Že sedmič izšel zbornik »Ure naših dni«

V DOSOR-ju slovesno ob slovenskem kulturnem prazniku

Filip Matko Ficko, petek, 10. februar 2017 ob 14:36
Stanovalka Vida Toš recitira Prešernovo Slovo od mladosti

Stanovalka Vida Toš recitira Prešernovo Slovo od mladosti

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika je bila osrednja občinska prireditev Občine Radenci v Kongresni dvorani hotela Radin, a prav na praznični dan, 8. februarja popoldne, je v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, ki je že tudi postal neke vrste kulturno središče, bil predstavljen že sedmi literarni zbornik »Ure našihdni«, za katerega vsa leta nastaja gradivo v okviru DOSOR-jevega literarnega krožka pod mentorstvom upokojene profesorice Bee Baboš Logar. Prispevki, ki jih pišejo DOSOR-jevi stanovalci ter znani pomurski avtorji, imajo z vidika aktivne vključenosti starejših v nastajanje zbornika pomembno terapevtsko vrednost. Kulturni dogodek v predprostoru DOSOR-jeve knjižnice je popestril še DOSOR-jev pevski zbor »Večerna zarja« pod vodstvom dipl. medicinske sestre Suzane Divjak.

Sedmi zbornik »Ure naših dni« je tokrat izšel na 42-ih straneh v 300 izvodih. Svoje pesniške in literarne prispevke so prispevali stanovalke in stanovalci doma (Brigita Živec, Vida Toš), članice in člani literarnega krožka (Bea Baboš Logar, Mirko Rakovnik, Jolanka Kranjc, Vida Pelc, Marija Erveš, Malčka Prelog, Marija Marič), drugi zunanji sodelavci (Mihaela Roth - stanovalka Doma upokojencev Jesenice, Mojca Zupančič iz Maribora in Ivanka Hauser iz Radelj ob Dravi), objavljene so pripovedi stanovalk in stanovalcev DOSOR-ja (Maksimiljan Korošec, Amalija Jazbec, Zdenka Šegula, Smiljan Homec in Jože Urankar), poleg doslej naštetih pa so v zborniku objavljeni tudi prispevki že uveljavljenih pomurskih avtorjev (pesnikov Ferija Lainščka, Štefana Kardoša, Tineta Mlinariča, Štefana Titana, Milana Vincetiča, pisateljice Karoline Kolmanič).

Praznični sredin popoldanski dogodek je vodila prof. Marjanca Ferko Omahen, besedila pa je izredno doživeto interpretirala recitatorka Vera Slavič, a za prijetno petje je poskrbel že omenjeni pevski zbor. Z literarnim zbornikom so v DOSOR-ju »zadeli žebljico na glavico« - doprinašajo k zavedanju, da je tudi starost lahko aktivna in samoizpopolnjujoča, zato imajo zgodbe in pesmi, objavljene v zborniku »Ure naših dni«, tudi veliko terapevtsko vrednost.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje