V Ljutomeru zahtevali zagotovilo, da se s CSD ne zgodi enako kot z izpostavo DURS-a

Predlog ohranja obstoječih 62 CSD-jev, uvaja pa centralno enoto centrov in 16 območnih centrov na regijski ravni

Prlekija-on.net, sreda, 15. februar 2017 ob 12:10
Posvet o reorganizaciji CSD-jev

Posvet o reorganizaciji CSD-jev

V Ljutomeru je v torek, 14. februarja potekal prvi iz niza regijskih posvetov, s katerimi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predstavlja predlog sprememb Zakona o socialnem varstvu, ki predstavlja pravno podlago za reorganizacijo centrov za socialno delo (CSD). Poglavitni namen reorganizacije, ki poteka pod sloganom »Na teren, bližje k ljudem«, je izboljšanje storitev za državljane. Projekt reorganizacije pa vključuje tri ključne izboljšave, in sicer novo organizacijsko strukturo CSD-jev, informativno odločbo in projekt socialne aktivacije.

Projekt reorganizacije CSD sta v Ljutomeru predstavili ministrica dr. Anja Kopač Mrak in Tanja Amon, v.d. direktorice direktorata za socialno delo. Vse zbrane je v uvodu pozdravila mag. Olga Karba, županja Občine Ljutomer, na posvetu je sodeloval tudi dr. Aleksander Jevšek, župan MO Murska Sobota. Posveta, ki ga je moderiral mag. Darko Krajnc, so se udeležili številni socialni delavci iz regije, predstavniki nevladnih organizacij s področja socialne dejavnosti, župani in občinski svetniki ter zainteresirana javnost z območja centrov za socialno delo Ljutomer, Lendava, Murska Sobota in Gornja Radgona.

Vzpostavlja se 16 območnih CSD-jev
Nova organizacijska struktura ohranja obstoječih 62 CSD-jev in 1.169 zaposlenih. CSD-ji še naprej ostajajo vstopna točka za vse pravice, bodo pa razbremenjeni administracije in upravnih postopkov. Vzpostavlja se 16 območnih CSD-jev, ki bodo upravljali pravne, finančne in računovodske zadeve ter informatiko za vse lokalne enote CSD v regiji. Vključevali bodo regijsko interventno službo, po potrebi bodo oblikovali mobilni strokovni tim; v nekaterih regijah bodo krizni centri (kjer ti že obstajajo). Vsak območni CSD bo vključeval enoto za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev in enote CSD.

Informativna odločba prinaša avtomatično in ponavljajočo se centralno določitev premoženjskega položaja družine, ki bo služila določitvi (letnih) pravic iz javnih sredstev (podobna davčnemu informativnemu izračunu). Prve testne informativne odločbe bodo predvidoma izdane jeseni 2017. Socialna aktivacija pa je projekt, ki bo v obdobju 2017-2020 omogočil zaposlitev 48 socialnih aktivatorjev, ki bodo delali na terenu z dolgotrajno brezposelnimi osebami in jih usmerjali v programe socialne aktivacije. Trije aktivatorji bodo imeli sedež v Ljutomeru.

Ministrica dr. Anja Kopač Mrak je v Ljutomeru med drugim poudarila: »Z reorganizacijo želimo poenotiti delovanje CSDjev, omogočiti več časa za strokovne naloge, vzpostaviti skupne službe, povečati učinkovitost in kakovost dela, izboljšati dostopnost storitev in razviti nove oblike strokovnega dela

Tanja Amon, v.d. generalne direktorice direktorata za socialno delo je dodatno pojasnila pričakovane koristi reorganizacije. »Zaposleni na enotah CSD bodo na eni strani razbremenjeni administracije in upravnih postopkov; zaradi več terenskega dela pa bodo bolj vpeti v lokalno okolje. Reorganizacija bo omogočila tudi enak standard storitev za uporabnike po celotni Sloveniji

Regijski posveti o reorganizaciji bodo potekali celotno pomlad
Z regijskimi posveti skuša ministrstvo k sodelovanju pri nastajanju zakona privabiti kar najširši krog strokovne in druge zainteresirane javnosti. Osnutek sprememb je do 15. februarja v javni obravnavi, v drugi polovici marca na ministrstvu načrtujejo obravnavo zakona na seji vlade, nato pa bodo zakon posredovali v obravnavo Državnemu zboru. Ministrstvo pričakuje, da bo zakonodajni postopek zaključen do letošnjega poletja, v jeseni bo sledil začetek izvajanja reorganizacije, ki bo z vzpostavitvijo območnih enot zaključena predvidoma v začetku prihodnjega leta.

Regijski posveti o reorganizaciji bodo potekali celotno pomlad in po vsej Sloveniji, z zbranimi predlogi bodo predlog zakona dopolnjevali ves čas vladne in zakonodajne obravnave. Reorganizacija CSD poteka po 20 letih obstoječe ureditve, zato je sodelovanje strokovne javnosti pri nastajanju zakona toliko bolj pomembno, saj bodo le tako doseženi cilji projekta.

Zakaj območni CSD ne bi bil v Ljutomeru?
Ob koncu so v razpravi sodelovali še zbrani v sobi Golarjeve hiše, ki je bila premajhna za vse. Prvi se je na temo oglasil poslanec DZ RS, Franc Jurša, ki se je vprašal zakaj območna služba CSD v Murski Soboti, zakaj ne kje drugje, recimo v Ljutomeru? Ob tem je požel močan aplavz. Da bi se ta služba naj vzpostavila v Murski Soboti, je sicer razvidno že iz vabila na posvet, kjer je zapisano, da bo na posvetu sodeloval "župan Murske Sobote, kjer je z reorganizacijo predvidena območna služba centra za socialno delo". Na vabilu na dogodek, ki se je odvijal v Ljutomeru, pa med drugim niti ni omenjena ljutomerska županja, kar je izpostavil tudi župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič, ki se je prav tako spraševal zakaj območna služba v Murski Soboti in ne kje drugje. Županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, se je s tem strinjala ter povedala, da imamo v Ljutomeru na razpolago ustrezne lepe prostore in znamo biti prijazen, potrpežljiv servis čim bližje ljudem. Glede ustreznih prostorov ji je pritrdil tudi direktor Centra za socialno delo Ljutomer, Branko Petovar. Vsi skupaj so tudi zahtevali zagotovilo, da se s CSD ne zgodi enako, kot z ljutomersko izpostavo davčnega urada, ki je bil ukinjen, ostala pa je le davčna pisarna. Ministrica jim je zagotovila, da se to ne bo zgodilo.

V razpravi so sodelovali tudi župani/nje drugih občin, Stanislav Rojko (Gornja Radgona), Marjan Kardinar (Dobrovnik), Cvetka Ficko (Grad), ...

Naslednji regijski posvet bo potekal 21. februarja v Ilirski Bistrici.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje