Sprejetje tobačnega zakona narekuje številne spremembe

Zakon v naš pravni red prenaša novo tobačno direktivo, ki narekuje velika slikovna besedilna zdravstvena opozorila, prepoved prodaje tobačnih izdelkov z značilno aromo in še drug celovit nabor ukrepov

Prlekija-on.net, petek, 17. februar 2017 ob 08:58
Cigaret

Cigaret

Državni zbor je z 61 glasovi za in nobenim proti sprejel zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki po mnenju vlade prinaša dokazano učinkovite ukrepe v boju proti kajenju. Zakon v naš pravni red prenaša novo tobačno direktivo, ki narekuje velika slikovna besedilna zdravstvena opozorila, prepoved prodaje tobačnih izdelkov z značilno aromo in še drug celovit nabor ukrepov.

Za preprečevanje kajenja in zmanjšanje privlačnosti izdelkov pri otrocih in mladih uvaja popolno prepoved oglaševanja, razstavljanja in promocije tobačnih in povezanih izdelkov ter enotno embalažo. Prav tako zakon na novo regulira tobak za oralno uporabo, nove tobačne izdelke, elektronske cigarete in zeliščne izdelke za kajenje ter njihovo dajanje na trg.

Zakon bo skladno z določbami Direktive 2014/40/EU in Okvirne konvencije za nadzor nad tobakom določal celovit nabor dokazano učinkovitih ukrepov, ki vključujejo:
  • velika slikovno-besedilna zdravstvena opozorila na embalaži tobačnih izdelkov,
  • prepoved značilnih arom, ki olajšujejo začetek kajenja kot sta npr. vanilija in mentol,
  • strožje ukrepe za preprečevanje ponarejanja in nezakonite trgovine s tobačnimi izdelki (identifikacijska oznaka in varnostni element na embalaži tobačnih izdelkov),
  • enotno embalažo cigaret in tobaka za zvijanje,
  • popolno prepoved oglaševanja, razstavljanja in promocije tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov,
  • uvedbo dovoljenja za prodajo tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov,
  • jasnejšo definicijo zaprtega prostora, prepoved uporabe in prikazovanja tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov v okviru televizijskih vsebin ter javnih nastopov, namenjenih mlajšim od 18 let,
  • izenačitev obravnave elektronskih cigaret z ostalimi tobačnimi izdelki in
  • prepoved kajenja v vozilih v prisotnosti mladoletnih oseb.
Z uvedbo naštetih ukrepov bo razbremenjeno tako zdravstvo, kot tudi gospodarstvo. Ne nazadnje se bo povečala tudi blaginja in kakovost življenja posameznika.

Ukrepe, ki jih določa zakon bodo podprli tudi z ozaveščanjem in dodatnimi preventivnimi programi za odvajanje od kajenja, saj je v ta namen Vlada RS ob sprejemu predloga zakona že zagotovila dodatna sredstva. Z uveljavitvijo zakona bodo izobraževalne in preventivne aktivnosti bolj verodostojne in tudi bolj učinkovite.


Več v Slovenija