Zbirka Gaborja Kovacsa na lendavskem gradu

Lendava gosti enkratno razstavo madžarskega slikarstva 19. stoletja

Prlekija-on.net, sreda, 15. marec 2017 ob 13:44
Razstava madžarskega slikarstva 19. stoletja

Razstava madžarskega slikarstva 19. stoletja

Državna sekretarka v Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije Damjana Pečnik in državni sekretar, odgovoren za kulturo na Ministrstvu za človeške vire Madžarske Peter Hoppal, sta v družbi številnih obiskovalcev, konec tedna v galeriji lendavskega gradu odprla enkratno slikarsko razstavo, katero so poimenovali: Madžarsko slikarstvo 19. stoletja iz zbirke Gaborja Kovacsa. Vse do 14. maja bodo na ogled odlična likovna dela iz ene najpomembnejših madžarskih zasebnih zbirk. Razstavo sta pripravila Galerija-Muzej Lendava in Umetniška fundacija Gaborja Kovacsa iz Budimpešte, likovna dela pa je predstavil umetnostni zgodovinar Peter Fertoszögi. Ob odprtju so obiskovalce nagovorili še direktorica Galerije-Muzeja Lendava Beata Lazar, podžupan občine Lendava Ferenc Horvath in lastnik zbirke Gabor Kovacs.

Sama razstava skoraj stotih umetnin podaja reprezentativen pregled vseh pomembnih stilističnih smeri madžarskega slikarstva 19. stoletja. To je, kot so poudarili ob odprtju, od klasicističnih začetkov preko razmaha romantike in realizma do naturalizma ob koncu stoletja. Dela, ki so na ogled v Lendavi, so izbor skoraj sto umetnin 38 avtorjev iz zbirke, v kateri je 400 umetniških stvaritev, ki so nastale od začetka 18. do sredine 20. stoletja. Sklop umetnosti 19. stoletja pa je največja kolekcija v zasebni lasti, ki prikaže razvoj madžarskega slikarstva po letu 1800 z markantnimi umetninami, predvsem na področju portretnega, krajinskega in žanrskega slikarstva. V okviru odprtja razstave je kipar Kisfaludi Strobl Zsigmondsicer, ki sicer predstavlja začetek 20. stoletja, a se njegova dela stilsko navezujejo na naturalizem konca 19. stoletja, za poslastico predstavil svoje skulpture - akte iz marmorja.

Foto: Tomaž Galič


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje