Brez priprav nikar na motor!

Da bi bila motoristična sezona prijetna in varna, se morate nanjo ustrezno pripraviti

Prlekija-on.net, sobota, 18. marec 2017 ob 11:051
Da bi bila motoristična sezona prijetna in varna, se morate nanjo ustrezno pripraviti

Da bi bila motoristična sezona prijetna in varna, se morate nanjo ustrezno pripraviti

Spomladi se po »zimskem spanju« na ceste vrnejo motoristi. Najbolj neučakani sedejo na motor že ob prvih sončnih žarkih, ko so razmere na cesti daleč od idealnih. Spomladi je asfaltna površina namreč še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik. Sneg in sol sta ponekod močno poškodovala ceste, zato je lahko na vozišču veliko udarnih jam, marsikje pa je ostal tudi pesek od zimskega posipa.

»Da bi bila motoristična sezona prijetna in varna, se morate nanjo ustrezno pripraviti,« je poudaril Anton Vinko, pomočnik komandirja na Postaji prometne policije (PPP) Maribor.

Anton Vinko:

Sposobnost obvladovanja motorja je po dolgi zimi na bistveno nižji ravni kot ob koncu sezone. Motoristom spomladi še manjka običajne "kilometrine", gibčnosti, fizične pripravljenosti, spretnosti in izkušenj, ki so pomembne za varno vožnjo, zato naj bodo prvi kilometri prevoženi pazljivo in previdno.

Kako se lotiti priprav na novo motoristično sezono so pred kondicijsko vožnjo pokazali policisti motoristi s PPP Maribor. »Policisti svetujemo, da se motoristi udeležijo tudi kakšnega treninga varne vožnje, predavanja in praktične delavnice za motoriste, ki se bodo po Sloveniji začeli odvijati kmalu, in pri katerih sodelujemo tudi policisti,« je še dodal Vinko.

Motoristi povzročijo približno polovico prometnih nesreč. V prometnih nesrečah je bilo v letu 2016 na območju PU Maribor udeleženih 90 (87) ali 3 % več voznikov motornih koles kot v letu 2015, od katerih so 4 (2) umrli, 8 (17) se je hudo in 49 (53) lahko telesno poškodovalo. Vozniki motornih koles so v letu 2016 na območju PU Maribor povzročili 44 (57) ali 13 % manj prometnih nesreč kot v letu 2015.

Motoristom svetujejo, da pregledate svoja motorna kolesa ter preverite, ali so tehnično brezhibna, oziroma poiščete pomoč strokovnjakov na tehničnih pregledih, v servisnih delavnicah itd. Preden se usedete na motor, obvezno preverite:
  • zračni tlak v pnevmatikah in profil na tekalni površini pnevmatik
  • ali delujejo vsa svetlobna telesa na motorju,
  • ali je delovanje zavor brezhibno,
  • svojo zaščitno opremo; poškodovano ali dotrajano opremo je treba zamenjati,
  • v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejete pnevmatike.
Motoristi, ne pozabite tudi na uporabo ustrezne zaščitne čelade. Poskrbite, da boste med vožnjo čim bolj vidni, na prižgane luči in ustrezna oblačila s čim več odsevniki. Poskrbite za ustrezno veliko in kvalitetno motoristično opremo, torej rokavice, oblačila, škornje, čelado, vizir, ...


Več v Kultura in izobraževanje