Maša v murskosoboški bolnišnici ob svetovnem dnevu bolnikov

Mašo je daroval murskosoboški škof ordinarij dr. Peter Štumpf

Prlekija-on.net, sreda, 22. februar 2017 ob 11:26
Maša ob svetovnem dnevu bolnikov

Maša ob svetovnem dnevu bolnikov

Pred 25. leti je sveti papež Janez Pavel II. ustanovil svetovni dan bolnikov, ki ga je čudovito povezal s praznikom Lurške Matere Božje. Prvič pa je Cerkev obhajala 11. februarja 1993 v Lurdu. Papež Frančišek v svoji poslanici zapiše citiramo »je dan priložnost, da pozornost usmerimo na bolnike in trpeče na splošno«. Svetovni dan bolnikov so slovesno obeležili tudi v soboški bolnišnici, kajti sveta maša je ob tem dnevu bila v petek, 10. februarja v domski kapeli v bolnišnici, katere so se med drugim udeležili bolniki, ki se zdravijo v tej bolnišnici.

Pred daritveno sveto mašo, katero je daroval murskosoboški škof ordinarij dr. Peter Štumpf, ob somaševanju kaplana Andreja Ležeta, ki je zadolžen za pastoralno oskrbo v bolnišnici in v domu za ostarele v Rakičanu in v Murski Soboti, je vse zbrane nagovoril direktor bolnišnice dr. Bojan Korošec, ki je dejal, da so bolni v bolnišnici središče dogajanja, kar se najbrž premalo zavedamo. Ob tem je poudaril, da zdravstveni delavci, zdravniki, medicinske sestre in ostalo osebje bolnišnice nimajo čarobne palice, ki bi odčarala trpljenje številnih bolnikov, oni le pomagajo kolikor morejo in zmorejo, a ne zmorejo delati čudežev. Vsakemu bolniku stojijo ob strani in mu izkažejo svojo bližino in ljubezen.

Škof se je v svoji pridigi dotaknil bolnikov, ki so na zdravljenju v bolnišnici, da bi čim prej ozdraveli. Spregovoril je zgodbo, kako je pred leti skupaj z očetom in mamo obiskal, oziroma romal v Lurd, kjer so sedeli pred votlino Marijinega prikazovanja in molili rožni venec. Tam so bili bolni in zdravi in vsi z eno željo, da podoživijo kraj Marijinega prikazovanja. V tem kraju je od takrat veliko romarjev iz vsega sveta. Papež Frančišek je v letošnji poslanici bolnikom zapisal, da je Marija Bernardko poklicala, da naj postane sestra usmiljenka, kar je opravljala vzorno. Škof je v svojem govoru omenil tudi bolezen in bolečino, ki jo trpi črenšovski župnik in dekan dekanije Lendava Ivan Krajnc, ki je več tednov ležal v soboški bolnišnici, saj je prestal dve operaciji, večdnevno umetno komo, intenzivno nego in celomesečno zdravljenje in nego, katero so mu nudili zdravniki in osebje bolnišnice. Z veliko vero v Boga se župnik Ivan Krajnc odpravlja na nadaljnje zdravljenje na Onkološki inštitut v Ljubljano, z željo, da bi bilo njegovo zdravljenje uspešno.

Bolniki so med mašo prejeli bolniško maziljenje. Mašo ob svetovnem dnevu bolnikov je popestril mešani cerkveni pevski zbor stolne župnije Murska Sobota. Ob koncu svete maše so vsi skupaj zapeli pesem Oziraj se Lurška Mati Božja. Veliko skrb, da so v bolnišnici obeležili svetovni dan bolnikov pa je imela koordinatorka za duhovno oskrbo v bolnišnici Silvana Kurnjek Časar. Po maši so se vsi skupaj še nekaj časa zadržali ob pogovoru in manjši pogostitvi za katero je poskrbela bolnišnica.

Jože Žerdin


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje