Kaj storiti, ko pomirjevalo ne pomaga več ?

Niz predavanj pod motom »Za rast srca« v DOSOR-ju

Filip Matko Ficko, sreda, 8. marec 2017 ob 08:46
Občinstvo v predprostoru DOSOR-jeve knjižnice

Občinstvo v predprostoru DOSOR-jeve knjižnice

V okviru niza izobraževanj pod motom »Za rast srca« je v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, imel predavanje Rajko Škarič, predavatelj v okviru projekta »Skupaj za zdravje človeka in narave«, ki je 6. marca zvečer poslušalkam in poslušalcem v predprostoru DOSOR-jeve knjižnice posredno nanizal odgovore tudi na vprašanja: Zakaj kljub razviti medicini in pomirjevalom bolnika še vedno boli ? Kaj storiti tedaj, ko pomirjevalo ne pomaga več ?

Predavanje Rajka Škariča je potekalo pod naslovom »Zakaj boli ?« in predavatelj je govoril o bolečini vse drugače, kot je to možno prebrati v medicinskih knjigah (priročnikih) ter ostalih poljudnih medijih. Predstavil je bolečino kot celostno (psiho-socialno, fizično in duhovno) ter se ob tem vprašal zakaj je medicina šibka na tem področju, zakaj kljub najmočnejšim pomirjevalom (paliativni oskrbi) in zelo visokim dozam bolnika še vedno boli ? Pri tem je opomnil na disharmonijo telesa in duha (ko se je posameznik »ločil sam od sebe«) ter govoril o vzroku in posledici za bolečine. Posameznik bi se naj ne izmikal pač pa se z bolečino soočil, razvil naj bi pravi odnos do bolečine in seveda do dejstev, ki so neizogibna: staranje, bolezen in smrt.

Tudi tokrat je bila ob zaključku predavanja degustacija izdelka EM Multi ferment z 31 sevi EM probiotičnih bakterij iz 31 začimb in zelišč. Kajti za udeleženke in udeležence je bilo predavanje brez vstopnine, ker je bila donator EuBiosa – zastopnik za Slovenijo, ki predvideva prodajo tega izdelka po vsej Sloveniji, kot prva prodajalna le-tega je trgovinica DOSOR-ja, Doma starejših občanov v Radencih.


Več v Kultura in izobraževanje