Za naše kraje velja stopnja velike požarne ogroženosti

Stopnja verjetnosti za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju je stopnje 4 na lestvici od 1 do 5

Prlekija-on.net, sreda, 22. marec 2017 ob 19:462
Ogenj

Ogenj

Za Pomurje in Podravje te dni velja stopnja velike požarne ogroženosti. Stopnja verjetnosti za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju je stopnje 4 na lestvici od 1 do 5. Stopnja verjetnosti za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju se  določi na osnovi indeksa požarne ogroženosti in statistično določenih pragov za posamezna območja.

Stopnja 4 pomeni - Vžigalica v vsakem primeru povzroči požar. Požar se v gozdu hitro širi. V glavnem so to vroči površinski požari, ki ponekod zajamejo tudi krošnje dreves. V požaru zgori veliko organskega goriva, kontrola požara je težka, za gašenje požara je potrebno vložiti velike napore in veliko sredstev.

Več požarov v preteklih dneh
Pri nas je prišlo tudi v preteklih dneh do več požarov v naravi. V petek je gorela podrast v gozdu ob cesti Žvab–Stanovno. Požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ivanjkovci in Hardek. V nedeljo je med Banovci in Križevci gorela suha trava. Požar na površini približno 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Banovci. V ponedeljek je nato v Žerovincih ob glavni cesti Ormož–Ljutomer zagorela trava. Gasilci PGD Žerovinci in Ivanjkovci so požar velikosti približno pol hektarja pogasili. V torek pa je v naselju Bresnica zagorel gozd. Gasilci PGD Podgorci in Velika Nedelja so požar v velikosti okoli 75 kvadratnih metrov pogasili.

Stopnja požarne ogroženosti


Več v Črna kronika