V Veržeju obeležili slovenski kulturni praznik z odprtjem prve samostojne slikarske razstave

V Puščenjakovi dvorani centra DUO v Veržeju razstavlja Marija Zver iz Turnišča, rojena v Banovcih

Prlekija-on.net, sreda, 8. februar 2017 ob 09:41
Marija Zver

Marija Zver

Rokodelski center domače in umetnostne obrti, ki deluje v sklopu Zavoda Marianum Veržej in občina Veržej sta v ponedeljek, 6. februarja, pripravila v Puščenjakovi dvorani centra DUO v Veržeju in obeležila slovenski kulturni praznik z odprtjem prve samostojne razstave slikarske Marije Zver iz Turnišča, rojena v Banovcih v občini Veržej.

Čas njenega otroštva ni minil v razkošju in velikih pričakovanj. S svojimi vrstniki je obiskovala Osnovno šolo v Križevcih pri Ljutomeru. Želja staršev po lepšem življenju otrok se je uresničila, ko je nadaljevala šolanje na Učiteljišču v Mariboru, kjer se je pri likovni vzgoji srečala z odličnimi likovnimi umetniki in že takrat je začutila željo po likovnem ustvarjanju. Marija se je kmalu po šolanju zaposlila, za njo so bili pedagoško delo, aktivnosti v družbenem življenju ter družina, nato pa še izredni študij na Pedagoški fakulteti v Mariboru, ki niso dopuščali prostora za njeno slikanje. Sicer pa je v Mariji ljubezen do slikanja ostala in naključje je hotelo, da se je v zrelih letih pridružila slikarjem v likovnih kolonijah ZDUS v Izoli in Rogaški Slatini. Uspešno delo dopolnjuje tudi v likovni sekciji Mavrica, ki deluje znotraj Društva upokojencev Murska Sobota.

Z veliko vnemo in neizmerno željo, da nadoknadi zamujeno in želja po znanju in spoznavanju novih tehnik prispevala k njenemu vzponu. Za njo so številne skupinske razstave v Izoli, Rogaški Slatini, v Cankarjevem domu v Ljubljani, v Ljutomeru, Murski Soboti, Lendavi, Turnišču in še kje. Že vrsto let so Marijini spremljevalci čopič, platno in različne barve, ki jih nanaša na platno in nastajajo nove in nove umetniške slike. Ko slika, naj si gre za naravo, rože, tihožitje, stare cimprane hiše krite s slamo, cerkve, kapele… V slikah vidi dušo in srčnost do slikarske umetnosti. Pri vsem tem pa ji je v veliko oporo družina, prijatelji, znanci in sorodniki ter nenazadnje slikarji s katerimi se srečuje na slikarskih kolonijah in na razstavah.

Marija pravi »Vsaka slika je v resnici popisan list knjige, vendar je knjiga nepopisana, temveč naslikana«. Kulturnega praznika in odprtja prve samostojne slikarske razstave Marije Zver se je udeležilo veliko število ljubiteljev kulture iz levega in desnega brega reke Mure, torej je kultura povezala občane občine Veržej in občine Turnišče. Kot je v slavnostnem govoru dejal župan občine Veržej Slavko Petovar, so v občini počaščeni in veseli, da se je njihova rojakinja Marija Zver odločila in prvo svojo samostojno slikarsko razstavo pripravila v Centru domače in umetnostne obrti v Veržej. V nadaljevanju je župan spregovoril o pomenu slovenskega kulturnega praznika ter naglasil, da je v občini Veržej kultura razvejana že dolgih 120 let, za katero so zaslužni številni veržejski veliki možje, od Frana Kovačiča, Slavka Osterca in drugih. Obiskovalcem pa je župan v čast kulturnega praznika recitiral Prešernovo Vrbo.

Ljubezen in odprtost veržejskih salezijancev, katere je tudi nekakšen podaljšek Rokodelski center Veržej, do krajev, kjer salezijanci delujejo, se čuti na vsakem koraku, tudi v Veržeju in njeni okolici. Kot gostitelj slikarske razstave je zbranim nekaj besed spregovoril direktor Zavoda Marianum Peter Pučnik, ki je dejal, da je Marija Zver v svojih slikah nakazala vso ljubezen, ki jo je na platno prinesla iz narave, in je pravo umetniško ustvarjenje. Mariji Zver je namenil nekaj svojih misli tudi Oskar Sovinc, mentor likovnih kolonij pri Zvezi društev upokojencev Slovenije, ki je z  nekaj besedami opisal slikarkino delo.

V kulturnem programu se je med drugim s stihi pesnika Franceta Prešerna, predstavil domačin Ivan Kuhar, ki je skozi večer bral verze iz Gazel, kajti letos mineva 170 let od prve izdaje Prešernovih Poezij. Simbolno pa je Ivan Kuhar prebiral pesmi iz naslonjača Frana Kovačiča, veržejskega zgodovinarja, čigar 150-letnico rojstva obeležujejo letos. V kulturnem programu so še nastopili Moška vokalna skupina KD Slavko Osterc Veržej, vokalna skupina Spominčice KD Turnišče in Prijateljski trio iz Renkovcev.

Da se je ta lep in nepozaben kulturni dogodek zgodil v Veržeju ima velike zasluge Marijina prijateljica Ema Tibaut iz Veržeja, ki prav tako vsako leto sodeluje v ZDUS-ovi likovni koloniji. Gostja razstave je bila tudi Dragica Uršič, ki se je rodila v Šalincih in sedaj živi kot upokojena učiteljica v Mariboru. Predstavlja se z ročnimi deli, predvsem so to rešilje in vezenje, ki mu posveča že več kot 30 let. Danes njena dela krasijo mnogo cerkva. Ob tem kulturnem dogodku sta razstavo simbolično odprla župan občine Veržej Slavko Petovar in županja občine Turnišče mag, Vesna Jerala Zver, ki sta družno osvetlila Puščenjakovo dvorano. Ob ogledu slik in drugih ročnih izdelkov, so se obiskovalci sprehodili po Puščenjakovi dvorani in si nahranili dušo z razstavljenimi izdelki. Ogled razstave bo možen do konca marca.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje