Naslova v Gornjo Radgono in Turnišče

Pomurka leta 2016 Mirjana Mulec, Pomurec leta Blaž Šumak

Prlekija-on.net, nedelja, 5. marec 2017 ob 10:323
Mirjana Mulec in Blaž Šumak

Mirjana Mulec in Blaž Šumak

Konec tedna je regionalni Radio Murski val, v hotelu Termal v Moravskih Toplicah, že šestindvajsetič slavnostno razglasil Pomurko in Pomurca leta 2016. S pomočjo svojih poslušalcev in bralcev Vestnika je za Pomurko leta 2016 izbrana Mirjana Mulec iz Gornje Radgone, članica Društva za zaščito živali Pomurja, Pomurec leta 2016 pa je postal plesalec Blaž Šumak iz Turnišča.

Kot so zapisali v obrazložitvi je Mirjana Mulec zelo srčna, vedno pripravljena pomagati vsem, tako ljudem kot živalim. Pomagala je rešiti številne hišne ljubljenčke ter rejne živali in pomaga pri njihovi oskrbi, predvsem pa ves čas opozarja na nemočne živali, ki so pogosto zlorabljene in prezrte. Je tudi članica Fridine kuhinje, kjer predstavljajo jedi brez živalskih sestavin, znana je pa tudi po svojem poznavanju zdravilnih rastlin. Plesalec Blaž Šumak iz Turnišča je diplomant predšolske vzgoje in izkušen plesalec, s svojo soplesalko Matejko Koštric, ki je na vozičku, pripravlja povsem svojstvene plesne koreografije, pri katerih invalidski voziček ni ovira. Blaž je 12 let treniral latinsko-ameriške plese, pred tremi leti pa začel sodelovati z Matejko. Veliko nastopata, izdalala sta videoposnetek spleta prekmurskih folklornih plesov, prihodnje leto načrtujejo posneti in objaviti še tri videoposnetke.

Na drugo mesto sta se uvrstila vodja Kulturnega in izobraževalnega društva Kelih iz Križevcev pri Ljutomeru Tjaša Kos in Slovenski obrtnik leta po izboru Obrtno podjetniške zbornice Slovenije, Štefan Pavlinjek, na tretje pa Erika Časar iz Križevcev, prejemnica več priznanj za svoje delo, ki je življenje posvetila zdravstveni pomoči in negi soljudi ter Matjaž Jureš iz Križevcev pri Ljutomeru, prejemnik priznanja za posebne dosežke na natečaju Prostovoljec leta Mladinskega sveta Slovenije. Kot je povedala organizatorica izbire, novinarka Radia MV Lidija Cer Magdič, v finalnem desetdnevnem glasovanju, ki je potekalo konec lanskega decembra, so poslušalci in bralci izbirali med 12 kandidatkami in prav toliko kandidati, mesečnimi zmagovalkami in zmagovalci. Svoje glasove so lahko oddali prek radijskega telefonskega glasovanja, z originalnimi glasovnicami iz Vestnika in s SMS-sporočili. Poslušalci Murskega vala so oddali 518 glasov, bralci Vestnika 167 originalnih glasovnic iz Vestnika, v obeh primerih je bilo obvezno glasovanje za Pomurko in Pomurca leta. Poleg tega je za kandidatke za Pomurko leta prispelo 1543 glasov, za kandidate za Pomurca leta pa 2392 sms-sporočil. Poleg najboljših so priznanja v Moravskih Toplicah, ki sta jih podelila odgovorni urednik MV Dejan Fujs in omenjena novinarka Lidija Cer Magdič, prejeli tudi mesečni zmagovalci: Cvetka Vereš, Mitja Slavinec, Tanja Trajbarič Lopert, Karel Pojbič, Melita Ficko & Jožica Baša, Milan Kolar, Ines Zorec, Jožef Smej, Urška Fartelj, Štefan Sraka, Sara Zamuda, Matjaž Jureš, Viola Bertalanič, Robert Vukan, Tjaša Kos, Dubravko Baumgartner, Erika Časar, Avgust Farkaš, Breda Forjanič, Branislava Belovič, Boštjan Ošlaj in Štefan Pavlinjek. Na slovesnosti so podelili tudi priznanja domačim izvajalcem: Ansambel Horizont za skladbo Naša Mura in Pepson za skladbo Če bi meu mauč.

Vsi dosedanji zmagovalci
Pred Mirjano Mulec in Blažem Šumakom, ki sta zmagala za leto 2016, so v Pomurju imeli že 25 parov naj Pomurca in naj Pomurke. Največkrat (7) je slavil nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan, radijski moderatorki in glasbeni urednici Smilja Baranja in Simona Špindler (po 4), trikrat pa je slavil nekdanji generalni direktor Mure, Božo Kuharič. Tako so doslej osebnosti leta v Pomurju bili, 1991: Božo Kuharič & Lidija Kosi; 1992: Božo Kuharič & Smilja Baranja; 1993: Marko Slavič & Vida Žabot; 1994: Božo Kuharič & Cilka Sukič; 1995: Milan Kučan & Smilja Baranja; 1996: Milan Kučan & Simona Špindler; 1997: Milan Kučan & Smilja Baranja; 1998: Milan Kučan & Smilja Baranja; 1999: Milan Kučan & Simona Špindler; 2000: Milan Kučan & Simona Špindler; 2001: Ivan Camplin & Marjeta Ciz; 2002: Milan Kučan & Smilja Nabergoj; 2003: dr. Jožef Smej & Marta Zadravec; 2004: Bojan Rajk & Simona Špindler; 2005: Vlado Kreslin & Marija Rudolf Vukan, dr.med.; 2006: dr. Zdenka Čebašek Travnik, dr. med. & docent Mitja Lainščak, dr. med.; 2007: Katja Vrdjuka & mag. Radovan Žerjav; 2008: Živa Vigali & Martin Horvat; 2009: Julija Sardelič & Anton Balažek; 2010: Jožica Škerlak & Rok Vori; 2011: Marija Horvat & Vlado Karoly; 2012: Polonca Fiala & Boštjan Maček; 2013: Jasmina Opec & mag. Geza Erniša; 2014: Metka Lipič Baligač & Dejan Horvat 2015: Barbara Horvat & Igor Kolenko; 2016: Mirjana Mulec & Blaž Šumak.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje