Prešernovanje pri Mali Nedelji

Člani Literarne sekcije KD Anton Krempl so nas povabili v gostinski lokal Krim na prebiranje poezije

Prlekija-on.net, petek, 10. februar 2017 ob 11:09
Prešernovanje pri Mali Nedelji

Prešernovanje pri Mali Nedelji

Člani literarne sekcije KD Anton Krempl Mala Nedelja smo držali obljubo in se letos, 8. februarja, spet srečali, da proslavimo kulturni praznik, z željo po ustvarjalnosti in širjenju pisane besede. Tudi v letošnjem letu je bilo naše srečanje medgeneracijsko.

Za uvod nam je osnovnošolka naše šole, Maša Munda, na flavto zaigrala slovensko himno. Nato nas je nagovorila vodja literarne sekcije, Sara, in nam zaželela prešerno in sproščeno druženje ob prebiranju slovenske literature in poezije Franceta Prešerna. Nives Munda je v uvodu prebrala odlomek o Francetu Prešernu, da smo obnovili znanja o njem. Hvala tudi za to.

Branje, prebiranje, recitiranje ali deklamiranje lastne poezije ali poezije slovenskih avtorjev, v prvi vrsti Prešernove – to nas je povezalo na letošnji kulturni praznik pri Mali Nedelji. Prisluhnili smo drug drugemu, prisluhnili so nam tudi gostje.

Že drugo leto zapored smo dokazali, da zmoremo poezijo predstaviti tudi v gostinskem lokalu. Prešerno. Ustvarjalno. Kulturno.

V praznično dopoldne smo se tudi letos zbrali v malonedeljskem lokalu KRIM, kjer so se nam pridružili tudi gostje, predsednica KD Križevci pri Ljutomeru, gospa Silva Duh, in predstavniki literarne sekcije Sveti Tomaž. Sama sem se dotaknila besed letošnjega govornika na občinski proslavi, gospoda Petelinška, ki nam je povedal, da se premalo zavedamo, da smo bogati, ker imamo svoj jezik, svojo kulturo, svoje zelo močne korenine. Veliko uglednih mož, ki so izhajali prav iz naše okolice, so se pred leti borili za to, da se danes lahko pogovarjamo v maternem jeziku. Posebni smo tudi zaradi veliko narečij, ki jih govorimo in katere moramo negovati, da ne gredo v pozabo. Ostali člani in gostje so se dotaknili tudi državne proslave. Vsi skupaj smo ugotovili, da nas druži ljubiteljska kultura.

Hvala naši gostiteljici Suzani Trunk, saj je prijazno sprejela sponzorstvo za naše druženje in poskrbela, da smo si lahko privoščili dišečo kavo, čaj… Posladkali smo se še s Prešernovimi kroglicami, figovimi mošnički, flancati… in si obljubili, da bomo prešernikovali tudi prihodnje leto.

Liljana Peršak
Foto: Branko Košti


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje