Kampanja Rešimo Muro – NE HE Hrastje-Mota tudi na 8. Jožefovem pohodu ob Muri

Pohod je bil rekreativen, dolg deset kilometrov, na trasi Tinekov brod – Mota – Spodnje Krapje – brod Melinci – Čebelarstvo Štefan Šemen – Tinekov brod

Prlekija-on.net, ponedeljek, 20. marec 2017 ob 16:37
8. Jožefov pohod ob Muri

8. Jožefov pohod ob Muri

V soboto, 18. marca, so se ljudje z različnih koncev Slovenije udeležili tradicionalnega 8. Jožefovega pohoda ob Muri, ki je potekal v organizaciji Tinekovega broda na Gornji Bistrici. Tam so bili tudi s kampanjo Rešimo Muro – NE HE Hrastje-Mota.

Pohod je bil rekreativen, dolg deset kilometrov, na trasi Tinekov brod – Mota – Spodnje Krapje – brod Melinci – Čebelarstvo Štefan Šemen – Tinekov brod. Pohoda se je udeležilo okrog 100 pohodnikov vseh generacij, razpoloženje pa je bilo dobro, sproščeno, vreme prijazno.

Po uvodnem pozdravnem nagovoru Jožefa Pozderca so zbrani lahko slišali predstavitev Inštituta za ohranjanje naravne dediščine Lutra, ki se aktivno ukvarja z varstvom vidre, tudi na reki Muri. Zatem je pohodnike pozdravila Andreja Slameršek, koordinatorica kampanje Rešimo Muro in predsednica Društva za preučevanje rib Slovenije. Obiskovalcem je predstavila poslanstvo kampanje. Nekaj besed je povedal tudi čebelar Štefan Šemen.

V dveh skupinah so z brodom prečkali reko Muro in se skupinsko fotografirali s transparentom Roke proč od Mure! Zaustavimo HE Hrastje-Mota!

Pohod se je začel z rahlo zamudo okrog 10.30. Pot je potekala vzdolž Mure do naselja Mota, skozi gozd do ribnikov pri gostišču Trnek. Na travniku gozdne jase je bila postojanka za okrepčanje s pijačo in kruhki z namazi. Pot se je nadaljevala skozi gozd Spodnjega Krapja do broda Krapje-Melinci, kjer so pohodniki spet prečkali reko z brodom. Po nasipu so prišli do naslednje postojanke – Čebelarstva Štefana Šemna. Tam so bile bogato obložene mize z degustacijskimi izdelki iz medu. Ogledali so si tudi prostore apiterapij. Po okrepčilu so se sprehodili do domačije Franca Zvera in naprej po gozdni poti do končnega cilja – Tinekovega broda, kjer so jih lepo pogostili. Druženje in zabava sta trajali še dolgo v popoldne.

»Osebno se z veseljem vsakokrat udeležim pohoda. Tinekov brod je v moji neposredi bližini. Z družino Pozderec smo se spoznali takoj ob otvoritvi in tako je brod na Muri postal moja točka za relaksacijo v naravi. In tako je pred osmimi leti med spontanim klepetom ob kozarčku dobrega vinčka padla ideja o prvem Jožefovem pohodu. Začeli smo organizacijo, pripravo in izbiro trase, ki je vsako leto drugačna. Tudi sam vsako leto pomagam pri pohodu po svojih močeh,« je povedal Jernej Törnar z Gornje Bistrice.

V sklopu kampanje Rešimo Muro s podporo Društva za preučevanje rib Slovenije, Zveze društev Moja Mura in organizacije WWF so zbrali veliko podpisov pod peticijo Rešimo reko Muro – STOP HE Hrastje-Mota!

Mnogi pohodniki, obiskovalci in domačini se dobro zavedajo, kaj to pomeni zanje in za okolico. Med podpisniki je tudi organizator pohoda Jožef Pozderec.


Več v Kultura in izobraževanje