Po Ptuju so se v povorki sprehodile še male maškare iz vrtcev

Letos se je srečanja udeležilo 1.260 maškar iz vse Slovenije - skoraj 320 ptujskih ter več kot 950​ gostov iz vse Slovenije

Prlekija-on.net, ponedeljek, 27. februar 2017 ob 16:422
Povorka otrok iz vrtcev

Povorka otrok iz vrtcev

Ptujske ulice in trgi so v ponedeljek gostili vseslovensko srečanje veselih maškar iz vrtcev. Gre za največje karnevalsko srečanje vrtcev v tem delu Evrope. Letos se je srečanja udeležilo 1.260 maškar iz vse Slovenije - skoraj 320 ptujskih ter več kot 950​ gostov iz vse Slovenije – v spremstvu svojih vzgojiteljic in mentoric, ki na najmlajše prenašajo pustno-karnevalski duh. Vesele maškare so se sprehodile po mestnih ulicah, se zbrale na mimohodu na Mestnem trgu, pridružili so se jim tudi gostje iz prijateljskega vrtca Kastav iz Hrvaške​, ki so jih spremljali v povorki​.

Najmlajši, še vrtčevski otroci so dokazali, da bojazni za prihodnost ptujskega Kurentovanja ni. V čudovitih pisanih pustnih kostumih so se predstavili radovedni publiki, predvsem staršem in starim staršem. Dvaindvajset skupin iz Vrtca Ptuj ter gostujočih skupin iz cele Slovenije se je zbralo in zarajalo na Mestnem trgu. Tam jih je pozdravila Božena Bratuž, ravnateljica Vrtca Ptuj, ki povorko organizira. Vrtec Ptuj sestavlja 12 organizacijskih enot, razporejenih na območju najstarejšega slovenskega mesta. V sodelovanju z ustanoviteljico Mestno občino Ptuj ob podpori staršev omogočajo in ustvarjajo pogoje za celostni razvoj vseh otrok, ki so vključeni v vrtec, pustna tradicija pa prav tako spada v to poslanstvo, saj pust predvsem za najmlajše predstavlja izjemno barvit in magičen čas, v katerem spoznavajo bogato etnografsko dediščino na igriv način. Maškare sta pozdravila tudi 16. princ karnevala Aleš Goričan, plemeniti Maksimil​ijan Gregorič ter župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar, ki je srečanje vrtcev označil za največjo povorko predšolskih otrok​ na svetu. Vsem mladim maškaram je čestital za izjemno kreativnost in se jim zahvalil, da pustujejo na Ptuju ter jim zaželel veselo rajanje v karnevalski dvorani.

Otroci iz ptujskega vrtca so na ptujskih ulicah predstavili pisano paleto barv ter vzbujali navdušenje med obiskovalci z izvirnimi pustnimi maskami ter pisano trato spomladanskih cvetlic in živalic, ki se skupaj z njimi prebujajo v pomlad. Njihovi gostje iz drugih slovenskih vrtcev so bili škratki, zmajčki, sovice, sončki, oblački in mavrice, korenčki in zajčki, indijanci, gasilci ter številne druge izvirne maškare, videli smo celo šahovske figure.

Vesele male maškare, ki so veliko truda vložile tudi v pustno okrasitev Mestne hiše Ptuj in mesta, bodo v karnevalski dvorani plesale in pele do popoldneva, tam so spoznale tudi čisto prave kurente in korante, nato pa se polne vtisov vrnile v naročje svojih staršev.

Foto: Pigac.si


Več v Najmlajši