V ormoškem Safilu pričeli z odpuščanjem delavcev

Na seznamu postopka odpuščanja tudi invalidi, na seznamu odpuščenih delavcev pa samohranilke

Prlekija-on.net, sreda, 8. marec 2017 ob 16:176
Safilo Ormož

Safilo Ormož

Zaradi reorganizacije v ormoški tovarni očal Safilo, ki jo je vodstvo italijanske družbe Safilo napovedalo januarja, so v ponedeljek obvestili tiste delavce, ki bodo ostali brez dela. Zaradi prestrukturiranja bodo namreč odpustili 228 od skupno 846 delavcev, kolikor jih je trenutno zaposlenih v Ormožu. Delavcem v teh dneh tako že tečejo odpovedni roki.

Kot so v družbi takrat navedli, gre pri tem za del strateškega načrta skupine, ki vključuje popolno preoblikovanje in modernizacijo do leta 2020. Z reorganizacijo tako želijo ustvariti ustrezne pogoje za močno in trajnostno prihodnost tovarne v Ormožu, kar naj bi zagotovilo njeno vlogo v dobavni verigi skupine, ki sicer vključuje sedem tovarn. Poleg ormoške so te še v Italiji, ZDA in na Kitajskem.

Na seznamu postopka odpuščanja tudi invalidi, na seznamu odpuščenih delavcev pa samohranilke
V torek sta tovarno obiskala sekretar Regijske organizacije Sindikata kovinske in elektro industrije (SKEI) Martin Dular in sindikalni odvetnik, ki sta delavcem bila na voljo s pravnimi nasveti. Za te nasvete se je nanju obrnilo 20 odpuščenih delavcev, med njimi 12 invalidov, ki so prejeli obvestilo o začetku postopka za odpuščanje. Invalidi so v podjetju zaposleni za polovični delovni čas.

Dular je ob tem povedal, da je na seznamu odpuščenih delavcev tudi pet samohranilk, ki jim bodo nudili vso pravno pomoč, da jih ne bodo odpustili, saj jih na seznamu sploh ne bi smelo biti. Enako velja za delovne invalide, ki se skupaj s samohranilkami uvrščajo v zaščiteno kategorijo in kjer ne bodo dovolili odpuščanja.


Več v Gospodarstvo