180 dogodkov 57. Kurentovanja obiskalo 135.000 obiskovalcev

Uspešno 57. Kurentovanje prebudilo Ptuj in začelo spreminjati turistične trende v njem

Prlekija-on.net, petek, 3. marec 2017 ob 19:53
Karnevalska povorka 57. Kurentovanja, foto: Pigac.si

Karnevalska povorka 57. Kurentovanja, foto: Pigac.si

V četrtek, 2. marca 2017, je ob 11. uri v Mestni hiši Mestne občine Ptuj potekala novinarska konferenca po zaključku največjega in najobsežnejšega ptujskega festivala, 57. Kurentovanja. Po oceni župana MO Ptuj Mirana Senčarja je 57. Kurentovanje odlično uspelo. Kot se je izkazalo, je maskiranje, pustovanje in ohranjanje etnografske dediščine zasidrano v srca lokalnega prebivalstva in je pomemben del identitete Ptuja in regije. »O uspehu govorijo številke ter odlični odzivi domačih in tujih gostov, ki so obiskali festival,« je povedal Senčar.

Poudaril je mednarodno diplomatsko noto spremljevalnih dogodkov festivala, na katerem so gostili veleposlanike ali njihove odposlance vseh pomembnejših držav sveta: Združenih držav Amerike, Velike Britanije, Francije, Nemčije, Poljske, Kitajske, Hrvaške, Venezuele, Italije, Madžarske, Romunije in Bolgarije, prisotnost visokih gostov pa je MO Ptuj tudi izkoristila za kratke krajše sestanke, izhodišče katerih pa je krepitev mednarodnega sodelovanja in gospodarskega povezovanja Ptuja in regije. MO Ptuj je prav tako gostila predstavnike vseh pobratenih in partnerskih mesta, z njihovo prisotnostjo so se prepoznavnost in ugled Ptuja, regije in ugled prireditve še samo povečali.

Senčar je povedal še, da so sredstva, ki jih MO Ptuj preko Javnega zavoda za turizem namenja Kurentovanju, teh je točno 46.000 EUR, primerljiva in uravnotežena s sredstvi, ki jih prejemajo drugi osrednji mestni festivali Art Stays, Arsana in Dnevi poezije in vina, mesto pa ima »v rokavu« še druge prireditve, kot so Ptujska noč, Rimske igre, Martinovanje in Ptujska pravljica, ki bodo skrbele za razvoj turističnega potenciala in polnjenje mestnega središča. Ob koncu se je zahvalil 16. princu karnevala, Alešu Goričanu, plemenitemu Maksimilijanu Gregoriču, princesi Ani ter gradi, vsem etnografskim in karnevalskih skupinam, brez katerih Kurentovanje ne bi moglo živeti kot je živelo letos, vsem društvom, ki ustvarjajo festivalske prireditve, posebej je izpostavil Artstays, Leo in Lions klub, sodelujočim umetnikom nagrade Ex tempore, sodelujočim ekipam na Obarjadi, Mariji Hernja Masten, partnerjem in sponzorjem, vsem visokim gostom, Moniki Klinc, Branko Brumnu, predstavnikom FECC, agenciji Novelus, medijem, ki so s posrednim in neposrednim javljanjem pokrivali dogajanje, kolektivu Vrtca Ptuj, šolam in mentorjem za čudovito okrasitev mesta in sodelovanje na festivalu ter Lovru Centrihu s celotno ekipo. Senčar je ob koncu izpostavil, da je Javni zavod za turizem odlično organiziral tako kompleksen projekt ter vsebinsko bogato in premišljeno izpeljal prireditve v mestu, za kar se je zahvalil direktorici zavoda Katji Gönc in štirim zaposlenim.

Branko Brumen, predsednik 57. Kurentovanja in podpredsednik zveze FECC je izrazil zadovoljstvo, da je izživetje 5. letnega časa, to je na Ptujskem pust pokazalo, kako globoko kurent(ovanje) živi v nas, lokalnemu prebivalstvu. Med prireditvami je izpostavil bogato in pisano Etno povroko in prikaze etnografske bogatosti vsak večer v mestu, kar Ptuj profilira v svetovno središče žive kulturne dediščine, obisk veleposlaniškega zbora, mednarodnih gostov in izjemno zanimanje zamejstva in tujine za festival pa slednje samo še potrjuje. Kurentovanje dokazuje, da odlično živijo tudi fašenki na vasi in izjemno ponosni smo lahko na obisk in udeležbo tudi v Dornavi, Markovcih in drugod. Kurentom in korantom je uspelo priklicati pomlad, v mesto in na vasi prinesti vse dobro in pregnati zlo, zato Brumen verjame, da bo vpis obhoda kurentov in korantov na UNESCO reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva septembra prav tako uspešen. Zahvalil se je organizatorjem, princu, princesi ter gardi, karnevalskim in etnografskim skupinam, novinarjem in novinarkam, da so glas Kurentovanja ponesti na lokalnem, nacionalnem in svetovnem nivoju.

Aleš Goričan, 16. princ karnevala plemeniti Maksimilijan Gregorič je povedal, da je doživel drugačen pust kot kdajkoli poprej. Izrazil je veselje, da so ljudje upoštevali njegov predoblastniški nasvet, naj se v času pusta zabavajo. Poudaril je, da je vreme festivalu odlično služilo in čeprav so se pojavljale pomanjkljivosti, jih je potrebno sprejeti kot izziv, to pa nikakor ne sme to zasenčiti vseh pozitivnih stvari, ki jih je Kurentovanje prineslo. V šali je dejal, da je kot princ najbolj ponosen, da je dokazal županu, kako se lahko mesto uspešno zapre za ves promet in je hkrati nabito polno. »Vsi se že, čeprav utrujeni, veselimo naslednjega Kurentovanja, ki bo vsaj tako uspešno - ali pa še bolj,« je zaključil plemeniti Maksimilijan Gregorič.

Direktorica Zavoda za turizem Katja Gönc je povedala, da so si na zavodu v organizaciji festivala zadali predvsem dvoje: oživitev starega mestnega jedra in ponesti ime Ptuja kot turistične destinacije v svet. Koncertno in etnografsko dogajanje v starem mestnem jedru v povezavi z animacijo za otroke in kulinarično ponudbo je v mesto po oceni Gönčeve privabilo izjemno število ljudi, ki je povedala: »Pustna atmosfera z okrasitvijo, kurenti in koranti, ki so prisotni v mestu vsak dan v družbi drugih etnografskih likov ter bogata kulinarična ponudba pustne tržnice ter gostiln s krofi, vinom, domačimi mesnimi izdelki in kulinaričnimi pustnimi jedmi, so recept, ki po odzivu gostov iz tujine doživlja odlične odzive

Mednarodna karnevalska povorka je bila »opremljena« s kar 14 stojnicami z različnimi kulinaričnimi in vinskimi dobrotami. Po neformalnih pogovorih je zadovoljstvo gostincev in lokalov v mestu več kot odlično, v enem od znanih ptujskih lokalov naj bi tako na pustni torek beležili rekorden zaslužek zadnjih 27 let. Gönčeva je ocenila, da je bil velik premik narejen tudi na področju animiranja in moderiranja prireditev, mednarodna povorka se je zraven slovenščine tujim gostom predstavila še v angleščini, nemščini in italijanščini, odrski nastopi pa so bili vizualno zanimivi tudi s pomočjo kostumografije Stanke Vauda Benčevič.

Zavod je letos tudi spremenili pristop v odnosih z javnostmi, zato so zabeležili skoraj podvojeno število televizijskih prispevkov, osrednja turistična oddaja nacionalne televizije Na lepše pa je o Kurentovanju posnela posebno oddajo. Zavod je s pomočjo zunanjih izvajalcev pripravil vrhunske video in fotografske vsebine, ki jih je prvič objavila in za promocijske namene uporabila tudi Slovenska turistična organizacija (samo video Etno povorke je v 10 dneh zabeležil 90.000 ogledov na družabnih omrežjih), zavod pa bo te izdelke uporabljal tudi za promocijo turističnega doživetja Ptuja v času Kurentovanja na turističnih sejmih doma in v tujini, prvič že naslednji teden v Berlinu. Gönčeva je izrazila zadovoljstvo, da so pričeli ustvarjati nov turistični trend, saj na Ptuju ponudniki nastanitvenih kapacitet poročajo o večjem številu individualnih gostov, Turistično informacijski center so med drugim obiskali gostje iz Indije, Tajske, Finske, ZDA, Rusije, Kitajske in več drugih Azijskih držav, severnokorejska skupina gostov pa se je po prvem festivalskem vikendu odločila vrniti še za sklepni vikend. Hotelirji in ponudniki namestitev so zavodu že poročali, da je bila zasedenost oba festivalska vikenda 100-odstotna.

»Zahvaliti bi se želela vsem, ki so izlili svojo dušo v 57. kurentovanje« je zaključila.

Katja Grabrovec, direktorica Agencije Novelus, ki je bila organizator karnevalske dvorane se je zahvalila princu, Senčarju, Brumnu in Javnemu zavodu za turizem Ptuj za sodelovanje. Karnevalsko dvorano je obiskalo 30.000 obiskovalcev, kot najbolj obiskane dogodke pa je Grabrovčeva izpostavila koncerte Severine, Dubioze Kolektiva, Jana Plestenjaka in pustno soboto. Povedala je, da so se v Agenciji Novelus zavedali, da bo brezgotovinski način plačevanja kot novost prinesel določene izzive. Povedala je, da je organizacija karnevalske dvorane kompleksen in zahteven projekt pri katerem žal ni šlo brez zapletov, so pa z odprtimi rokami sprejemali vse konstruktivne kritike, jih skušali ažurno odpravljati in nemudoma vnesti izboljšave. »Dobivamo veliko pohvali in vzpodbudnih besed, zato se želim zahvaliti vsem za priložnost. Ptuj je lahko izredno ponosen na Kurentovanje,« je zaključila Grabrovčeva.

Lovro Centrih, vodja odnosov z javnostmi 57. Kurentovanja, je predstavil medijske odzive. O Kurentovanju se je v času festivala tako po besedah Centriha objavilo več kot 800 člankov, novic, prispevkov in radijskih vesti, televizijske hiše so generirale za 35 ur televizijskega programa. Objave Facebook strani Kurentovanje so samo v februarju dosegle pol milijona uporabnikov, prisotnih na tem družabnem omrežju, ti pa so vzpostavili preko dva milijona interakcij z vsebinami na strani. Instagram video vsebine v živo si je ogledalo 6800 uporabnikov tega družbenega omrežja, fotografijo Ptuja, objavljeno na profilu feel Slovenia, je všečkalo kar 2000 oseb. Video vsebine, generirane na Facebook strani, si je med 1. in 28. februarjem ogledalo skupaj kar 375.000 oseb. »Novinarjem smo želeli ponuditi pomoč in podporo pri pripravi prispevkov, ki temeljijo na presežkih, zanimivih zgodbah ljudi, ki živijo za Kurentovanje in kulinariki, kar se je izkazalo za izjemno uspešno,« je zaključil Centrih.

57. KURENTOVANJE V ŠTEVILKAH*

*preliminarne uradne ocene, številke ter poročanja deležnikov (gostincev, ponudnikov nastanitvenih kapacitet)

180 dogodkov:
  • 80 dogodkov v programu
  • približno 100 ostalih s pustom in Kurentovanjem povezanih dogodkov na Ptuju in v regiji.
135.000 obiskovalcev:
  • 65.000 na Mednarodni karnevalski povorki
  • 30.000 v Karnevalski dvorani
  • 15.000 na dogodkih na vaseh in v okolici Ptuja
  • 10.000 obiskovalcev prikazov etnografije in otroških animacij v mestu
  • 8.000 obiskovalcev na Etno povorki
  • 3.000 obiskovalcev na Pokopu pusta
  • 2.000 obiskovalcev na Obarjadi
  • 2.000 na Povorki otrok iz vrtcev
Nastopajoči v mestu:
  • 31 skupin na Otvoritveni Etno povorki (25 domačih in 9 tujih iz Italije, Hrvaške, Bolgarije, Romunije, Južne Amerike in Avstrije) skupaj 1.500 nastopajočih.
  • 43 skupinskih likov in mask na Mednarodni karnevalski povorki (30 domačih in 13 tujih iz Škotske, Hrvaške, Italije, Francije, Avstrije, Nemčije, Makedonije, Belgije in Srbije), vse skupaj z društvi kurentov in korantov 70 skupin.
  • 22 vrtcev na Povorki otrok iz vrtcev, skupaj 1.260 otrok, vzgojiteljic in mentoric.
  • 9 skupin je gostil Mestni pustni korzo, s skupinami iz Belgije, Škotske in Hrvaške.
  • kurente in korante je bilo moč v mestu videti čisto vsak dan festivala.
  • Predstavilo se jih je več kot 1500.
  • 6060 vseh nastopajočih v povorkah.
Karnevalska dvorana in dogodki:
  • 12 večernih dogodkov, 4 otroška rajanja in 1 stand up
  • najbolj obiskani dogodki: Severina, Dubioza Kolektiv, Jan Plestenjak in pustni sobotni bal
  • najbolj obiskani otroški dogodki: Poli žur ter Maša in medved in Romana Kranjčan
Izjemno medijsko zanimanje domačih medijev z več kot 800 medijskimi vsebinami:
  • 140 televizijskih prispevkov vseh osrednjih nacionalnih in mnogih lokalnih televizijskih hiš
  • 35 ur predvajanih televizijskih vsebin
  • 260 radijskih prispevkov in novic
  • Več kot 250 internetnih objav
  • 160 prispevkov v tiskanih medijih
  • Akreditirane novinarske ekipe tujih nacionalnih in ostalih medijskih hiš, med drugim iz Romunije, Avstrije, Hrvaške, Francije in Češke.
8.378 evrov zbranih sredstev v dobrodelne namene:
  • 7.188 EUR Obarjada (24 tekmovalnih ekip, skuhanih 300 litrov obare)
  • 1.190 EUR Likovna kolonija Bejži čopič, kurent gre! (vseh 11 slik prodanih)
Ex-tempore:
  • 81 prispelih del
  • 16 podeljenih nagrad
Kulinarika in ponudba:
  • 250 pohrustanih kulinaričnih kreacij 4 ptujskih gostincev v Kuhni na dvorišču Fürstove hiše
  • 3500 parov klobas se je pojedlo v času Kurentovanja
  • 4000 obrokov so podelili na Obarjadi
  • 50 ton ali 500.000 krofov iz Ptujskih pekarn in slaščičarn so pojedli obiskovalci
Socialna omrežja (podatki od 1. do 28. februarja 2017):
  • 44.000 uporabnikov Facebooka je obiskalo Facebook stran Kurentovanje
  • 500.000 uporabnikov smo dosegli z objavami na Facebooku in tako potrojili doseg v primerjavi z lani
  • 375.000 ogledov so beležili v februarju objavljeni videi na Facebook strani Kurentovanje
  • 2.150.000 krat so obiskovalci všečkali, delili ali komentirali objave na Facebook strani Kurentovanje
  • Video Etno povorke na Facebook strani FeelSlovenia si je ogledalo 48.000 uporabnikov Facebooka, všečkan je bil več kot 1700 krat
  • 30 objav na Instagram profilu Kurentovanje je zbralo 1700 všečkov
  • 50 krat smo twittnili, najbolj všečkan je retweet s strani @feelSlovenia
  • Objava fotografije Ptuja na Insta profilu @feelSlovenia je zbrala prek 2000 všečkov
  • Na Instagramu smo delili 46 zgodb v živo, ki si jih je ogledalo 6800 uporabnikov Instagrama
Zasedenost nastanitev:
  • V obeh vikendih Kurentovanja je bila zasedenost nočitvenih kapacitet 100 %
  • Hotelirji in ponudniki sob so opazili veliko več individualnih gostov
  • Po njihovih opažanjih se profilirajo nove skupine gostov, predvsem iz oddaljenih tujih držav, s poudarkom na gostih iz azijskih držav - Japonska, Koreja, Singapur
  • Gostje so pohvalili domiselno pustno kulinarično ponudbo ptujskih gostiln in restavracij z domačo pustno kuhinjo
Prireditve 57. Kurentovanja so omogočili: Adriaplin, Dravske Elektrarne Maribor, Perfekten piščanec - Perutnina Ptuj,Talum Kidričevo, Poslovni sistem Mercator, Cestno podjetje Ptuj,Zavarovalnica Sava, Addiko Bank Slovenija, Arriva Štajerska d.d., Inštitut za varstvo pri delu in varstvu okolja Maribor, Nova KBM, Podjetje za stanovanjske in poslovne storitve Ptuj, Spar mesto - Spar Slovenija,Telekom Slovenije, DRAVA vodnogospodarsko podjetje Ptuj, Pošta Slovenije, Plinovodi, Alpe-Panon McDonald's, Petrol Slovenija, Hotel Poetovio, Asfalti Ptuj, Tenzor d.o.o., Boxmark d.o.o. - Leather in SAVA Hotels & Resorts - Sava Turizem - Terme Ptuj.


Več v Kultura in izobraževanje