Frančiška Kuran je obrnila 104. list svojega življenja

Slavljenka je skupaj z zaposlenimi v Domu starejših Rakičan in z njenimi sorodniki praznovala svoj 104. rojstni dan

Prlekija-on.net, sreda, 8. marec 2017 ob 08:59
104. rojstni dan Frančiške Kuran

104. rojstni dan Frančiške Kuran

Ne zgodi se vsak dan, da bi kdo v deželi ob Muri praznoval visoki 104. rojstni dan, kot se je tega dne učakala Frančiška Kuran, ki jesen življenja preživlja v Domu starejših Rakičan. Praznovanje ob njenem 104. rojstnem dnevu je bilo v torek, 7. marca, ko je slavljenka skupaj z zaposlenimi v domu in z njenimi sorodniki praznovala svoj 104. rojstni dan. Vsi skupaj so ji zapeli pesem »Vse najboljše…« in sicer v slovenskem in angleškem jeziku, kajti Frančiška je živela svoja najlepša leta življenja v tujini v Ameriki, sicer pa je rojena v Rakičanu pri Murski Soboti.

Za njen rojstni dan ji je čestital tudi direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj, ki ji je ob lepih željah podaril šopek cvetja. Ob koncu praznovanja so vsi skupaj s slavljenko nazdravili in kot zraven spada, so se tudi posladkali s torto.

Sicer pa je bila življenjska pot 104-letne Frančiška Kuran zelo pestra, že kot 18-letno dekle je odšla iskat delo s trebuhom za kruhom, kajti takratno življenje je bilo v Sloveniji zelo slabo, bilo je veliko pomanjkanja in revščine. Z možem Johanom, ko sta se poročila, sta v Ameriki živela dolgih 45 let, Frančiška je delala kot šivilja. Mož je bil po rodu iz Dalmacije na Hrvaškem, a po njegovi smrti se je preselila v Mursko Soboto. Ko je praznovala 99. rojstni dan je prišla živet v Dom starejših Rakičan, kjer se na jesen življenja počuti dobro. Sicer pa Frančiška kljub letom starosti še ni pozabila angleškega jezika, zato si tudi večkrat zapoje pesmi v angleškem jeziku. V domu jo kličejo kar Frencis.

Ko je še bila v Murski Soboti je rada hodila k svetom mašam. Sedaj, ko v dom prihaja darovat svete maše duhovnik Andrej Lažeta, se Frančiška udeležuje maš. Veliko pa tudi poje različne Marijine pesmi, moli in ob obiskih svojih najdražjih obuja spomine na leta, katera je preživela v Sloveniji, Ameriki in na Hrvaškem.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje