Brez tovornjakov čez radgonski most

Zaradi konstrukcije mostu čez reko Muro v Gornji Radgoni je prepovedan promet za tovornjake, težje od 7,5 tone

Prlekija-on.net, četrtek, 21. januar 2010 ob 06:305
Gornja Radgona

Gornja Radgona

Predstavniki sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so se v Murski Soboti srečali s člani pomurskih obrtno-podjetniških zbornic, ki delujejo na področju cestnega prevozništva pri prevozu blaga in oseb. "Srečali smo se z namenom, da pogledamo, koliko je na tem območju ovir za prevoznike, zanimalo nas je tudi omejevanje prometa, ureditve prometne signalizacije in podobno," je po koncu obiska Pomurja povedal sekretar sekcije za promet pri OZS Bojan Pečnik.

Na sestanku so prisotni, ki so se jim pridružili tudi predstavniki Policijske uprave Murska Sobota, med drugim govorili o kaznovanju prekrškarjev v lokalnem prometu. "Zaradi različnega tolmačenja, kaj je lokalni promet, bi bilo treba v zakonodaji podrobneje opredeliti ta pojem ali pa dati bolj jasna navodila nadzornim organom. Imamo primere, ko so bili neupravičeni postopki kaznovanja, naši člani pa pozneje te administrativne pritožbe ali ne znajo izvesti ali jim časovno ne znese in potem plačujejo vedno višje kazni," je povedal Pečnik, ki bo do konca januarja obiskal tudi druge slovenske regije ter nato s pristojnimi službami poiskal rešitve za težave.

"Sedaj ko je bila zgrajena pomurska avtocesta, so bile dodatno postavljene nekatere omejitve za tovorni promet. Lokalnim prevoznikom je sicer dovoljena vožnja po določenih odsekih, kjer sicer veljajo določene omejitve, vendar so v nekaterih primerih, ki jih ni veliko, postopki sankcioniranja sporni. Prej so bile kazni le za voznika, za kršitev je moral plačati 40 evrov, pred dobrim letom pa so se kazni povečale. Kazen za voznika, ki stori prekršek, je 300 evrov, za prevoznika, lastnika podjetja, pa 1000 evrov," je nadaljeval Pečnik, ki se zaveda, da kršitev ne bi smelo biti, vendar je ob postavitvi omejitve za promet tovornjakov dodana tudi tabla, ki za lokalni promet dovoljuje vožnjo. "Po zakonodaji pomeni, da lahko vsi prevozniki, ki imajo na tistem območju cilj oziroma izhodišče ali imajo parkirno mesto, sedež poslovalnice, vozijo po tistih cestah. In v teh primerih prihaja do nasprotij v razlagi zakonodaje, saj občasno kaznujejo prav te voznike,"je obrazložil Pečnik.

Namesto čez most 70 km dalje

Pomurski avtoprevozniki so predstavnike OZS opozorili tudi na omejitev tovornega prometa preko mostu čez reko Muro med slovensko in avstrijsko Radgono, ki ga zdaj prenavljajo. Ker konstrukcija mostu ne vzdrži težjega prometa, tovornjaki, težji od 7,5 tone, ne bodo več smeli voziti po tem mostu. "Poskušali bomo na nivoju države urediti to zadevo. Naši člani želijo delati in s to dejavnostjo preživeti, zato jih povsem razumem. Oni opravljajo prevoze tja, kamor želijo stranke, in to po najkrajši poti. Če je vožnja po tem cestnem odseku prepovedana, morajo tovor peljati po 70 kilometrov daljši poti. Stroški so višji, cene pa so sedaj, ko je konkurenca velika, nižje," je še dodal Pečnik.


Več v Gospodarstvo