Mladi o stereotipih, rasizmu in diskriminaciji

Mladi parlamentarci ugotavljajo, da diskriminacije najbrž ne bomo mogli nikoli v celoti odpraviti

Prlekija-on.net, sreda, 27. januar 2010 ob 12:282
Mladi o stereotipih, rasizmu in diskriminaciji

Mladi o stereotipih, rasizmu in diskriminaciji

Občinsko društvo prijateljev mladine Ljutomer je pripravilo že 20. medobčinski otroški parlament, mladi pa so govorili na temo Stereotipi, rasizem, diskriminacija. Konec lanskega leta so razpravo na to temo pripravili na osnovnih šolah Ivana Cankarja Ljutomer, Janka Ribiča Cezanjevci, Mala Nedelja, Stročja vas, Križevci in Razkrižje, medobčinsko zasedanje mladih parlamentarcev pa je bilo v Ljutomeru.

Nasilje nad vrstniki

Po osnovnih šolah so učenci na temo letošnjega parlamenta izvedli anketo, kaj učenci o tem že vedo in kaj bi želeli še izvedeti, pripravili so tudi številne delavnice in razprave, kjer so nastali igre, pesmi in plakati. Mladi na šolah opažajo stereotipe in diskriminacijo. "Najpogosteje so tarča učenci, ki imajo učne težave, prav tako učno uspešni učenci, učenci močnejše ali manjše postave, učenci iz revnejših družin, ki si ne morejo privoščiti obleke znanih blagovnih znamk, priseljeni učenci. Nad njimi izvajajo besedno in celo fizično nasilje, so tarče posmehovanja, zmerjanja, norčevanja. Nekatere učence drugi celo izključijo iz skupine. Mladi ugotavljamo, da je tako ravnanje napačno, da pa se pogosto vsak priključi večini, ker noče, da bi skupina izločila njega ali pa bi postal tarča posmeha. Mladi parlamentarci ugotavljajo, da diskriminacije najbrž ne bomo mogli nikoli v celoti odpraviti. Velik korak naprej pa je, če vsak posameznik razčisti pri sebi in ravna tako, kot si želi, da bi drugi ravnali z njim," so prepričani učenci osnovnih šol, ki sporočajo staršem pomembno sporočilo: naj otrokom ne vcepljajo stereotipov. Podali so tudi številne predloge za izboljšanje ozaveščenosti: treba je razmišljati z lastno glavo; sošolcu z učnimi težavami ponudiš pomoč; opažene težave moraš reševati sprotno in najprej poskušati spremeniti sebe in potem vplivati na družbo.

Pomemben zgled so starši

"Mladi parlamentarci so ugotovili, da se med njimi pogosto pojavljajo stereotipi, tudi diskriminacija, saj je pogosto kdo tarča posmeha zaradi svoje drugačnosti. Še vedno so drugačna obleka, postava in učni uspeh tisti dejavniki, ki so vzrok za medsebojno zmerjanje, žaljenje. Mladi so ugotovili, da so pomemben zgled v vzgoji starši, ki imajo pogosto sami predsodke do drugih ali drugačnih. Nekako najpomembnejša ugotovitev pa je bila, da naj vsak najprej vpliva nase in na svoj odnos do drugih. Dotaknili so se tudi nepravičnega odnosa med učitelji in učenci. Ugotavljajo, da so nekateri učitelji še vedno krivični pri ocenjevanju; nekateri imajo 'ljubljenčke'," je po koncu medobčinskega parlamenta povedala koordinatorka otroških parlamentov pri Občinskem društvu prijateljev mladine Ljutomer Mateja Leskovar. Mladi so na koncu izvolili še dve kandidatki, Barbaro Šiško iz OŠ Ivana Cankarja Ljutomer in Anjo Slokan iz OŠ Stročja vas, ki bosta ljutomersko upravno enoto zastopali 22. marca na nacionalnem otroškem parlamentu v Ljubljani.

Tudi odrasli koga čudno gledajo

Mladi ugotavljajo tudi, da v lokalnem okolju obstajajo skupine, ki imajo neko prepričanje in od tega ne odstopajo. "Tudi odrasli včasih 'čudno' gledajo nekoga, ki ima svojstven stil oblačenja, frizuro. Predsodke pa imajo tudi do zasvojencev in Romov. Take ljudi velikokrat izločijo, se do njih drugače obnašajo. Najbrž izhaja to iz njihove vzgoje in so zato togi v mišljenju," so navedli mladi, ki od odraslih med drugim pričakujejo, da se z njimi odkrito pogovarjajo o teh temah.


Več v Kultura in izobraževanje