Obiskali »mariborsko vinsko podzemlje«

Soboški biblični krožek na strokovni ekskurziji

Filip Matko Ficko, sobota, 11. februar 2017 ob 18:55
Pred sodom iz leta 1862

Pred sodom iz leta 1862

Deseterica članov bibličnega krožka Evangeličanske cerkve Martina Luthra v Murski Soboti je v petek, 10. februarja zvečer, obiskala v okviru svojih občasnih strokovnih ekskurzij štajersko prestolnico ter si pod središčnim mestnim jedrom ogledala »mariborsko vinsko podzemlje«.

Gre pravzaprav za Vinagovo vinsko klet v stečaju, ki jo ima v najemu Ptujska klet. Ta si je izposlovala predkupno pravico, a denarja trenutno nima (bilo bi potrebnih okrog 4 milijone evrov !). Kot se ugiba, bi jim pri tem »na roko šli« premožni ruski lastniki ali pa morebiti novi investitorji nizozemskega, kitajskega (na Kitajsko je že nekdanji predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito ob svojih obiskih imel s seboj vina iz Vinagove kleti; imel bi naj v tej kleti celo svoj sod vina), japonskega in tajvanskega porekla.

Člani soboškega bibličnega krožka so si tako ogledali v nič kaj »rožnatem stanju« del 2,5 kilometra dolgih podzemnih predorov s praznimi in propadajočimi vinskimi sodi (leseni sod iz leta 1862 s kapaciteto 16.920 litrov), kovinskimi in betonskimi cisternami (betonska cisterna s kapaciteto 167.000 litrov) s kapaciteto skoraj šestih milijonov litrov ter vinski arhiv z okrog 250 tisoč steklenicami vina najboljših letnikov, med njimi Laški rizling iz leta 1946. Krožkarji so dobili občutek, da so to neke vrste »pogrebne katakombe«, ki se razprostirajo na površini okrog 20 tisoč kvadratov, šest ali 12 metrov pod zemljo, pod mariborskim Trgom svobode, pa vse do Partizanske, Prešernove in Razlagove ceste. Je pa v resnici ena najlepših in največjih tunelskih kleti pod samim mestom v Evropi, katere začetek je iz leta 1847.

Leta 2014 je podjetje Vinmar d.o.o. bilo tisto, ki se je lotilo prodaje Vinagovih vin (zelo znano je kakovostno vino Mariborčan, pa tudi Vinagov šampanjec po klasični metodi iz grozdja Chardonnay), kajti slovenska vina izvaža po vsem svetu. Trenutno je najemnik Vinagove kleti Ptujska klet in tako so tudi člani soboškega bibličnega krožka ob degustaciji (Renski rizling - 2015, Sauvignon - 2011, Rumeni muškat - 2015 in Traminec - 2015) okušali vina Pullus Ptujske kleti. Ob tem jih je z značilnostmi vin seznanjal, kot tudi pred tem z vodenjem po Vinagovi kleti spremljal, »nizozemski Prekmurec« Alexander Vink iz Martjanec, ki je bil rojen v Amsterdamu in je bil precej let pri mariborskem Vinagu zadolžen za izvoz vin na tuje trge.


Več v Družabno