Mednarodna izmenjava Erasmus+ učencev OŠ Stročja vas

Ves teden so ob raznolikih dejavnostih spoznavali nemški šolski sistem ter aktivnosti v partnerski šoli

Prlekija-on.net, torek, 7. marec 2017 ob 15:21
Mednarodna izmenjava Erasmus+

Mednarodna izmenjava Erasmus+

Učenci OŠ Stročja vas Zarja Kozar, Ana Nemec, Kaj Zanjkovič in Blaž Belec ter učiteljica Monika Šalamun in ravnateljica Mateja Leskovar Polanič smo se od 12. 2. 2017 do 19. 2. 2017 odpravili na pot v Nemčijo. Tam smo se v mestu Bielefeld na partnerski šoli udeležili izobraževalnega tedna.  Le-ta je bil izveden v sklopu dveletnega mednarodnega projekta Erasmus+: Werte wagen – Partizipation in unserer Stadt.  V projektu sodelujemo partnerske šole iz šestih držav. Poleg Slovenije še  Nemčija, Avstrija, Slovaška, Grčija in Španija.

Ves teden smo ob raznolikih dejavnostih spoznavali nemški šolski sistem ter aktivnosti v partnerski šoli.

Že od prvega dne smo se urili v aktivni uporabi nemškega in angleškega jezika. Dobili smo tudi obsežne vprašalnike, ki smo jih morali izpolnjevati s pridobljenim znanjem med tednom in to kar v nemškem jeziku, ki je delovni jezik projekta.

Udeležili smo se številnih delavnic. Spoznavali smo kako v nemški partnerski šoli izvajajo inkluzijo. Soočili smo se s tamkajšnjo realnostjo, saj velik del prebivalstva v tej nemški regiji prihaja iz drugih držav. Približno 80% učencev na partnerski šoli ima tako migracijske korenine in prav zato dajejo velik poudarek inkluziji.

Velik poudarek se ne tej šoli posveča tudi poklicni orientaciji in praksi. Predstavljene so nam bile različne oblike šolskih podjetij (priprava hrane, strežba, lesarska delavnica, pridelava hrane na vrtu, filcanje…) preko katerih učenci pridobivajo številna praktična znanja s področij odgovornosti, iskanja zaposlitve, spoznavanja različnih poklicev, sodelovanja, prepoznavanja diskriminacije… En dan smo gostje lahko postali del posamezne aktivnosti znotraj ene izmed šolskih podjetij.
Prostovoljska organizacija nas je osveščala o tem kako lahko vsak kot prostovoljec poizkuša svet spreminjati na bolje in nam za vzgled prikazala nekaj svojih akcij.

Gostitelji so nas popeljali na ogled mesta Dortmund, kjer smo debele tri ure preživeli v muzeju DASA. To je sodoben tehnični muzej, ki na zanimiv način obiskovalca osvešča glede varstva pri delu nekoč in danes.

Prav tako smo bili nekajkrat aktivni v praktičnih delavnicah katerih produkti o bili skulptura na prostem (pajkova mreža), lične ptičje krmilnice in platnene vrečke z napisi, ki osveščajo ljudi glede potrošništva.

Na predstavitvenem večeru je bil projekt predstavljen tudi sponzorjem nemške partnerske šole. Za zabavo je poskrbel čarodej s svojimi triki, za jedačo pa učitelji in učenci šole.

Polni novih vtisov smo se vrnili domov. Sedaj pa se že veselimo naslednjega skupnega srečanja. Le-to se bo odvilo konec meseca marca na naši OŠ v Stročji vasi. V vlogi šole gostiteljice bomo šolam partnericam predstavili aktivnosti šolskega parlamenta, mediacije, domačo kulinariko, jih popeljali po znamenitostih bližnje okolice in našega glavnega mesta…

Monika Šalamun


Več v Kultura in izobraževanje