Poudarek letošnji 500-letnici reformacije

Nadaljuje se uspešno delo Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija

Filip Matko Ficko, petek, 3. marec 2017 ob 09:24
Nadaljuje se uspešno delo Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija

Nadaljuje se uspešno delo Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija

Kot smo že poročali na spletnih straneh »Prlekija« je v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih v Občini Tišina, v prostorih tamkajšnje Raziskovalne postaje Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, 24. februarja popoldne potekal zbor ustanoviteljev Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF). Zbor je vodil predsednik UŠF Ernest Ebenšpanger, poročal pa je podpredsednik UŠF Marjan Šiftar, ki je poudaril, da je celotni program dela Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija za leto 2016 bil v celoti uresničen, delno pa tudi presežen.

Letošnji glavni poudarek dela UŠF bo namenjen 500-letnici reformacije in 17. januarja je bil poseben večer v PIŠK Murska Sobota, kjer je o tej temi govoril mag. Geza Erniša, častni škof Evangeličanske cerkve na Slovenskem, 25. januarja pa je v Puconcih že bil na obisku evropski »reformacijski avtobus«. Sledila bo predstavitev zbornika »Protestantizem včeraj, danes in jutri« na Dunaju, na posebnem Vanekovem večeru bo gost dr. Aleksander Erniša, vsebinsko pa bi se naj obogatila tudi Keplerjeva spominska pohodna pot ob Muri (astronom Johannes Kepler naj bi se namreč v času svojega pregnanstva okrog leta1600 zadrževal tudi na Petanjcih).

Številne bodo tudi aktivnosti v spomin na čase 2. svetovne vojne, kajti UŠF uspešno sodeluje s številnimi društvi in ustanovami, med drugimi z Društvom Zeleni prstan v Ljubljani, Društvom Dobrnič, Fundacijo Franc Rozman Stane, Koordinacijskim odborom za žrtve vojnega nasilja pri RO ZZB za vrednote NOB Slovenije, s krajevnimi in območnimi združenji ZZB za vrednote NOB v Pomurju in drugje po Sloveniji, skrbi pa tudi za povezovanje s Kulturnim društvom Štajerskih Slovencev 7. člen v sosednji Avstriji ter z Zvezo Slovencev na Madžarskem. V sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota ter Občino Beltinci pa se skrbno pripravljajo na obeležitev 100-letnice priključitve Prekmurja (1919 – 2019) k matici Sloveniji (Jugoslaviji), kar bo v ospredju čez dve leti.

Bil je že objavljen razpis literarnega natečaja za osnovnošolce in srednješolce »Ograček mladih talentov«, ki ima letos dva naslova »Trajnostni razvoj« ali »Imamo samo en kontinent«. Literarni natečaj bi naj razširili še z likovnim natečajem. Izvedenih bo skoraj osem tematskih Vanekovih večerov, majska prireditev v Vrtu bo namenjena 500-letnici reformacije, nadaljeval se bo projekt »Kamnite solze« (genocid nad Romi), več predstavitev monografije »Ne-vidna univerza« po Sloveniji ter organiziranje več strokovnih konferenc, posvetov in razstav.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje