Dan žena v Ljutomeru

Ekipa Večgeneracijskega centra Pomurja – enota Ljutomer, je ob tem prazniku presenečala ženske na terenu – v centru in okolici mesta

Prlekija-on.net, sreda, 8. marec 2017 ob 16:27
Dan žena v Ljutomeru

Dan žena v Ljutomeru

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga praznujemo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. Ekipa Večgeneracijskega centra Pomurja – enota Ljutomer, je ob tem prazniku presenečala ženske na terenu – v centru in okolici mesta.

Zgodovina dneva žena: Dan žena (originalno "Dan delovnih žena") je mednarodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah praznujejo vsako leto 8. marca. Praznujejo pa ga predvsem v bivših komunističnih in socialističnih državah. V začetku so ga praznovali 19. marca, kar je predlagala nemška feministka in socialistka Clara Zetkin, rojena Eissner (1857-1933). Za enakopravnost žensk se je začela bojevati leta 1889, medtem ko je pobudo za dan, posvečen vsem ženskam, dala na Drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910. Prvič so ga praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat še na 19. marec. V državah sovjetskega bloka se je Dan delovnih žena v komunizmu praznoval 8. marca in je vedno imel velik pomen, saj so se  8.3.1917 začeli protesti v Petrogradu (danes St. Petersburg) iz katerih je nastala komunistična revolucija.
 V zadnjih desetletjih se tudi v drugih državah uveljavlja praznovanje na 8. in ne več 19. marca. Tako se mednarodni dan žensk 8. marca praznuje že od leta 1917.
Leta 1977 pa se je praznik preimenoval na pobudo resolucije generalne skupščine Združenih narodov v ime, kot ga poznamo danes »Dan žena«.

Boji za enakopravnost žensk v Sloveniji: Že leta 1897 začel izhajati ženski časnik Slovenka, medtem ko je bilo prvo žensko društvo ustanovljeno leto kasneje. Pomembna je letnica 1906, ko je Marija Urbas kot prva Slovenka doktorirala, in sicer iz filozofije na graški univerzi. Prva politična zagovornica žensk v Sloveniji, je bila Slovenska Ljudska stranka, ki je že 15. maja leta 1920 uvedla splošno volilno pravico na občinskih volitvah – volilno pravico so dobili vsi, moški in ženske, ki so bili stari nad 21 let. S tem je bila v Sloveniji prvič uzakonjena splošna ženska volilna pravica. A šele leta 1945 so se ženske v Sloveniji res približale enakopravnosti, ko  je bila uzakonjena splošna volilna pravica. Leta 1974 je bilo zapisano v ustavo SFRJ določilo, da ima vsaka ženska svobodno odločanje o rojstvu otrok, tri leta kasneje pa je bila uzakonjena še pravica vsake ženske do umetne prekinitve nosečnosti iz drugih, ne le zaradi zdravstvenih razlogov. Leta 1989 je začel delovati prvi telefon v sili za pomoč ženskam in otrokom, ki so postali žrtev nasilja.
Najlepša gesta, ki jo je ženska prejela za Dan žena je ta, da prejela šopek teloha, ki je postal nekakšen zaščitni znak praznika ob dnevu žena.

Dan žena je danes dan, ko se simbolno priključimo tistemu delu delavskega gibanja, ki se je bojeval za pravice žensk in je za ženske izboljšal marsikaj. Tudi volilno pravico. Skoraj se ne zavedamo več, kakšno je bilo življenje žensk pred sto in več  leti.

Čeprav se mnogim zdi, da je 8. marec ali Dan žena nekakšna marčevska različica Valentinovega, stoji za tem praznikom pisana zgodovina. Pomembno je, da ne le za Dan žena narišemo nasmeh na obraz s pozornostjo, da pokažemo dekletom, ženam, materam, sestram, prijateljicam, da jih cenimo in spoštujemo.

28.3.2017, ob 16:30 uri,  v prostorih na Ormoški cesti 22, v Ljutomeru, tako pripravljamo brezplačno predavanje za ženske z naslovom:
»Čustva – naša poguba ali naša moč?«,
izvedla ga bo oec. Carmen Levovnik.

Več o temi in izvajalki pa v prilogi in na dogodku.


Mladinski svet Ljutomer
fotografije: Petra Cvetko


Več v Kultura in izobraževanje