Kaligrafija in pozitivni učinki na človekovo delovanje – prihaja v Ljutomer

Tečaj kaligrafije se bo izvajal ob ponedeljkih 27.2., 6.3. In 13.3. od 17:00 do 20:00 ure v 1. nadstropju na Ormoški cesti 22, v Ljutomeru

Prlekija-on.net, četrtek, 23. februar 2017 ob 08:513
Kaligrafija

Kaligrafija

Kaligrafija ali krasopis je umetnost lepega pisanja, ki se izvaja s kovinskim peresom in črnilom po gladkem papirju. Danes velja za eno od vizualnih umetnosti, ki se ukvarja z oblikovanjem črk.

Zakaj ravno kaligrafija?
Ob učenju veščin pisanja in ob vajah lepopisja oz. kaligrafije razvijamo koncentracijo in sposobnost za vizualizacijo. Ob potezah peresa v določeni smeri se tečajniki učijo prepoznati detajle posameznih črk in tako razvijajo sposobnost pozornosti. Ta veščina ročnega izražanja je posebej primerna za otroke, pa tudi odrasle, ki v svetu polnem digitalne tehnike nimajo možnosti izvajati ročnih spretnosti in tako skozi zabavo razvijati sposobnost osredotočanja misli in predvsem potrpežljivost.

Prav zaradi teh lastnosti se kaligrafija prav tako uporablja v terapevtske namene kot neke vrste meditacija. Zaradi tehničnega izziva, ki ga kaligrafija predstavlja, strokovnjaki trdijo, da se ob učenju kaligrafije razvija umirjenost. Izboljša se sposobnost opazovanja, subtilnosti, kreativnosti in samostojnosti. Ob enem pa je pridobljena veščina dobrodošla in nepogrešljiva pri oblikovanju prazničnih voščilnic, vabil, pohval in priznanj, na katere so lahko tečajniki še posebej ponosni.

Kaligrafija v današnjem času
Dandanes se kaligrafi ukvarjajo predvsem s posnemanjem starih pisav, ki dajejo vabilom, čestitkam, priznanjem, naslovom, listinam in raznim okrasnim predmetom poseben čar in lepoto. Glavni pripomoček pri tem so po navadi posebna kovinska peresa s prirezano konico.  Lahko pa jih nadomestijo z gosjimi peresi ali peresi iz trstja. Nepogrešljive so tudi razne vrste papirja - od šeleshamerja do pergamenta; paziti je treba le, da papir ni pretanek ali preveč vpojen za izbrano pisalo. Seveda tudi brez črnila v raznih odtenkih ne gre. Za izdelavo inicialk (okrašene začetne črke), kar je posebna umetnost, pa se uporabljajo razna barvila in pozlate.

Kaligrafijo prakticirajo tudi znane osebnosti. Na primer Lorenzo (tekmovalec pri moto GP) je epski boj za naslov prvaka zdržal tudi zaradi treninga možganov. Med vajami kaligrafije gre namreč za stimulacijo določenih živčnih celic, da bi se čas sprejemanja in prenašanja informacij skrajšal. To lahko pripomore k bolj učinkovitemu sprejemanju odločitev in natančnosti. Svetovni prvak vadi kaligrafijo 6 krat na teden.

Zgodovina Kaligrafije
Razvoj kaligrafije se začne s pojavom pisnega sporočanja. Naši predniki so na začetku uporabljali preproste piktograme (sličice ali risbe, ki so predstavljale neko konkretno stvar, kasneje tudi pojme), iz katerih se je nato razvil klinopis. Nasledniki klinopisa so hieroglifi, ki pa so pravzaprav bolj podobni piktogramom kot pa klinopisu, saj so slednjega s klini dolbli v svežo glino, kar je pomenilo, da poimenovalne strukture niso smele vsebovati zapletenih potez. Hieroglifom so sledile kitajske pismenke, tem pa končno pravi črkopisi (pri katerih ena črka zaznamuje en glas). Prvi je bil aramejski, ki je navdihnil grškega, iz tega pa se je razvil latinski črkopis, ki je podlaga za vse nadaljnje evropske pisave.

Osnovni stili pisav
- Uniciala: Je ena najstarejših pisav, a kljub temu presenetljivo sodobna in vsestransko uporabna zaradi svoje čitljivosti, saj v svojem bistvu predstavlja s peresom zapisane manuskule.
Višina pisave : 4 širine peresa in serifi 1 višine peresa zelo kratki
Pero je nagnjeno pod kotom 15° do 30°, pisava je pokončna
- Karolinška minuskula: Danes se uporablja predvsem za besedila, ker želimo zagotoviti berljivost, preglednost in preprostost. Saj je bila razumljiva in enotna, okroglih in strogih oblik, ter nenazadnje lahko berljiva.
Višina pisave : 4 širine peresa in serifi 3 višine peresa
Pero je nagnjeno pod kotom 30°, pisava je pokončna
- Humanistična kurziva - Italika: Je nadvse prilagodljiva in vsestransko uporabna. Primerna je za pisanje imen na vabilih in potrdilih, za poezijo in uradne spise. Damo ji lahko zelo osebno noto s tako imenovanim okrasnim stilom.
Višina pisave v minuskuli : 5 širine peresa in serifi 4 višine peresa
Pero je nagnjeno pod kotom 45°, pisava je nagnjene pod kotom 5°
- Gotica - Bastarda: Gotica Bastarda je najbolj uporabna za protokolarne listine in priznanja. Posebej čudovite so raznolike krasitve inicialk.
Višina pisave: 4-5 višin peresa
Pero je nagnjeno pod kotom 45 stopinji, pisava je pokončna.
- Copperplate: Copperplate, elegantna pisava iz 17. do 18. stoletja, ki so jo razvili v Angliji. Nam bolj znana kot pisava naših babic, primerna za pisanje receptov ali pa ljubezenskih pisem. Če so do sedaj opisani stili pisav ples, je stil Copperplate balet.
Pisava je močno nagnjena pod kotom 35/55 stopinj.
Piše pa se s peresi, katerih konica je dolga in po sredini preklana.

O izvajalki tečaja: Nataliji Resnik Gavez
Kaligrafski začetki segajo v leto 2002, ko je pred 14 leti odprla galerijo Sv. Jurij na Ptuju in prvič obiskala svojega učitelja kaligrafije, gospoda Zvoneta Potočnika, ki ga je obiskovala 7 let.
Kaligrafija je za njo kot meditacija. Po letih lepopisnega izpopolnjevanja verjame, da redne vaje kaligrafije krepijo koncentracijo in zbranost. Možnost ustvarjalnega izražanja skozi kaligrafijo pa doprinaša k samozavesti in zadovoljstvu s samim seboj. Verjame, da vaje kaligrafije opravičeno imenuje "Meditacija v gibanju". Koristne so se izkazale tudi pri njenem projektnem delu (kaligrafija za osnovnošolce), saj zaradi njih, laže usmerja misli v le eni smeri, sem je bolj pozorna pri opazovanju detajlov in vizualizaciji, kar vodi v večjo produktivnost in boljšo izrabo časa. Tako je lepopisje za osnovnošolce poimenovala kot vizijo odpravljanja vzrokov težav pri koreninah.
Uspela se je umiriti do točke, da uživa v družbi in komunikaciji s seboj. In od tu je le korak do tega, da najdeš ključne odgovore znotraj sebe. Ali si ne bi tega želeli tudi zase in za svoje otroke?
Ker iz svojih lastnih izkušenj in na podlagi znanstvenih raziskav verjame, da če naši otroci začno dovolj zgodaj z vajami koncentracije in pozornosti, se bodo razvili v zdrave, odgovorne, samozavestne in močne posameznike. Prav razvoj zdrave individualnosti je temelj čustvene stabilnosti posameznika. Saj gre pri pisanju črk s pisalom po podlagi za pravi možganski trening, saj možgane zaposlimo neprimerno bolj, kot pri dotikanju črk na tipkovnici ali ‘tauch screen' monitorju. V raziskavi so otrokom, ki se še niso naučili brati in pisati - pokazali črke, potem pa zahtevali, da jih reproducirajo na tri načine: s tipkanjem na računalniku, s pisanjem na praznem papirju in združevanjem pik na papirju, iz katerih so oblikovali črke. Izkazalo se je, da so se pri otrocih, ki so pisali črke, v možganih aktivirala tri pomembna središča, kar se pa ni zgodilo, ko so tipkali ali združevali pike na papirju, je komentiral izsledke ameriških raziskav Rajović, ki se zavzema za šole v naravi - brez sodobne tehnologije.

TEČAJ KALIGRAFIJE SE BO IZVAJAL OB PONEDELJKIH 27.2., 6.3. IN 13.3. OD 17:00 DO 20:00 URE V 1. NADSTROPJU NA ORMOŠKI CESTI 22, V LJUTOMERU. PRIJAVE SO OBVEZNE.
 
VEČ INFORMACIJ in PRIJAVE ZBIRAJO NA: natalija.resnik.gavez@amis.net ali na 041 70 52 52 (Natalija Resnik Gavez).

Vir: ustvarjalnost.si


Več v Kultura in izobraževanje