Jožefin recept za dolgo življenje je umirjeno življenje in uživanje domače hrane

Jožefa Kovačič, ki je pred kratkim praznovala 104. rojstni dan, je preprosta prleška kmečka ženica, vedno dobre volje, nasmejana in odprtega srca

Prlekija-on.net, sreda, 22. februar 2017 ob 11:164
Jožefa Kovačič

Jožefa Kovačič

V Logarovcih v občini Križevci je pred kratkim Jožefa Kovačič v krogu svojih najdražjih praznovala svoj rojstni dan, kajti obrnila je 104. list svojega življenja. Jožefa je na svet prijokala davnega leta 1913 v vasi Terbegovci pri Svetem Juriju ob Ščavnici. Rodila se je v kmečki družini, kjer je začutila veliko pomanjkanja, zato je odšla s trebuhom za kruhom si iskat delo in boljše življenje. Delala je v različnih podjetjih, zato se je učakala tudi pokojnine. Na jesen življenja sta jo k sebi na svoj dom vzela nečak Milan, z ženo Mileno in pranečakinjo Barbaro, ki za Jožefo lepo skrbijo.

Sicer pa je najstarejša občanka občine Križevci v svojem dolgoletnem življenju marsikaj doživela. Od sedmih otrok, ki so se rodili v njeni družini živi le še ona. Jožefa je preprosta prleška kmečka ženica, vedno dobre volje, nasmejana in odprtega srca, v sebi pa tudi nosi dobrodelno noto, katero je v mladostnih letih delila z ostalimi vaščani Logarovcev. Kljub letom starosti je Jožefa še kar dobrega zdravja, saj ne potrebuje zdravnika in ne zdravil. Njen recept za tako dolgo življenje je kot je dejala ob obisku »umirjeno življenje in uživanje domače hrane«. Vesela je obiskov, sicer pa si čas krajša z molitvijo in petjem Marijinih in drugih pesmi. Ob njenem 104. rojstnem dnevu je bila vesela številnih obiskov, ki so slavljenki voščili za njen rojstni dan. Prejela je tudi čestitke od sorodnikov iz Nemčije, kar se je najbolj razveselila.

Domači so ji na njen rojstni dan pripravili posebno praznovanje. Lepe želje za njej rojstni dan so jih prišli voščit podžupan občine Križevci Bogomir Gaberc, predsednica Društva upokojencev Križevci Milica Hamler, predstavniki Krajevnega odbora Rdečega križa Logarovci in gasilci PGD Logarovci, kajti Jožefa je najstarejša gasilka gasilskega društva Logarovci. Vsi skupaj so se ob njenem rojstnem dnevu posladkali s torto in ji zaželeli, da bi še naprej ostala zdrava in nasmejana in vrsto let med nami.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje