Policisti uspešno zaključili delo v okviru ptujskega kurentovanja

V času pustovanj in prireditev povezanih s pustovanji izstopa problematika alkohola v cestnem prometu

Prlekija-on.net, četrtek, 2. marec 2017 ob 16:21
Mariborski policisti so bili vpeti v številne aktivnosti v okviru prireditev na Ptuju in okolici, foto: PU Maribor

Mariborski policisti so bili vpeti v številne aktivnosti v okviru prireditev na Ptuju in okolici, foto: PU Maribor

Po ulicah najstarejšega slovenskega mesta se je letos po informacijah organizatorjev sprehodilo več kot 2.500 mask, zgolj karnevalsko povorko pa naj bi obiskalo do 60.000 obiskovalcev.

Mariborski policisti so bili vpeti v številne aktivnosti v okviru prireditev na Ptuju in okolici. Skupno je bilo ob večernih koncertih in pustnih povorkah v Markovcih, Dornavi, Cirkovcah in drugih okoliških naseljih, v mesecu dni organiziranih okrog 20 prireditev. S prvimi aktivnostmi so zato policisti pričeli že decembra. Zaradi obsežnosti pri varovanju prireditev Policijski postaji Ptuj pomagajo tudi policisti sosednjih policijskih enot in pripadniki Posebne policijske enote, ki so s skupnimi močmi svoje delo tudi letos odlično opravili.

Največ kršitev sicer beležijo na javnih prireditvah v šotorih in okolici. V letošnjem letu so med 17. in 28. februarjem skupno obravnavali 35 kršitev, največ s področja javnega reda in miru. Predvidevajo, da je kršitev v okviru prireditev malo tudi zaradi dobrega policijskega dela in sodelovanja z organizatorji.

V času pustovanj in prireditev povezanih s pustovanji na območju PU Maribor, zlasti na Ptuju, izstopa problematika alkohola v cestnem prometu, tako po številu ugotovljenih kršitev, kot tudi po ugotovljenih visokih koncentracijah alkohola pri voznikih. V času pustovanja na Ptuju so policisti zato posebno pozornost namenili prometni varnosti in preverjali psihofizično stanje voznikov. V tem času so zabeležili 107 kršitev cestno-prometnih predpisov, največ (43) je bilo primerov prekoračitev hitrosti in kršitev povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola  (20).

Zabeležili so 39 prometnih  nesreč, 25 prometnih nesreč se je zgodilo z udeležbo divjadi oz. na parkirišču, v dveh prometnih nesrečah je prišlo do lažje telesne poškodbe. V treh prometnih nesrečah so bili povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola s stopnjo višjo kot 0,52 mg/l izdihanega zraka, zato so zoper povzročitelje podali obdolžilne predloge na okrajno sodišče. Najvišja stopnja alkoholiziranosti je bila ugotovljena pri vozniku osebnega avtomobila in je znašala 1,18 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.


Več v Kultura in izobraževanje