Obrezali so modro kavčino in radgonsko ranino

Želijo si pridelati vsaj 100 lepih grozdov

Prlekija-on.net, nedelja, 19. marec 2017 ob 10:46
Rez vinske trte na Pomurskem sejmišču

Rez vinske trte na Pomurskem sejmišču

Na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni, kjer domujeta občinski trti, so pomladno rez običajno opravili v času pomladnih sejmov. Tokrat pa se je to zgodilo brez sejemske prireditve, kajti letos ni nobenega dogodka v mesecu marcu, čakanje na april pa bi bilo prepozno za prvo opravilo v vinogradih - rez. Kljub vsemu je dogajanje ob Vinskem hramu Pomurskega sejmišča bilo slovesno in veselo, kot je vedno ko poteka pomladanski rez potomke stare trte (žametne črnine – modre kavčine) z mariborskega Lenta, ki ob avtohtoni radgonski ranini, raste že natanko 21 let.

Vse skupaj se je odvijalo po lepem in sončnem vremenu, kar je za govorce, predsednika uprave Pomurskega sejma Janeza Erjavca, župana občine Gornja Radgona Stanislava Rojka in radgonskega viničarja Petra Cvetkoviča, lepa napoved za letošnje leto in prihodnost, tako v vinogradih, kot v gospodarstvu, razvoju in sploh v življenju vseh nas.

Zanimivo in častno delo reza so, poleg omenjene trojice, opravili še nekateri drugi prisotni, nekateri pa so si odrezali tudi cepiče, ki bodo v prihodnje krasili še kakšne vinograde in okolice domov po Slovenskih goricah in Pomurju. In če je verjeti razpoloženju ob prijetnem dogodku, bosta trti prihodnjo jesen spet polni sočnih in sladkih grozdnih jagod, ki bodo dale kar nekaj rujnega... Kot je dejal viničar Cvetkovič, želja Radgončanov je, da bi tudi letos pridelali vsaj 100 lepih grozdov, kar bi pomenilo 100 odstotno "zasedenost" dveh trsov.


Več v Družabno