Po reki Ščavnici so zaplule ladjice in lučke najrazličnejših oblik

V Pristavi so pripravili prireditev spust ladjic in lučk po valovih reke Ščavnice

Prlekija-on.net, sobota, 11. marec 2017 ob 23:21
Spuščanje gregorčkov v Pristavi

Spuščanje gregorčkov v Pristavi

Sv. Gregor je prinašalec pomladi, kajti z Gregorjevim se začnejo dnevi daljšati in na poljih, vrtovih, sadovnjakih in vinogradih so se začela dela, pri čemer se je zima prevesila v pomlad. Po starih ljudskih zapisih so nekoč pred leti obrtniki na predvečer Gregorjevega po vodi spuščali najrazličnejše goreče svečke in ladjice, kajti z daljšim dnevom v svojih delavnicah niso potrebovali več luči, temveč jim je bila cel dan na voljo dnevna svetloba. Gregorjevo je torej začetek pomladi in se z lučajem luči v vodo dnevi začnejo daljšati. Na god sv. Gregorja namreč še vedno obstajajo različne šege in navade, med njimi je tudi spuščanje ladjic po vodi.

Na predvečer sv. Gregorja, v soboto, 11. marca, je bilo veselo tudi v Pristavi pri Ljutomeru, kjer je tamkajšnje Turistično kulturno društvo Mak Pristava pripravilo 11. spust ladjic in lučk po valovih reke Ščavnice. Simboličnega spuščanja lučk po vodi se je izpod Ščavniškega mosta zbralo veliko članov društva, med njimi so bili tudi otroci - podmladek TKD Mak Pristava, ki so pod nadzorom staršev in ostalih vaščanov Pristave, prižgali lučke ter jih počasi in varno spuščali v vodo reke Ščavnice.

Najrazličnejše ladjice in lučke v obliki jajčnih lupin, so otroci izdelovali v delavnicah v dvorani gasilskega doma v Pristavi. Nekaj ladjic in ostalih izdelkov pa so otroci naredili doma skupaj s starši, dedki in babicami. Skupaj je ta večer po reki Ščavnici zaplavalo čez 200 najrazličnejših lučk in reka Ščavnica je bila polna različnih »gregorčkov«. Za otroke je bil ta večer nepozaben, kajti valovi reke Ščavnice so lučke odnašali po vodi proti Gibini, nato pa so nekatere lučke odplavale v reko Muro. Ta običaj ob Gregorjevem se v tej vasi na Murskem polju v Prlekiji ohranja že 11 let in je znan daleč naokrog.

Jože Žerdin


Več v Družabno