da je na enem izmed dosedanjih predtekmovanj slavila prav dama. Sicer pa, za najboljše v finalu so pripravljene še posebej lepe praktične nagrade. Poleg predtekmovalnih nagrad (prvouvrščeni med drugim prejme darilni bon v vrednosti 160 evrov), bo zmagovalec finala prejel praktično nagrado – motorno žago v vrednosti 600 evrov, drugouvrščeni praktično nagrado v vrednosti 300, tretji 150 in četrti 50 evrov. Lepe nagrade, a za nekatere je še bolj pomembno druženje ob koncih tedna, zlasti za tiste, ki ves teden garajo nekje v tujini.

Igra se sicer na dve dobljeni igri do sedme točke. Igralec, ki zmaga dve igri, je zmagovalec. Igralec, ki v žrebanju parov na izpadanje izžreba 0, če je neparno število tekmovalcev, naslednjič vedno žreba prvi. V finalno tekmovanje se uvrstijo igralci, ko je v bobnu za žrebanje 9 listkov z imeni tekmovalcev ali manj. Predtekmovanja potekajo vsak petek od 18. ure dalje in vse tja do zgodnjih sobotnih ur. Prvi februarski petek, konec minulega tedna, je četrto predtekmovanje potekalo v Gostilni in piceriji Kostanj v Ptujski Cesti pri Gornji Radgoni, kjer je nastopilo kar 61 igralcev in igralk. Zmagovalec predtekmovanja, ki je prejel darilni bon v vrednosti 160 evrov, je postal Andrej Kelhar iz Gederovcev. V dramatičnem finalu je z 2:1 v igrah premagal Avgusta Sreša iz Bakovcev. Ob Kelharju in Srešu so se v finale, ki bo 17. februarja v Pizzerii in gostilni Kratochwill v Murski Soboti, uvrstili še: Miran Zadravec in Anita Celec, oba iz Radovcev, Simon Prelec iz Košarovcev, Franc Cipot, Silvo Koroša in Jožef Meglič, vsi iz Murske sobote. Torej vsi iz Prekmurja, kar je tudi na Štajerskem potrdilo premoč levega brega reke Mure.

"Kot ste videli, sem v odločilni igri na koncu dobil zares odlične karte. Rekel sem si, če sem bil v finalu že leta 2007, zakaj ne bi bil tudi letos, deset let pozneje" je po zmagi povedal Kelhar, a tudi Sreš ni bil razočaran: "Bakovčani bomo svoje pokazali še v finalu!", je dodal. Vsak igralec, kot na vseh drugih turnirjih, je prejel komplet kart, kemični svinčnik, blok in večerjo. Tako je bilo tudi v Ptujski Cesti, kjer je v domačem in zelo pristnem okolju zadišalo po pasulju in klobasi ali po golažu in vlivancih, kar je kdo želel. Naslednje, zadnje predtekmovanje, bo ta petek, 10. februarja v gostilni Ficko v Sv. Juriju na Goričkem, teden dni pozneje pa je že finalni turnir v Murski Soboti.

Pravila Vestnikovega turnirja v šnopsu
 Vsak igralec dobi ob prijavi zaporedno številko. To številko hrani do konca turnirja, kajti pari dvobojev turnirja se žrebajo prav s to številko. Na listek, kjer se vodi rezultat, je treba obvezno vpisati zaporedno številko igralca in priimek. Listek prinese zmagovalec dvoboja skupaj s kartami do vodstva tekmovanja. Poraženec vzame karte, kemični svinčnik in blok. Igra se na dve dobljeni igri do sedme točke. Igralec, ki zmaga dve igri, je zmagovalec. Igralec, ki v žrebanju izžreba 0, če je neparno število tekmovalcev, naslednjič vedno žreba 1. V finalno tekmovanje se uvrstijo igralci, ko je v bobnu za žrebanje 9 listkov z imeni tekmovalcev ali manj. Prvouvrščeni na predtekmovanju prejme darilni bon v vrednosti 160 evrov, zmagovalec finala praktično nagrado – motorno žago v vrednosti 600 evrov, drugouvrščeni praktično nagrado v vrednosti 300, tretji 150 in četrti 50 evrov.

Šnops je igra s kartami, ki se igra v dvoje z 20 kartami. Cilj je doseči 66 točk oziroma dobiti zadnji vzetek. Ne razdeli se vseh 20 kart, temveč 5 kart vsakemu igralcu. Ostanek je talon. Ena karta talona se odprta položi počez pod talon. Ta karta prikazuje adut. Delivec najprej ponudi karte nasprotniku za privzdig kupa in jih nato razdeli. Igrati začne igralec, ki ni delil kart. Drugi potem igra na karto, ki jo je vrgel prvi. Igralec, ki dobi vzetek, vzame vrženi karti, nato pa vzame vrhnjo karto iz talona. Potem počaka, da tudi nasprotnik vzame karto iz talona in zatem vrže eno karto. Igralca lahko mečeta poljubne karte, nujnost vzetka in aduta veljata šele, ko v talonu zmanjka kart ali ko je zaprto. Višja karta premaga nižjo. Če sta karti enakovredni, zmaga tista, ki je padla prej, razen, če je druga karta adut. Adut premaga vse karte, ki niso adut in adute, ki imajo nižjo vrednost.

Zmaga tisti, ki prvi zbere 66 točk ali naredi zadnji vzetek. Upoštevajo se dobljeni vzetki. Poleg točk kart se lahko dodajo tudi napovedane kombinacije, in sicer tako imenovani par, ki je sestavljen iz dame in kralja iste barve. En par šteje 20 točk ali 40 točk, če je barva adut. Vsaka napoved igre (20 ali 40 točk) mora biti odigrana z dvema ustreznima kartama, drugače napoved ne velja. Talon lahko zapre samo igralec, ki je na potezi. Če igralec ne doseže 66 točk, zmaga drugi igralec, in sicer dobi: 3 točke, če drugi igralec nima vzetka; 2 točki, če ima drugi igralec vzetek, ki je vreden 32 točk kart ali manj; 1 točko, če ima drugi igralec vzetek, ki je vreden od 33 do 65 točk kart.

Točke partije: 0 točk kart = 3 točke; 32 točk kart ali manj = 2 točki; 33 do 65 točk kart = 1 točka; Obvezno je privzdigniti karte. Pred začetkom vsake igre oba igralca iz kupa 20 kart privzdigneta po eno karto. Igro z mešanjem kart začne tisti, ki privzdigne višjo karto. Dovoljeno je normalno mešanje kart. Posamezno mešanje kart ne sme trajati več kot 1 minuto. Zapiranje in menjava aduta pod talonom sta dovoljena do zadnje karte v talonu (zadnja karta se lahko menja in zadnja karta se lahko zapira). Svoje vzetke/štihe lahko vsak igralec vsak čas (neomejeno) pregleduje in prešteva. Igralec ni dolžan nasprotniku kazati svojih vzetkov/štihov. Igralca, ki bo namerno goljufal ali provociral in podobno, se diskvalificira in odstrani s tekmovanja. Nasprotnik pri tem piše dve točki za zmago z rezultatom 7:0 in 7:0.

Organizator tekmovanja: Podjetje za informiranje Murska Sobota, d. o. o., Ulica arhitekta Novaka 13, 9000 Murska Sobota.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno