Po Ljutomeru so se sprehodili z rdečimi baloni

Namen dogodka je opozarjati na redke diagnoze otrok in odraslih oseb

Prlekija-on.net, sobota, 4. marec 2017 ob 19:19
Pohod z rdečimi baloni v Ljutomeru

Pohod z rdečimi baloni v Ljutomeru

Zavod 13, nevladna organizacija, ki združuje otroke z redkimi boleznimi ter njihove svojce, je že tretje leto zapored organiziral 3. vseslovenski pohod z rdečimi baloni, letos tudi v Ljutomeru. Namen dogodka, ki je potekal v soboto, 4. marca, je opozarjati na redke diagnoze otrok in odraslih oseb, se sprehoditi skupaj s prijatelji in podporniki ter omogočiti ljudem, da se srečajo s posebnimi otroki, ki so nekje na obrobju, in prikazati, da vsi tvorimo družbo kot takšno. Rdeči baloni so simbol upanja, ljubezni, med drugim pa predstavljajo tudi spoštovanje različnih mišljenj.

Kot soorganizator dogodka v Ljutomeru je sodelovalo Kulturno, turistično in izobraževalno društvo KELIH, katerega predsednica je Tjaša Kos. Poleg Ljutomera so se pohodu pridružili tudi v Mariboru, Novem mestu, Kopru, Ljubljani, Celju, Kranju in na Ptuju.

"Rdeči baloni za nas predstavljajo upanje in ljubezen in podajte nam roko, namreč še vedno menimo, da smo prav vsi prebivalci tega sveta posebni in vredni stati v prvih vrstah. Želimo vam pokazati, da prizadetost ni nujno omejenost, temveč vpliva le na našo percepcijo drugačnosti. Kamor pa spadamo prav vsi", pravijo v Zavodu 13.

Petra Greiner iz Zavoda 13, ki je sama mati hčerke s posebno boleznijo, trisomijo 13, glede dogodka pravi: "Računamo na povezanost, sprejemanje posebnosti in spoštovanje vsakršne drugačnosti med ljudmi. Želimo si le, da naši otroci ne bi imeli prilepljenih zaznamk in se ob njihovem rojstvu strokovnjaki ne bi držali za glave. Kot kaže se kljub znanosti, še vedno rojevajo. Da bi nas opozarjali na osnovne reči, ki v življenju štejejo. Ljubezen in povezanost med vsemi nami, pa naj se sliši še tako kičasto."

V Ljutomeru se je ob 11. uri na Glavnem trgu zbralo preko 50 ljudi, ki so se nato sprehodili po centru mesta. Evropski dan redkih bolezni sicer obeležujemo od leta 2008, 29. februarja. Za redke bolezni veljajo tiste, ki prizadenejo manj kot pet ljudi na 10.000 prebivalcev, poznavalci pa ocenjujejo, da jih je v Sloveniji od pet do osem tisoč, prizadenejo pa od šest do osem odstotkov ljudi.


Več v Kultura in izobraževanje