Albini Kragelj velika nagrada »Karneval 2017« na Ptuju

Odkupne nagrade v Ljubljano, Radence in Rusijo

Prlekija-on.net, torek, 28. februar 2017 ob 09:21
Albina Kragelj

Albina Kragelj

V okviru ptujskega karnevala se je tudi letos zvrstilo veliko takšnih in drugačnih spremljevalnih dogodkov in prireditev. In med slednje sodi tudi 9. slikarska nagrada Ex tempore Ptuj, ki je potekala v umetniško-dobrodelnem sklopu 57. Kurentovanja. Tradicionalno likovno nagrado so pripravili Mestna občina Ptuj, Javni zavod za turizem Ptuj, Kulturno-umetniško društvo Art Stays in različni sponzorji. Vladimir Forbici, ki je predsednik društva Art Stays in je tudi letos bil član mednarodne strokovne žirije, je povedal, da so z odzivom umetnikov zadovoljni: "Glede na to, da je Ptuj likovno zelo odmaknjen od prestolnice, je nad 80 prijavljenih na posamezno prireditev velik uspeh!" je deja Forbici, ki je dodal, da mora biti vsako nagrajeno delo akademsko: "To ne pomeni, da ga je naslikal akademik, temveč da je res dobro!"

Prav na dan osrednjega dogajanja na Kurentovanju 2017, so organizatorji podelili nagrade za najboljša dela in odprli razstavo nagrajenih del v Galeriji Magistrat, v Mestni hiši Ptuj. Ostala dela so razstavljena v Dominikanskem samostanu, obe razstavi si bo moč ogledati do 11. marca. Za zdaj že prepoznano likovno nagrado, prijave in žigosanje slikarskih podlag so tudi letos potekale po vsej Sloveniji in v partnerskih galerijah v Italiji, Avstriji, na Hrvaškem in v Rusiji, od 15. do 23. februarja. Prispelo je skupaj 81 del. Žirija v sestavi Loretta Molinari, Alenka Domjan in Vladimir Forbici, je bila letos navdušena nad kvaliteto prispelih del. Loretta Molinari, predsednica ocenjevalne žirije, je ob podelitvi tako povedala, da jih je presenetila raznolikost prispelih del, v razponu vse od mavčnih slik, do light-boxov, do tridimenzionalnih del. Udeleženci po opažanju žirije ostajajo zvesti karnevalski tematiki, čeprav je razpisana tema tudi letos bila prosta.

Grand Prix Mestne občine Ptuj je tako prejela Mira Uršič iz Ljubljane, veliko odkupno nagrado MO Ptuj Albina Kragelj iz Radencev (s sliko: Demoni na Grajskem griču), malo odkupno nagrado MO Ptuj pa Ljuba Hahonin iz Rusije. Nagrado za najbolj izvirnega kurenta je prejel Gregor Samastur, nagrado Galerije FO VI Daniele Cestari, Slavica Tesovnik posebno priznanje strokovne žirije in nagrado Hotela Mitra, Sergej Hahonin posebno priznanje strokovne žirije in nagrado Hotela Muzikafe, Milena Roštohar posebno priznanje strokovne žirije in nagrada Hotela Poetovio, Andreja Eržen posebno priznanje strokovne žirije in nagrado Sobe Šilak. Posebna priznanja strokovne žirije so prejeli še: Niko Ribič, Jože Šubic, Jana Govedič, Šefik Bolić in Željko Strelec – Žec. Ker prihodnost stoji na mladih, sta posebno sladko priznanje prejela Anita Granda in Tamara Arnuš.


Več v Kultura in izobraževanje