Lotiti se bo treba državljanske nepokorščine

Do kdaj bomo državljani OVCE v Republiki Sloveniji ?

Filip Matko Ficko, petek, 3. marec 2017 ob 14:392
15. seja občinskega sveta Občine Radenci

15. seja občinskega sveta Občine Radenci

V sejni sobi hotela Izvir Zdravilišča Radenci je v četrtek, 2. marca popoldne, potekala 15. seja občinskega sveta Občine Radenci. Dnevni red seje je obsegal 10 točk, na seji pa je pod vodstvom župana Janeza Rihtariča sodelovalo 14 svetnic in svetnikov.

Potrdili so zapisnik minule 14. seje (29. december 2016), župan pa je poročal o svojih aktivnostih od tedaj do te seje ter odgovoril na nekatera vprašanja in pobude svetnic in svetnikov s prejšnje seje. Soglasno so sprejeli Pravilnik o protokolarnih obveznostih Občine Radenci, temu pa je sledil sprejem Odloka o proračunu Občine Radenci za leto 2017 v drugem branju. Najprej je župan Janez Rihtarič vse obvestil o prispelih predlogih in vlogah (Zavod za turizem in šport Radenci - Sonja Bily, svetnik Erik Ivanuša, svetnik Miroslav Madon, svetnik Jožef Toplak, občanka Betka Leopold s skupino občanov, občana Marija in Alojz Vogrin s skupino občanov, občan Mirko Domanjko, svetnik Janez Konrad, občana Mateja in Jernej Peršak, Svet Krajevne skupnosti Kapela, občan Herman Feliks in svetnik Zlatko Mir) ter, da je vključil v predlog proračuna pobudo o zaposlitvi ene osebe v Zavodu za turizem in šport Radenci, vzdrževanje radenskega parka in izdaje monografije (knjige) donatorjev, kolesarski poligon »pumtrack«, rondo v križišču za Boračevo, sanacijo letnega kopališča ter predlog posebej imenovane komisije glede vseh prispelih predlogov za sanacije poti in cest v občini (podžupan Aleš Kaučič, predsednik KS Radenci Nikolaj Brus, predsednik KS Kapela Mirko Vaupotič, koncesionar Srečko Petek in Davorin Zamuda iz občinske uprave). Ta komisija je pripravila predlog, da se letos izvedejo naslednja dela: delna ureditev Prisojne ceste (41.590,00 evrov), preplastitev Trdinove ulice (5.963,00 evrov), del ceste Hrastje Mota - Hrašenski vrh (17.851,00 evrov) in cesta Kapelski vrh - Turjanski vrh (152.559,00 evrov). Svetniki so sprejeli tudi amandma (s 13 glasovi), ki ga je predlagal svetnik Erik Ivanuša, da z najetim kreditom Občina Radenci kupi Voglerjevo vilo v Radencih (bolj znana stavba AOP) za potrebe kulturnikov (v bodoče Hiša kulture). Za tem je celotni Proračun Občine Radenci za leto 2017 predstavila Tatjana Vrbančič iz občinske uprave in svetniki so ga potrdili s 13 glasovi. Prihodki v 2017 bodo skupaj znašali 4.724.299,00 evrov, odhodki skupaj 6.144.750,00 evrov. Proračunski primanjkljaj bo tako znašal 1.420.451,00 evrov, a se bo Občina Radenci zadolžila v višini 1.000.000,00 evrov.

Sprejeta je bila nova ekonomska cena programov Vrtca Radenci - Radenski mehurčki. Na 14. seji je sicer bila sprejeta cena 386,53 evra, po tokratni obrazložitvi ravnateljice vrtca Mihele Stolnik Ketiš pa se cena zniža za 1,09 evra in torej po novem znaša 387,62 evra.

Sedmo točko dnevnega reda so preskočili (podaja pojasnila k sprejetemu Odloku o oskrbi s pitno vodo v Občini Radenci), ker se bodo že v kratkem sestali vsi zainteresirani »kraka C« (občine desnega brega reke Mure). Sprejet je bil sklep o ustanovitvi stavbne pravice na nepremičnini 69/4 k.o. 198 Boračeva za obdobje šestih let, ker bi se naj na tem zemljišču uredil kolesarski poligon »pumtrack«, sprejet pa je bil tudi sklep o potrditvi zemljiškoknjižnega dovolila.

Vsekakor pa je treba omeniti zelo zanimivo razpravo občinskega svetnika Janeza Konrada, ki je zavrnil »odgovor državnih institucij« (za pojasnilo je po sklepu 14. seje zaprosila občinska uprava), da se na pokopališču ne more namestiti video nadzora in da so torej občani »na milost in nemilost« prepuščeni objestnosti nepridipravov, ki se lotevajo kraj celo na pokopališču. Opomnil je oziroma vprašal se je, do kdaj bomo državljani OVCE v tej državi ? Zatorej je predlagal, da se je ob nekaterih neživljenjskih zakonih, ki jih še vedno imamo v Republiki Sloveniji (nekatere nam celo predlagajo iz Bruslja), treba lotiti organiziranja državljanske nepokorščine. To bi naj bilo potrebno tudi glede nevzdržnega stanja ob cesti Radenci - Grabonoš (priključek na avtocesto), kajti iz dneva v dan tovornjaki uničujejo to cesto.

Nič kaj razveseljivo pa ni država »rešila« tudi povračilo škode po pozebi, ko bi naj odškodnino dobili izplačano vsi enako, čeprav vsa področja niso bila enako prizadeta, nekatera (ki so zajeta v povračilo) pa sploh ne.


Več v Politika