Zakonca Sara in Drago Jerebic sta predavala za zakonce in starše

Hkrati sta predstavila knjigo z naslovom »Bližina osrečuje«

Prlekija-on.net, četrtek, 2. marec 2017 ob 08:451
Predavanje zakoncev Jerebic

Predavanje zakoncev Jerebic

V župnijskem domu v Beltincih so se v nedeljo, 26. februarja, zbrali številni zakonci, starši in drugi verniki iz župnije Beltinci in sosednjih župnij, ki so prisluhnili predavanju zakonca Sare in Draga Jerebic. Njuno predavanje je bilo slikovito in poučno za zakonce in starše. Ob tej priložnosti sta tudi predstavila svojo knjigo, katero sta napisala, ki je bila izdana pri Celjski Mohorjevi družbi z naslovom Bližina osrečuje. Knjiga je razdeljena na več sklopov, kjer je med drugim govora o hrepenenju in povezanosti med možem in ženo, med otroci in starši ter med človekom in Bogom.

Zakonca Jerebic, ki sta predvsem družinska terapevta, živita v Celju in sta se v 12. letih srečala z več kot 1.200 družinami in skupaj opravila več kot 14 tisoč terapevtskih ur. Sta člana katoliške skupnosti Emanuel. Kot sta na predavanju povedala zakonca Jerebic njuna knjiga govori o hrepenenju zakoncev, staršev in najstnikov po naklonjeni medsebojni bližini ter hkrati razkriva, zakaj smo kljub temu hrepenenju pogosto osamljeni in žalostni. Bralcem ponujata vpogled v manj zavedno dinamiko prenašanja in prebujanja neprijetnih občutenj v drugih ter razlagata, kako velikokrat pridejo med zakonci prepiri in ti konfliktni odnosi se velikokrat razširijo na ostale družinske člane.

Zakonca v knjigi s slikovitimi primeri orišeta, kako se naj odzovemo v takšnih in podobnih situacijah ter zakonce in starše vabita ranljivemu odzivanju drug do drugega in do otrok. Skratka ustvarjanje bližine, zakonce in starše tudi velikokrat osrečuje. Vsi, ki so se udeležili predavanja so pridobili nekaj novih spoznanj in obzorij in bodo lahko lažje premagovali  težave v zakonskem življenju.

Ob koncu predavanja sta se srečala z zakonci in starši, si izmenjali nekaj življenjskih izkušenj ter jim dala nekaj napotkov, kako naj si doma zakonci med seboj uredijo življenje, da ne bo prihajalo do prepirov in obrekovanj en do drugega. Udeleženci so si za spomin kupili knjigo iz katere naj bi črpali besede, ki sta jih zakonca povedala na predavanju v Beltincih. Med udeleženci predavanja je bil tudi upokojeni duhovnik Štefan Grabar.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje