Povezovanje slovenskih in srbskih občin

Tridnevni obisk 50 kmetovalcev iz Vojvodine

Filip Matko Ficko, petek, 24. februar 2017 ob 10:09
Tridnevni obisk kmetovalcev iz Vojvodine v Pomurju, foto: Rade Bakračević

Tridnevni obisk kmetovalcev iz Vojvodine v Pomurju, foto: Rade Bakračević

Na tridnevnem obisku v severovzhodni Sloveniji je bila v dneh od 20. do 22. februarja na obisku 50-članska delegacija kmetijskih proizvajalcev iz Srbije. Kot organizator jih je vodil Božidar Drinić, urednik revije »Agrar« v Zrenjaninu, kot vodnik po severovzhodni Sloveniji pa je sodeloval Rade Bakračević iz Radenec, urednik spletnega časopisa »Štajerske novice«, sicer predsednik Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost s sedežem v Mariboru. Oba imenovana sta nosilca naziva »Srbski vitez«.

Že vrsto let Božidar Drinić in Rade Bakračević aktivno delujeta na področju povezovanja občin Srbije in Slovenije in samo v letu 2016 je tako prišlo do podpisa listin o sodelovanju med desetimi slovenskimi občinami in srbskimi občinami Vojvodine: Črenšovci - Čoka, Beltinci - Novi Kneževac, Radenci - Nova Crnja, Cankova - Kovin, Grad - Srbobran, Puconci - Petrovac na Mlavi, Murska Sobota - Bečej, Tišina - Žabari in Odranci - Titel ter Ormož - Irig. V teh dvajsetih občinah živi okrog 200 tisoč prebivalcev. Tako je kar 700 kmetovalcev iz 14-ih občin Srbije v letu 2016 obiskalo Slovenijo. Pri tem jih posebej zanima skupno pripravljanje dokumentov (projektov) za pridobivanje finančnih sredstev za področje kmetijstva iz fondov Evropske unije.

Po poročanju Radeta Bakračevića so ob tokratnem obisku gostje iz Srbije v treh dneh obiskali 15 kmetijskih gospodarstev v Beltincih, Kovačevcih, pri Gradu, na Cankovi, v Cerkvenjaku, Vitomarcih, Turjancih, Svetem Juriju ob Ščavnici, Turnišču, Radencih, Dobrovniku in Gornji Radgoni. Izmenjali so izkušnje na področju kmetijstva, še posebej sadjarstva in živinoreje. V Zdravilišču Radenci so opravili strokovni posvet na temo »Agrar v Evropski uniji«, kjer so sodelovali: župan Občine Radenci Janez Rihtarič, direktor Kmetijske zbornice v Murski Soboti Franc Režonja, predstavnik Sindikata kmetovalcev Slovenije Franc Kučan, direktor Kmetijske zadruge Gornja Radgona Danilo Rihtarič ter eksperta za kmetijske projekte Evropske unije Damjan Jerič in Slavko Petovar. Na posvetu so največ pozornosti namenili farmam krav in konjev, sadovnjakom, proizvodnji paradižnika in cvetja. Gostom iz Srbije je bila predstavljena proizvodnja šampanjca in bio hrane.

Med strokovno ekskurzijo po Pomurju sta goste iz Srbije sprejela in pozdravila župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek in direktor Gospodarske zbornice za Pomurje Robert Grah.

Kmetovalci iz Srbije so v torek, 21. februarja, obiskali Občino Grad na Goričkem v Prekmurju, ki je lani podpisala listino o sodelovanju z Občino Srbobran in med gosti je bil tudi predsednik skupščine te občine Radivoj Paroški. Le-ta je pozval k čim tesnejšemu sodelovanju, saj je samo v Občini Srbobran 3 tisoč ljudi na 1500 kmetijah direktno vezanih za področje kmetijstva. Tako je tokrat prišlo do prisrčnega srečanja med njim in županjo Občine Grad Cvetko Ficko, ki je ob tej priložnosti izročila posebno priznanje Božidarju Driniću in Radetu Bakračeviću za njun prispevek k povezovanju občin dveh držav, Slovenije in Srbije. Z zanimanjem so si skupaj ogledali turistično atrakcijo »Vulkanija«, labirint podzemnih hodnikov v ostankih nekdanjega kraterja vulkana.

Ob zaključku tridnevnega obiska kmetovalcev iz Vojvodine so se z njimi pozdravili prisotni župani slovenskih občin z željo po nadaljnjem sodelovanju, na »Mostu prijateljstva« v Gornji Radgoni nad reko Muro pa sta »Srbska viteza« Božidar Drinić in Rade Bakračević sklenila, da prihodnje leto pričneta navezovati stike med srbskimi občinami ter občinami na Štajerskem v sosednji Avstriji.


Več v Kultura in izobraževanje