Mitja Horvat (39 let) – vice prvak med posamezniki

26. državno prvenstvo v namiznem tenisu v Puconcih

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 6. marec 2017 ob 13:39
26. državno prvenstvo v namiznem tenisu, foto: Mitja Županek

26. državno prvenstvo v namiznem tenisu, foto: Mitja Županek

Prvi vikend v mesecu marcu je bil po vsej Evropi rezerviran za članska državna prvenstva posameznikov in dvojic. V Sloveniji je Namiznoteniška zveza dodelila organizacijo tega prvenstva NTK Kema Puconci, ki praznuje 20-letnici kluba. Dvodnevno prvenstvo je z dobro organizacijo potekalo tekoče in gledalci so bili priča zelo kvalitetnim dvobojem. Zbrali so bili vsi najboljših tako pri članih kot pri članicah (skupno 97 članov in članic iz 23 slovenskih klubov ter 7 igralk in igralcev, ki igrajo v tujini), manjkal je le Bojan Tokič pri članih. Prijavljenih je bilo tudi ducat igralk in igralcev iz Pomurja, od tega osem iz domačega NTK Kema Puconci ter štirje iz NTK Sobota.

Prvi dan (sobota, 3. marca) so potekale kvalifikacije med posamezniki za glavni žreb, s postavljenimi štirimi nosilci: pri članih: 1. Darko Jorgič (Krka), 2. Deni Kožulj (tujina), 3. Mitja Horvat (Fužinar Interdiskont) in 4. Bojan Ropoša (Kema Puconci); pri članicah: 1. Alex Galič (tujina), 2. Manca Fajmut (tujina), 3. Tamara Pavčnik (Hrastnik) in 4. Ana Tofant (Mengeš). Pri članih je bilo nekaj presenečenj, največje pa je bila zmaga domačina, še mladinca Luke Norčiča (Kema Puconci) nad nosilcem številka 8 iz ljubljanske Olimpije Črtom Lovrom Grmom Urbančičem, kar je pomenilo, da je Luka Norčič postal v glavni tabeli nosilec namesto postavljenega Urbančiča. V prvem kolu je nato premagal Pinterja iz Mute s 4 : 1 ter v nedeljo v osmini finala zelo tesno s 4 : 3 (7,-9,-9,7,-14,5,9) izgubil z Erikom Paulinom iz Izole ter zapravil priložnost uvrstitve med osmerico najboljših. Mitja Horvat (Fužinar Interdiskont) je prvi dan bil prost, saj je kot 3.- 4. nosilec bil določen v glavni žreb. V nedeljo je v osmini finala najprej s 4 : 2 (7,15,-8,-8,7,9) odpravil neugodnega Ludvika Peršoljo (tujina), nato domačina Dominika Škrabana (Kema Puconci) s 4 : 2 (9,-5,-8,4,13,9) in v polfinalu še Uroša Slatinška (Krka) s 4 : 3 (-10,-5,8,-6,5,8,1) in s tem kot 39-letnik dosegel zares vrhunski rezultat. V finalu ga je nato premagal eden največjih talentov (lahko bi mu bil sin), samo 19-letni Darko Jorgič (Krka) z rezultatom 4 : 1 (-5,8,6,7,12). Jorgič je tako osvojil svoj prvi članski posamični naslov. 3. - 4. mesto sta osvojila Uroš Slatinšek (Krka) in Tom Sfiligoj (tujina). Dominik Škraban (Kema) se je uvrstil med osem najboljših, Jan Žibrat (Sobota) pa je imel smolo pri žrebu in je že v osmini finala naletel na vrhunsko razpoloženega Uroša Slatinška (Krka), ki je v četrtfinalu premagal drugo postavljenega in lanskega državnega prvaka Denija Kožulja (tujina), nato pa šele v polfinalu po veliki borbi in vodstvu z 2 : 0 in 3 : 1 doživel poraz od Horvata. V glavni žreb se je z 2. mestom v svoji kvalifikacijski skupini (boljši je bil Tom Sfiligoj) uvrstil še Tomaž Roudi (Sobota) in v prvem kolu dobil za nasprotnika Ludvika Peršoljo (tujina) ter po veliki borbi izgubil z rezultatom 4 : 2 (9,7,-8,8,-6,10). V glavni del tekmovanja, med 32 najboljših. sta se uvrstila še Damjan Zelko (Sobota) in Tomaž Pelcar ( Kema). Za oba velja, da sta imela veliko smolo pri žrebu, saj je Zelko za nasprotnika dobil Slatinška (Krka), a Pelcar Žibrata (Sobota). Bojan Ropoša (Kema) ni imel svojega dneva in že prvi dan je v prvem kolu izgubil proti Tilnu Novaku (Krka) s 4 : 2 (9,8,-6,-3,9,9). Rok Smodiš ( Kema) se s 4. mestom v kvalifikacijski skupini ni uvrstil v glavni del prvenstva.

Pri članicah je svoj prvi naslov državne prvakinje dosegla Alex Galič, ki igra v tujini. V finalu je premagala s 4 : 2 štirikratno prvakinjo Manco Fajmut (tujina). 3. - 4. mesto sta osvojili Katarina Stražar (Mengeš) in Tamara Pavčnik (Hrastnik). Iz predtekmovalnih skupin sta se Staša Matis in Nuša Vogrinčič (obe Kema) uspeli uvrstiti med 24 najboljših, v glavni del turnirja, ter v prvem kolu izgubile. Ana Kovačec (Kema) se s 3. mestom in Tjaša Dervarič (Sobota) s 4. mestom v kvalifikacijskih skupinah nista uvrstili v glavni žreb.

Pri članih dvojice sta Jan Žibrat (Sobota) in Deni Kožulj (tujina) branila naslov prvaka, vodila v nizih z 1 : 0 in 2 : 1, imela tudi zaključno žogico, a njima ni uspelo. V finalu sta ju s 3 : 2 (-7,9,-9,8,11) premagala Uroš Slatinšek in Darko Jorgič (oba Krka). Kot prvo postavljena nosilca prvenstva Mitja Horvat in Bojan Ropoša sta že v četrtfinalu izgubila z dvojico Andraž Novak - Denis Pintar (Kajuh-Slovan) in tako zapravila priložnost visoke uvrstitve. Vse ostale dvojice Pelcar - Škraban (Kema), Zelko - Norčič (Sobota/Kema) in Roudi - Črepnjak (Sobota/Mb) so se uvrstile med 16 najboljših. Pri članicah sta naslov osvojili Fajmut - Galič z zmago nad Sterchi - Čokelj (Arrigoni) in prav z dvojico Arrigonija je v četrtfinalu igrala domača naveza Matis - Vogrinčič. Slednji sta celo povedli z 2 : 0 ter imele vodstvo v tretjem nizu z 8 : 4 kar pa ni bilo dovolj za medaljo. Dvojici Maša Harkai - Ana Kovačec (Kema) in Tjaša Dervarič - Simona Soldat (Sobota/Lj) so izgubile že v prvem kolu.

Pri mešanih parih sta naslov prvaka presenetljivo osvojila Matic Slodej - Ivana Zera (Mb/Vesna) in si ta naslov več kot zasluženo tudi priigrala, saj sta že v četrtfinalu premagala prva nosilca, navezo Jorgič - Pavčnik in v finalu bila boljša še od para Šfiligoj - Tofant (tujina/Mengeš). Ropoša - Harkai, Škraban - Matis (vsi Kema) ter Zelko - Vogrinčič (Sobota/Kema) in Norčič - Mavri (Kema/Letrika) so se uvrstili med 16 najboljših mešanih parov prvenstva. Para Smodiš - Kovačec (Kema) in Dervarič - Ludvik (Sobota/Ilirija) sta izgubila v prvem kolu.


Več v Šport