Lepotica z napakami

Ljutomer ima od minulega petka največji in najmodernejši zaprti športni objekt v tem delu države

Prlekija-on.net, petek, 22. januar 2010 ob 07:306
ŠIC Ljutomer

ŠIC Ljutomer

Zato da se je Ljutomer lahko uvrstil na zemljevid mest v Sloveniji, ki imajo sodobno športno infrastrukturo, bo treba v prihodnjih letih potrpeti. Vsakdo, ki je spremljal izredno obiskano prvoligaško rokometno tekmo in otvoritveno slovesnost, verjetno ve, da prestiž stane. In tako bo tudi s tem centrom, ki je brez opreme ovrednoten na 5,6 milijona evrov. V naslednjih petnajstih letih bo občina Ljutomer iz svojega proračuna vsako leto namenila blizu pol milijona evrov ptujskemu podjetju Gradis GP Gradnje, ki je ŠIC zgradilo na podlagi javno-zasebnega partnerstva.

Seveda si vodstvo ljutomerske občine prizadeva, da bo večji del tega zneska iztržilo od šolskega ministrstva, s katerim pogovori glede višine, ki ga bo namenilo, ker ŠIC ob dopoldnevih uporabljajo gimnazijci, še vedno niso končani. Poleg stroškov najemnine bo treba zagotoviti še denar za plače treh zaposlenih ter za vse druge stroške. Izračuni kažejo, da bo treba za delovno silo in stroške letno zbrati dobrih sto tisočakov.

Največ denarja za kritje stroškov si obeta od uporabnikov centra ter od najemnika gostinskega lokala in fitnesa. Občina Ljutomer je sicer že dobila od šolskega ministrstva 236 tisoč evrov kupnine za stavbo Partizana v Ljutomeru, vendar bodo za ta znesek sekcije TVD Partizan Ljutomer dve desetletji lahko uporabljale določene športne površine v novem objektu. Za dodatno kritje stroškov si upravljavec objekta, javni zavod za šport, izobraževanje odraslih in mladino (ŠIM), obeta denar od najema centra za razne prireditve, predvsem za koncerte in športne turnirje oz. tekme.

Pri tem pa se pojavlja kar nekaj težav. V dvorani je lahko na podlagi uporabnega dovoljenja istočasno nekaj več kot 1500 ljudi, kljub temu da ob koncertih tribune in površina v veliki dvorani omogočajo veliko več prostora za obiskovalce, kar bi posledično prineslo s prodajo vstopnic tudi več denarja organizatorjem. Težave z namestitvijo gledalcev so tudi ob športnih dogodkih, ki zanimajo širšo javnost. Na premakljivih tribunah je namreč mesta le za nekaj več kot 600 ljudi, v sami projektni dokumentaciji pa je zapisano, da bo sedežev več kot tisoč. Ob tem, da tekme lahko spremlja manj gledalcev, kot je bilo predvideno, pa težave nastanejo, ko želijo tekme posneti televizijske kamere, ki dodatno vzamejo nekaj od že tako majhnega števila sedežev na tribunah. Zaradi navedenih napak bo tudi zanimanja za organizacijo prireditev v tem centru manj, s tem pa bo tudi manj predvidenega prihodka od oddajanja v najem.


Več v Gospodarstvo