Kulinarično preživeto popoldne na OŠ v Cezanjevcih

Delavnice za nadarjene, ustvarjalne in radovedne učence na temo prehrana, saj je šola vključena v projekt Erasmus +

Prlekija-on.net, sobota, 18. februar 2017 ob 09:17
Kulinarično popoldne na OŠ Cezanjevci

Kulinarično popoldne na OŠ Cezanjevci

V petek, 17. 2. 2017, so na OŠ Janka Ribiča Cezanjevci potekale delavnice za nadarjene, ustvarjalne in radovedne učence na temo prehrana, saj je šola vključena v projekt Erasmus +. Skupaj nas je bilo 18 učencev ter mentorice Katja Nemec, Martina Cvetko in Karmen Rauter. Učenci smo bili razdeljeni v dve delavnici, in sicer »Jaz - kulinarični kritik« in »Kuhajmo mednarodno«. V slednji so učenci spoznali in pripravili litvansko jed – cepelini ter tiramisu.

Za pripravo cepelinov so najprej skuhali krompir, ki so ga nato stisnili in mu dodali moko ter jajce. Na koncu so jih napolnili še s skuto in skuhali v vreli vodi. Tiramisu so naredili iz keksov, smetane in sladkorja, potresli pa s kakavom. Sladico so postregli v kozarcih. Dejali so, da pri izvedbi niso imeli večjih težav in da so »situacijo obvladali«. Za prezentacijo jedi so se še naučili in naredili pogrinjke.

V drugi delavnici, »Jaz – kulinarični kritik«, smo se učenci najprej preizkusili v prepoznavanju sadežev, vse od jabolk, banan, manga pa do bele in rdeče grenivke. Nato smo brali razne kritike in se pogovarjali o tem, kaj mora dobra kritika vsebovati in na kaj moramo biti pri tem pozorni. Za tem smo poskusili jedi, ki so jih pripravili učenci v prvi delavnici in podali vsak svojo kritiko. Bili smo presenečeni nad tem, kako so se učenci potrudili tako pri pripravi jedi, ki sta bili več kot okusni, kot tudi pri sami prezentaciji.

Učenci smo na delavnicah uživali in se marsikaj novega naučili in tako poučno preživeli šolsko popoldne.

Besedilo: Anja Pušenjak, Nika Trstenjak


Več v Kultura in izobraževanje