Kurenti preganjali zimo v Veržeju

Kurentov so se najbolj razveselili otroci iz Veržeja in okolice

Prlekija-on.net, petek, 10. februar 2017 ob 19:441
Kurenti v Veržeju

Kurenti v Veržeju

Na povabilo občine Veržej so v petek, 10. februarja prišli kurenti iz Ptuja. Na obisku v Prlekiji so ptujski kurenti odganjali zimo in prinašali lepe želje za letošnjo letino na vseh področjih, od kmetijstva, gospodarstva, kulture, športa... Kurentova odprava je sestavljena iz kožuha, na sebi imajo kar nekaj zvoncev s katerimi oznanjajo svoj prihod ter ježevke s katerim odganjajo zlo in tako s svojim obiskom prinašajo srečo, zadovoljstvo in dobro letino na vseh področjih.

Osrednjo veržejsko kurentovanje je potekalo v središču Veržeja pri trgovini Narcisa in na Osterčevem trgu. V Veržej so prišli kurenti Etno skupina 2015 iz Ptuja. Kurenti so prenesli lepe želje in pozdrave župana mestne občine Ptuju Mirana Senčarja, županu občine Veržej Slavku Petovarju. Veržejskemu županu so v dar in spomin poklonili priložnostno darilo za vsa dosedanja srečanja za nazaj in za bodoče sodelovanje med občino Veržej in mestno občino Ptuj na kulturnem sodelovanju in povabili občane občine Veržej na ptujsko kurentovanje.

V skupini Etno skupina 2015 iz Ptuja je kar 12 kurentov. Sicer pa so ptujski kurenti letošnje kurentovanje začeli 2. februarja in nato jih je pot vodila po Podravju, Prlekiji in ostalih koncih Slovenije, kajti svoje poslanstvo opravljajo do pepelnice. Rdeča nit kurentovanja je ohranjaje običajev, šeg in navad - odganjanja zime in prihod pomladi. Na Ptuju letos na področju kurentovanje slavijo 57. letnico velikega kurentovanja. Ptujske kurente vodi Darin Repič, ki je zadovoljen, da se v skupino vsako leto priključi vse več članov, ki jih kurentovanje navdušuje in se zanimajo za njeno delovanje in tako tradicijo prenašajo iz rod v rod, kar je najbolj pomembno, da ne bi šlo povsem v pozabo.

Jože Žerdin


Več v Družabno