Dom ljutomerskih ribičev na Moti je gostil letno konferenco OZ ZSČ Ljutomer

Plaketa častnega člana združenja je bila podeljena Antonu Kapunu

Branko Košti, petek, 3. marec 2017 ob 09:11
Letna konferenca OZ ZSČ Ljutomer

Letna konferenca OZ ZSČ Ljutomer

V Domu ljutomerskih ribičev na Moti je bila v nedeljo, 26. februarja, redna letna konferenca Območnega združenja zveze slovenskih častnikov Ljutomer, katere so se udeležili tudi podpredsednik ZSČ polkovnik Miran Fišer, koordinator ZSČ za Pomurje štabni vodnik Jože Magdič, predsednik OZ ZSČ Gornja Radgona stotnik Štefan Želodec in direktor Uprave za obrambo Maribor Mirko Rauter, kateri je tudi član združenja in mu je bilo kot predsedniku delovnega predsedstva zaupano vodenje konference.

Za uvod v konferenco je upokojeni polkovnik SV Srečko Karba, predstavil navzočim malo znano področje organizacije in delovanja vojaške oz. obrambne diplomacije.

Iz obsežnega poročila predsednika, majorja Antona Kosija je razvidno, da je bilo leto 2016 za ljutomerske častnike delovno pestro, saj so pripravili ali bili prisotni na šestdesetih dogodkih, kar v povprečju predstavlja eno aktivnost na teden. V kolikor so k temu dodane še vse organizacijske in administrativne aktivnosti, priprave gradiv za seje in druge organe, to predstavlja eno aktivnost dnevno.

Glavnina aktivnosti je zajemala vojaško strokovno dejavnost, ki zajema strokovna izobraževanja in strelska tekmovanja. Samostojno so organizirali dve predavanji in sicer na temo Srednji vzhod in islamski terorizem ter Bojni stres in posledice, ki jih nosijo veterani. Izvajali so strelska tekmovanja z zračnim, malokaliberskim, kratkocevnim, dolgocevnim orožjem in z lokom. S tremi ekipami so sodelovali na tekmovanju v streljanju s puško M-48, ki ga je organizirala SV in med 57 ekipami zasedli 10., 14., in 46,. mesto. Ekipa lokostrelcev pod vodstvom Uroša Vrbančiča je že 21. leto zapored uspešno tekmovala na lokostrelskem tekmovanju ZSČ v Ankaranu.

Spominsko-domoljubna in protokolarna dejavnost se je odražala v sodelovanju na občinskih, regijskih in državnih proslavah. Skupaj z veteranskimi organizacijami in ZB so na osnovnih šolah in GFML izvedli natečaj Spominska obeležja pripovedujejo in nagrajence skupaj z mentorji nagradili z ogledom Kulturnega središča evropskih vesoljski tehnologij v Vitanju in obiskom spominskega obeležja v Frankolovem.

Precej časa so namenili tudi kulturno družabni in rekreativni dejavnosti, katerih glavni vsakoletni dogodek je tekmovanje v ribolovu, lokostrelstvu, pikadu in balinanju na Moti, rekreativna dejavnost pa se izvaja tudi z udeležbo na spominskih pohodih na območju Prlekije, Prekmurja in tudi širše, med drugim so sodelovali tudi na pohodu Po poteh soške fronte.

Na podlagi sklepa organov oganizacije sta podpredsednik ZSČ polkovnik Miran Fišer in predsednik združenja major Anton Kosi, ob zaključku konference podelila priznanja in odlikovanja, katera so prejeli. nadporočnik Anton Kapun, kateremu je bila podeljena listina Častnega člana združenja, prejel pa je tudi Častni znak ZSČ, Priznanje za zasluge v ZSČ je prejel stotnik Miro Steržaj, Pisno priznanje ZSČ sta prejela vojak Bojan Pergar in višji vodnik Rajko Vrabelj, Bronasta medalja ZSČ je bila podeljena stotniku Vasji Štamanu in vodniku Branku Magdiču, Častni znak ZSČ pa je prejel tudi stotnik Anton Mulec.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje